Brev 16 – 30 juni 2016

Innehåll: Marin säkerhet i Thailand, 4 000 meter över Borneo, Matmarknader i New York, Vattenfallsutflykter i Zambia, Upptäck Perth’s Golden Outback, Nya Zeelands marina reservat, Glöm inte Forgotten World Highway, Stadsvandring i Manchester, Whiskyprovning i Edinburgh, Musikfestival i Tjeckien, Nyheter från Ayia Napa, Matfestival i Köpenhamn, Låt fåren guida dig i Norge, Fotbollsbarer i Berlin…

 

Provläs Brev Nr 16 – 30 juni 2016

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Bli jordenrunt-partner (pris från 616 kr år): www.jordenrunt.nu/annons


Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev


Stolt Sponsor av nyhetsbrevet:
 

MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm
10% studentrabatt för högskolestuderande med giltigt studentkort.
www.mediservice.se/vaccination

Glödheta Sommar-Restips från jordenrunt.nu!

Semester och sommarledighet står för dörren, men jordenrunt.nu ångar på i alla fall. Dagens nyhetsbrev har en laddning heta resenyheter tips som jag hoppas skall inspirera dig till resor och upptäcktsfärder.

Sedan när du är klar med dagens brev, surfa vidare till jordenrunt.nu, där jag dagligen lägger upp spännande restips. Bland det senaste på sajten är exempelvis en länksida med 21 reselänkar för Mikronesien i de västra delarna av Söderhavet.

Kika även gärna in på reseföretagssidan hos jordenrunt.nu. Där lägger jag regelbundet upp nya och spännande reseföretag (så kika in där om du vill hitta bra företag som kan hjälpa dig ut i världen).

Hitta alla reseföretagen här www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Sommarhälsningar / Robert ”jordenrunt.nu” Karlsson

Och när du sedan är hemma från resan, skicka gärna in dina smultrontips från resmålet hit till nyhetsbrevet från jordenrunt.nu!

Innehåll – Brev Nr 16 – Torsdag den 30 juni 2016


 1. Höjd marin säkerhet i Thailand
 2. Ta dig 4 000 meter över Borneo
 3. Matmarknader i New York
 4. Vattenfallsutflykter i Zambia
 5. Upptäck Perth’s Golden Outback
 6. Nya Zeelands marina reservat
 7. Glöm inte Forgotten World Highway på Nya Zeeland

 8. Stadsvandring i Manchester
 9. Whiskyprovning i Edinburgh
10. Musikfestival i Tjeckien
11. Nyheter från Ayia Napa
12. Matfestival i Köpenhamn
13. Låt fåren guida dig i Norge
14. Fotbollsbarer i Berlin

15. Heta reselänkar från världen

16. Ännu fler glödheta Restips!

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Billig Reseförsäkring

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

1. Höjd marin säkerhet i Thailand

I Thailand vill man höja den marina säkerheten för besökande turister och tre nationella enheter samarbetar för att ta fram en åtgärdsplan. Bland annat planeras för:

* Drog- och alkoholkontroll för båtoperatörer både före och efter arrangerade båtutfärder.
* GPS skall finnas på alla båtar som tar mer än tolv passagerare.
* Alla passagerare på båtar skall alltid ha flytvästar på.
* Alla operatörer skall kontrolleras så att de är licensierade och att de inte har fler passagerare ombord än de får ha (skall kontrolleras av hamnpersonal).
* Nya och mer utförliga tester av nya båtoperatörer för att de skall få licens (som är giltig i fem år).

Följande sida har mer info och tips för turister som vill ut på vattnet:
www.tatnews.org/marine-safety-in-thailand

2. Ta dig 4 000 meter över Borneo

Den som vill ta sig över 4 095 meter upp på Borneo, kan med fördel ta den nya trekkingleden Ranau Trail den sista biten upp längs Mount Kinabalu och kika ut över Borneo. Den nya leden går från Panar Laban (3 272 meter höjd) till Sayat Sayat (3 668 meter över havet) och sedan vidare till Low’s Peak (4 095 meter över havet). Denna nya leden är aningen tuffare än tidigare leder, men lär erbjuda fantastisk utsikt. Mer info om Mount Kinabalu och Kinabalu Park på följande sajter:
www.sabahtourism.com/destination/kinabalu-park
www.sabahparks.org.my/index.php/the-parks/kinabalu-park

Redan nu kan du få en försmak av utsikten från toppen via Google Street View (360 graders vrid och vändbar bild från toppen):
www.google.com.my/maps

3. Matmarknader i New York

I New York (USA) finns ett stort antal matmarknader och under de närmaste åren öppnas dessutom fler och fler upp. Av de inarbetade märks till exempel Chelsea Market och Grand Central Market, men det har under de senaste åren öppnat många nya spännande matmöjligheter och fler är alltså på gång.

En ny att prova under ditt besök i New York kan till exempel vara TurnStyle, belägen under jord vid Columbus Circle subway station. Där finns flera små restauranger och du kommer ned till TurnStyle vid Columbus Circle eller 57th Street and Eighth Avenue.

Ett annat alternativ, som öppnade 2015, är Berg’n i Crown Heights i Brooklyn och bland annat lockar de med burritos på El Meat Hook eller filippinsk mat på Lumpia Shack.

www.nycandcompany.org/communications/nyc-company-spotlights-new-york-citys-new-food-halls

4. Vattenfallsutflykter i Zambia

Nere i Zambia i södra Afrika har du 18 vackra vattenfall att upptäcka och självklart är juvelen i kronan det berömda Victoriafallet. Förutom detta vattenfall, kan du till exempel ge dig av för att titta närmare på det 221 meter höga Kalambo Falls uppe i de norra delarna nära gränsen till Tanzania. Detta vattenfall är det näst högsta i Afrika och det tolfte högsta i hela världen. Mer info och tips om landets 18 vattenfall på följande sida:
www.zambiatourism.com/destinations/waterfalls

5. Upptäck Perth’s Golden Outback

Vill du bli inspirerad att lämna stadens puls i Perth (västra Australien), kan du börja med att kika på följande sida som med bilder från the Golden Outback. Bland annat finns bilder från Lake Ballard och de 51 stålkonstruktionerna som formar ett jättelikt utomhusgalleri. Eller det 860 meter höga berget Mount Augustus, som står ståtligt och majestätiskt i landskapet. Du kan även bli inspirerad att ta dig söderut mot Lucky Bay som har Australiens vitaste strand:
justanotherday.westernaustralia.com/feature/golden-outback-local-life-and-loves-in-10-photos

6. Nya Zeelands marina reservat

Nya Zeeland har en riktigt lång och varierad kuststräcka och många delar av den är skyddad via 44 marinreservat. Och som besökare kan du njuta av dessa skyddade områden och titta på djurlivet i och omkring vattnet. Bland annat finns många möjligheter till dykning och snorkling för att uppleva stingrays och andra vackra fiskar. På följande sida hittar du bland annat tips om Cape Rodney, Poor Knights Islands, Mimiwhangata Coastal Park och Whanganui a Hei:
media.newzealand.com/en/story-ideas/new-zealands-stunning-marine-reserves

7. Glöm inte Forgotten World Highway på Nya Zeeland

Ny Zeelands äldsta historiska led är den över 15 mil långa Forgotten World Highway och den startar i antingen Stratford eller Taumarunui och följer i fotspåren av historiska Maori handelsrutter. Du kan även upptäcka många mäktiga naturliga underverk om du följer denna led, till exempel det 85 meter höga vattenfallet Mt Damper Falls. Mer fakta och tips på följande sida, plus möjlighet att ladda hem broschyr om Forgotten World Highway:
www.visit.taranaki.info/visit/news/recommended/heading-into-the-forgotten-world.aspx

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

8. Stadsvandring i Manchester

Att upptäcka en stad till fots är oftast alldeles underbart och vill du exempelvis göra det i Manchester (England), då finns en app som kan guida dig längs vandringen. Manchester Walking Tours har tips på ett antal olika vandringar i staden och du kan ladda hem appen gratis:
www.manchesterwalkingtours.co.uk

9. Whiskyprovning i Edinburgh

Föga förvånande, finns det många spännande barer att provsmaka whisky på i Edinburgh i Skottland. Och stadens turistsajt har gjort en lista med vad de anser vara de tio bästa Whiskybarerna i staden. Till exempel lär den svarta katten vara bra och på följande sida hittar du deras topp tio lista:
thisisedinburgh.com/blog/top-10-best-whisky-bars-in-edinburgh

10. Musikfestival i Tjeckien

Tar du dig till Ostrava i Tjeckien mellan den 14 och 17 juli, vankas det musikfestival via Colours of Ostrava, som hålls i ett gammalt stålverk. Det bjuds på musik från över 150 olika band på 22 scener och dessutom visas film och teaterföreställningar:
www.colours.cz/site

Ostrava är förövrigt den tredje största staden i Tjeckien och belägen i de nordöstra delarna av landet. Staden ligger vid floden Ostravice, nära gränsen till Slovakien och Polen. Planera besöket här:
www.ostravainfo.cz

11. Nyheter från Ayia Napa

I Ayia Napa på Cypern är en del nyheter på gång…

Nyligen har beslut tagits att uppgradera strandpromenaden i området med nya gång- och cykelvägar utmed havet. Den första fasen inkluderar en sträcka på ungefär tre kilometer från hamnen ut till Nissi Beach och kommer inkludera pontoner, badbryggor, lekplatser, utomhusgym, en skatepark och beachvolleyplan. Enligt planen skall man starta detta bygge sent i höst.

Ungefär samtidigt inleds arbetet med den nya marinan ”Makronissos Marina”. Den kommer ha cirka 600 platser för båtar i storleken 10 till 60 meter och skall dessutom kunna hjälpa till med mindre reparationsarbeten. Marinan skall ligga i utkanten av Ayia Napa, strax intill ”Waterworld” som är en av Europas största vattenparker. I det nya Marinaområdet byggs också villor, lägenheter, hotell, restauranger, butiker, caféer och hela projektet beräknas vara klart 2019.

Planera ett besök på Cypern via följande sajt: www.visitcyprus.com

12. Matfestival i Köpenhamn

Den 19-28 augusti vankas det många matmöjligheter för hungriga gourmander i Köpenhamn. Under de tio dagarna hålls nämligen Copenhagen Cooking & Food Festival, som lockar 100 000 besökare till 100 olika matevent i den danska huvudstaden. Vissa event kostar en slant och andra är gratis att delta i:
www.copenhagencooking.com

13. Låt fåren guida dig i Norge

I Norge strövar två miljoner får runt fritt i den dramatiska naturen och denna sommar kan du följa fem får i fem olika delar av Norge på en rundtur i deras vardag, oavsett om de strövar omkring vid spektakulära fjordar, i det gröna inlandet eller uppe i de höga bergen. Var och en av de fem fåren kommer att ha sin egen kamera och du kan följa dem via kamerorna på följande sidor:
www.visitnorway.com/sheepwithaview
Instagram.com/sheepwithaview

14. Fotbollsbarer i Berlin

Just nu är ju fotboll ett hett ämne i hela Europa och om du besöker Berlin (antingen nu eller varför inte i höst) finns en massa fotbollsinriktade pubar att besöka. Och följande blogginlägg har sju tips på bra pubar för just fotboll i Berlin:
blog.visitberlin.de/en/10258-berlins-special-football-pubs.html

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

15. Heta reselänkar på jordenrunt.nu

Du har väl inte missat samlingen med reselänkar på jordenrunt.nu, där det i skrivande stund finns 989 heta reselänkar för över 45 länder, regioner och städer i världen. Det handlar om länkar till exempelvis officiella turistsajter, ekoturistsajter, nationalparkssajter och dylikt spännande. Helt enkelt perfekt inspiration inför en resa.

Just nu finns reselänkar för:

Micronesia, Grekland, Tahiti, Paris, Madrid, Nya Kaledonien, Ecuador, Svalbard, Kenya, Italien, Mongoliet, Sri Lanka, Taiwan, Namibia, Boston, Sydkorea, Spanien, New York, Kambodja, Florida, Singapore, Tanzania, Förenade Arabemiraten, Turkiet, Kalifornien, Indonesien, Malaysia, Fiji, Indien, Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Kina, Vietnam, Nepal, London, Sydafrika, Argentina, Thailand, Papua Nya Guinea, Laos, Filippinerna, Costa Rica och Brasilien.

Du hittar reselänkarna här: www.jordenrunt.nu/resa/reselankar

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Världens billigaste boende

16. De senaste Restipsen på jordenrunt.nu

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Flyg billigt ut i världen

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

 
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *