Brev 22 – 31 okt 2015

Innehåll: Vegetariskt i San Francisco, Latinamerikas 50 bästa restauranger, Fler noshörningar i Indonesien, Jätteskölpaddor lägger ägg i Australien, Bo som kungligheter på Nya Zeeland, Hendrix museum öppnas i London, Gå på marknader i Spanien, Tillgänglighetsanpassat Bohemian Paradise, BA tipsar om hårresande upplevelser…

 

Provläs Brev Nr 22 – 31 oktober 2015

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination – Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

jordenrunt.nu är tillbaka med full kraft igen

Jag har nämligen bytt webbhotell för jordenrunt.nu och även i samband med det passat på att göra om utseendet av sajten en del och utvecklat delar av innehållet. Nu är det klart och allt är som vanligt igen på sajten. Vilket betyder massvis med inspirerande restips från hela vårt underbara klot (lägger dagligen upp nya tips). Så är du sugen på att resa, oavsett om det handlar om en weekend i Europa, långresa med familjen eller en backpackingtur med goda vänner, finns massvis med inspiration på jordenrunt.nu.

Och dagens nyhetsbrev har även ett antal spännande restips…

Innehåll – Nr 22 – Lördag den 31 oktober 2015

 
 1. Åtta bra vegetariska alternativ i San Francisco
 2. Kika på 40 turistsajter Florida
 3. Latinamerikas 50 bästa restauranger
 4. Glödheta länktips för Singapore
 5. Ännu fler noshörningar i Indonesien
 6. Australien – Se när jätteskölpaddor lägger ägg
 7. Bo som kungar och drottningar på Nya Zeeland

 8. Hendrix museum öppnas i London
 9. Tips om spännande reseföretag
10. Gå på marknader i Spanien
11. Ursäkta – vad är klockan i detta land
12. Tillgänglighetsanpassat Bohemian Paradise

13. BA tipsar om fem hårresande upplevelser

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Åtta bra vegetariska alternativ i San Francisco

Skall du besöka San Francisco och vill äta vegetariskt när du är där, kika då på följande sida på San Franciscos turistsajt. Där tipsar två lokalbor (Mirran och Jenny) om sina favoriter bland stadens vegetariska restauranger. Till exempel finns ett tips om att besöka Red Door Cafe i Lower Pacific Heights och sätta tänderna i en vegetarisk brunch (alltså en kombo av frukost och lunch). Du finner ytterligare sju restaurangtips på:
www.sanfrancisco.travel/article/take-it-local-8-vegetarian-options-san-francisco

2. Kika på 40 turistsajter Florida

Har du att se fram emot en skön semester i varma Florida och vill ha lite tips på vad som finns att se och göra i denna del av USA. Se då hit. Jag har nämligen ”dammsugit” cybervärlden efter turistsajter för Florida. Kika på följande sida för 40-talet spännande länktips:
www.jordenrunt.nu/resa/florida

3. Latinamerikas 50 bästa restauranger

Om du vill äta riktigt gott under en resa i Latinamerika, då är Peru en bra destination. Det finns många prisade restauranger i det landet. Till exempel hade Peru tre restauranger bland topp 5, när man nyligen utsåg de 50 bästa restaurangerna i Latinamerika.

Topp 10 ser ut såhär:

1. Central – Lima, Peru
2. Borago – Santiago, Chile
3. Astrid y Gaston – Lima, Peru
4. D.O.M. – Sao Paulo, Brasilien
5. Maido – Lima, Peru
6. Quintonil – Mexico City, Mexiko
7. Tegui – Buenos Aires, Argentina
8. Maní – Sao Paulo, Brasilien
9. Pujol – Mexico City, Mexiko
10. Biko – Mexico City, Mexiko

Se hela Topp 50 listan här:
www.theworlds50best.com/latinamerica/en/the-list.html#t1-10

4. Tio glödheta länktips för Singapore

Skall du ta en avstickare till Singapore och inte riktigt vet vad du skall göra där under ditt besök. Då har jag hittat en del bra turistsajter om vad som finns att se och göra där. Dels landets officiella turistsajt, men även sajter som tipsar om exempelvis historiska vandringar eller att besöka en nationalpark:
www.jordenrunt.nu/resa/singapore

5. Ännu fler noshörningar i Indonesien

Många är glada i Ujung Kulon National Park, belägen på den nordvästra delen av ön Java i Indonesien. Forskare räknade antalet noshörningar i nationalparken och upptäckte tre babynoshörningar. Glädjande och nu finns 60 noshörningar där:
www.indonesia.travel/news/detail/1972/three-rare-baby-rhinos-detected-at-the-ujung-kulon-national-park

Mer fakta om vad du kan se och göra i Ujung Kulon National Park.
www.indonesia.travel/sites/site/394/ujung-kulon-national-park
www.ujungkulon.org

6. Australien – Se när jätteskölpaddor lägger ägg

På Mon Repos Turtle Centre i Queensland går det att kika på jättesköldpaddor som tar sig upp på stranden för att lägga ägg. Det sker årligen, ungefär mellan november och mars, och den som vill ta en titt är välkommen på kvällstid. Ungefär från och med januari kläcks äggen och det går att se när bebissköldpaddorna kravlar ut i vattnet. Vuxna betalar 11,60 AUD (ca 71 kr) och barn 6,05 AUD (ca 37 kr).

Mer fakta om Mon Repos Turtle Centre finner du på:
www.nprsr.qld.gov.au/parks/mon-repos/turtle-centre.html

7. Bo som kungar och drottningar på Nya Zeeland

Om du vid något tillfälle verkligen vill (och har råd) att bo kungligt en natt eller två under ett besök på Nya Zeeland. Då finns ett antal boendealternativ som passar för både kungar och drottningar, och det bör väl således även passa dig om du vill bo riktigt bra. Följande sida har ett antal tips på var kungligheter kan tänka sig att bo under ett besök på Nya Zeeland:
media.newzealand.com/en/story-ideas/have-your-own-regal-time-in-new-zealands-royal-re

 

Flyg billigt ut i världen

8. Hendrix museum öppnas i London

I februari nästa år kommer man öppna upp porten till musikern Jimi Hendrix lägenhet i London, där han bodde periodvis under 1968 och 1969. Lägenheten håller just nu på att renoveras och återställas som den såg ut under Hendrixs period där. Den ligger på nummer 23 Brook Street och detta Hendrix museum kommer att öppna onsdag den 10 februari 2016. Inträdespriset kommer att vara från 7,50 pund (ca 98 kr) för vuxna. Mer fakta på följande sida:
handelhendrix.org/planning-your-visit/whats-here/hendrix-flat

9. Hitta resan ut i världen

Sidan med fakta och tips om svenska reseföretag är uppdaterad och där finns över 50 spännande reseföretag som kan hjälpa dig ut i världen. Allt från flyg och hotell, till kulturella rundresor och transsibiriska tågresor. Hitta din nästa resa här:
www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

10. Gå på marknader i Spanien

I Madrid finns flera fina marknader med färgstark historia och till exempel handlar marknaden San Antón om både att köpa goda varor, men man kan även äta gott direkt på marknaden. Och vill du hellre göra ett marknadsbesök i Barcelona, bjuder staden så klart på flera olika möjligheter, till exempel Santa Caterina med sitt färgglada tak. Och i Valencia lockar den 101 år gamla Mercat Central de Valencia (Central market) till ett besök och där finns 400 marknadsstånd att kika närmare på. Mer fakta och fler marknadstips för Spanien på:
www.spain.info/en/top-10/mercados-gastronomicos-gourmet-gastrospain.html

11. Ursäkta – vad är klockan…

Om du undrar över vad klockan är i olika delar av världen, då behöver du inte undra mycket längre. jag har nämligen knåpat ihop en liten guide om världens tidzoner och du kan även se olika exempel på vad klockan är runt om i världen just precis nu:
www.jordenrunt.nu/resa/tidszoner

12. Tillgänglighetsanpassat Bohemian Paradise

Bohemian Paradise är ett skyddat område (naturreservat) i Tjeckien, som bjuder på vandring i naturen och möjligheter att besöka slott, ruiner och museer. Och det går fint att uppleva natur och sevärdheterna även för resenärer med reducerad mobilitet (exempelvis personer i rullstol, äldre som har lite svårt att gå och familjer med barnvagnar).

Jag hittade nämligen en sajt på engelska med fakta om ett tillgänlighetsanpassat Bohemian Paradise. Tips på sevärdheter som är lätta att ta sig in och ut ur, hotell som är tillgänglighetsanpassade, vandringsleder som funkar för alla och dylikt:
www.ceskyrajbezbarier.cz/en/

 

Världens billigaste boende

        Birish Airways tipsar om fem hårresande upplevelser

Det är Halloween och jag fick ett ”förskräckligt” mejl från flygbolaget Birish Airways, där de ville tipsa modiga resenärer om ett antal rysliga attraktioner, dels i Londonområdet, men även runt om i USA.

Så här kommer fem hårresande restips…

Fright Nights, Thorpe Park, Surrey, England

är du ute efter spänning ska du bege dig till Thorpe Park som ligger 20 minuter med buss från Heathrow Airport i London. årets skräcktema är cirkus och de som vågar kan ge sig in i den nya labyrinten Big Top som är placerad i en övergiven karneval. Passa även på att åka tre av parkens berg-och-dalbanor i mörkret – Saw, The Swarm and Stealth.

www.thorpepark.com

Fear Overload Scream Park, Kalifornien, USA

”Om du är lättskrämd behöver du inte ens fundera på att komma hit”. Det är budskapet från Fear Overload till potentiella besökare. I denna gastkramande nöjespark finns två spökhus med riktiga skådespelare och rysliga effekter som får håret på armarna att resa sig. Varje grupp får bara en ficklampa att dela på…

www.fearoverload.com

Bates Motel och Haunted Hayride, Philadelphia, USA

Om du checkar in på Bates Motel får man uppleva skräck i riktig Hollywood-anda. Bege dig sedan ut på The Hayride som är en 25 minuter lång åkattraktion där 75 ruskigt utklädda skådespelare står redo att skrämma vettet ur dig. Attraktionen har röstats fram till USA:s främsta av Hauntsworld Magazine. Under 20 år har besökare skrämts under åkturen genom den mörka skogen på Arasapha Farm.

thebatesmotel.com

The London Dungeon, Southbank, London, England

Här får besökarna sig en skräckfull historielektion när rysliga skådespelare, attraktioner och effekter tar dig med tillbaka till Londons blodiga förflutna. Nytt för i år är Séance som utspelar sig år 1873 när en sammankomst hålls av ett riktigt medium. Besökarna tas tillbaka i tiden till 50 Berkeley Square.

www.thedungeons.com/london/en

13th Gate, Louisiana, USA

På 13th Gate får du krypa genom en krematorieugn, gå vilse i en mörk underjordisk tunnel eller hamna i en ormgrop med hundratals levande ormar. Detta är tre av de 13 attraktioner som modiga besökare får uppleva. Under Halloween anstränger sig 100 skådespelare och ett gäng effekt- och kostymspecialister för att göra detta till en av de obehagligaste platserna i USA.

www.13thgate.com

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *