Covid-19 – Världskarta med reseregler för länder

Nu när vaccinationstakten ökar, börjar världens länder öppna för besökande turister. Info och världskartor på denna sida visar öppna eller stängda länder och andel vaccinerad befolkning. En hjälp när du planerar nästa resa.

Titta på de sex avdelningarna på denna sida (rubriker numrerade 1-6), så hittar du lättare ett land du kan besöka i närtid!

1. Reseregler land för land

På kartan nedan ser du ungefärligen hur det ser ut för svenska medborgare som vill besöka ett land. Kartan ger dig en lägesbild just nu. Grönt betyder att landet är helt öppet.

2. Reseråd från svenska ambassader

Ett bra sätt att ta reda på läget i ett land är också att besöka den samlade sajten för svenska ambassader. Där kan du välja land och få upp reseinformation för valt land (bland annat regler för inresa, hälsoläge och dylikt):
www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/#

3. Gäller din reseförsäkring i landet du ska besöka?

Viktigt att tänka på när du i nuläget planerar din nästa resa utomlands, är också att ta reda på att din reseförsäkring är giltig i landet du planerar att resa till. Lite kort gäller följande: om UD (Utrikesdepartementet) avråder från resor till ett land, då gäller INTE din reseförsäkring i det landet. De flesta reseförsäkringsbolag följer denna regel (brukar även gälla för hemförsäkringens reseförsäkring).

Således viktigt att kika på UDs lista över länder de avråder från resor till: www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader

4. Antal vaccinerade i världens länder

Ytterligare en viktig aspekt att tänka på när du väljer ett land att resa till nu i spåren efter Covid-19, är hur stor del av landets befolkning som erhållit Covid-19 vaccin.

Ju högre procent av landets befolkning som är vaccinerade, desto mindre smittspridning i landet. Vilket är positivt för en besökande turist (troligen mindre restriktioner, mindre tryck på landets sjukvård och dylikt).

Andel av befolkningen som fått en dos Covid-19 vaccin:

Andel av befolkningen som är fullt vaccinerade mot Covid-19:

5. Restips om Covid-19 inreseregler för länder på Jordenrunt.nu

6. Hitta flyg, boende och researrangörer

När du väl valt land att resa till, gå gärna till sidan med tips på reseföretag här på jordenrunt.nu. Många spännande arrangörer, resebyråer och flygbolag som kan hjälpa dig ut i världen. Du hittar även hotell, reseförsäkring, guideböcker, resetidningar och resevaccination:

www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag