Resesäkerhet och råd i nödens stundLågpris >>> flyg - hotell - reseförsäkring - e-guidebok

Jorden Runts Nyhetsbrev:
 

Resa är underbart, men ibland kan problem inträffa. Här hittar du råd för hur du minimerar riskerna och tips om hur du går tillväga om något allvarligt inträffar (i nödens stund).

Två viktiga reseförberedelser (vid långresa) är Resevaccination och att ordna Reseförsäkring.
Då har du tagit det första steget för att minimera riskerna.

Sedan gäller att se upp med ficktjuvar. Ta INTE med stöldbegärliga saker i onödan och förvara de värdesaker du har med på ett smart och säkert sätt (exempelvis pass, bankkort och kontanter i säkerhetsfickor under kläderna). Nedan finner du fler nyttiga råd och tips.

 
Bästa och billigaste resevaccinering

Om du behöver resevaccination inför resan, är det bra att jämföra priserna mellan olika vaccinationskliniker. Detta då priset kan skilja kraftigt. Jordenrunt.nu gör årligen en stor undersökning (i augusti-september) av vaccinationspriser hos ett 70-tal vaccinationskliniker i Stockholm, Göteborg, Skåne och Uppsala.

 
Råd och tips i Nödens stund

Om problem ändå inträffar har jordenrunt.nu såklart nyttiga råd och tips till resenärer i nödens stund. Till exempel om du drabbas av en allvarligt sjukdom eller en katastrof inträffar på resmålet:

Åtta råd om du blir sjuk på resan   Nio råd om du blir bestulen   Sex råd vid naturkatastrof eller krig

 
Lyssna på Respodd 3 – 2015 – Om första hjälpen på resan

I avsnitt tre av en liten Respodd (poddradio) från jordenrunt.nu plockar jag ihop en liten första hjälpen kit och dessutom tipsar bland annat första hjälpen experten Lena Conlan, om sårvård på resan:
Lyssna på Respodd 3 om Resehälsa och första hjälpen här

 
Utrikesdepartementets råd till resenärer

Svenska Utrikesdepartementet har flera nyttiga tips inför resan och bland annat avråder man från resor till vissa länder, vanligen om det är oroligt eller krigstillstånd eller om landet drabbats av en svår naturkatastrof. Det är bra ur flera aspekter att veta vilka länder det handlar om, dels för din personliga resesäkerhet, men även då vissa reseförsäkringar inte gäller för resa till länder som UD avråder från att besöka.

Nedan ser du de senaste länderna UD avråder från att resa till:

 • Karibien (vissa öar) - avrådan - 17 november 2017
  Med anledning av efterverkningarna och de skador på infrastrukturen som orsakats av orkanen Irma i Karibien har Utrikesdepartementet den 14 september beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till följande öar/ögrupper: - Ön Barbuda i Antigua och Barbuda. - Ögruppen Amerikanska Jungfruöarna tillhörande USA. - Som följd av återuppbyggnadsarbetet efter orkanerna i Karibien har Utrikesdepartementet den 26 oktober beslutat att häva avrådan från icke-nödvändiga resor till Turks- och Caicosöarna, med undantag från ön Grand Turk där avrådan från icke-nödvändiga resor kvarstår. - Som följd av återuppbyggnadsarbetet efter orkanerna i Karibien har Utrikesdepartementet den 1 november beslutat att häva avrådan från icke-nödvändiga resor till Sint Maarten, St. Martin samt Saint Barthélemy. [...]
 • Puerto Rico - avrådan - 21 september 2017
  Med anledning av efterverkningarna och de skador på infrastrukturen som orsakats av orkanen Maria i Karibien har Utrikesdepartementet idag beslutat att tills vidare avråda från icke-nödvändiga resor till Puerto Rico.
 • Dominica - avrådan - 20 september 2017
  Med anledning av efterverkningarna och de skador på infrastrukturen som orsakats av orkanen Maria i Karibien har Utrikesdepartementet den 20 september 2017 beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Dominica.
 • Antigua & Barbuda - 15 september 2017
  Med anledning av efterverkningarna och de skador på infrastrukturen som orsakats av orkanen Irma i Karibien har Utrikesdepartementet den 14 september beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till följande öar/ögrupper: - Ön Barbuda i Antigua och Barbuda. - Ön Sint Maarten/ Saint Martin tillhörande Nederländerna respektive Frankrike. - Ön Saint Barthélemy tillhörande Frankrike. - Ögruppen Amerikanska Jungfruöarna tillhörande USA. - Ögruppen Brittiska Jungfruöarna samt Turks- och Caicosöarna tillhörande Storbritannien.
 • Nordkorea - avrådan - 08 september 2017
  Utrikesdepartementet har den 7 september 2017 beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Nordkorea.

UDs fullständiga lista över länder de avråder från att resa till: www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader

Fler råd och tips inför resan från UD: www.regeringen.se/uds-reseinformation

Reseinformation och nyheter från Svenska ambassader: www.swedenabroad.com/sv-SE

UD appen resklar till din mobil:
itunes.apple.com/se/app/ud-resklar/id441456703?mt=8
play.google.com/store/apps/details?id=se.bazooka.android.resklar

 
Se upp för bedrägerier utomlands

Varje år är många turister som blir lurade och förlorar stora summor pengar på en resa. Bedrägeri eller lurendrejerier (scam på engelska) finns i hela världen och flertalet riktar in sig mot turister.

Tänk på att om något låter alldeles för bra för att vara sant, då är det i 99 fall av 100 INTE sant.

Jordenrunt.nu har mer fakta om hur du undviker att bli lurad på resan

Svenske Bob Arno (bor numera i USA) kan allt om ficktjuvars beteende och bedrägerier runt om i världen. På hans sajt finns en hel del tips för hur du undviker påhälsning av ficktjuvar och dessutom listar han vanliga bedrägerier (scams): bobarno.com/thiefhunters/faq

 
Mer om resesäkerhet och resehälsa på jordenrunt.nu

 
 
 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Stolta partners till jordenrunt.nu

             

             

             

             

    Fler Reseföretag som tar dig ut i världen

    Annonsera på jordenrunt.nu
jordenrunt.nu på Facebook
jordenrunt.nu på twitter
RSS prenumerera på jordenrunt.nu
Robert \\