Resesäkerhet och råd i nödens stund

Resa är underbart, men ibland kan problem inträffa. Här hittar du råd för hur du minimerar riskerna och tips om hur du går tillväga om något allvarligt inträffar (i nödens stund).

Två viktiga reseförberedelser (vid långresa) är Resevaccination och att ordna Reseförsäkring.
Då har du tagit det första steget för att minimera riskerna.

Sedan gäller att se upp med ficktjuvar. Ta INTE med stöldbegärliga saker i onödan och förvara de värdesaker du har med på ett smart och säkert sätt (exempelvis pass, bankkort och kontanter i säkerhetsfickor under kläderna). Nedan finner du fler nyttiga råd och tips.

 
Bästa och billigaste resevaccinering

Om du behöver resevaccination inför resan, är det bra att jämföra priserna mellan olika vaccinationskliniker. Detta då priset kan skilja kraftigt. Jordenrunt.nu gör årligen en stor undersökning (i augusti-september) av vaccinationspriser hos ett 70-tal vaccinationskliniker i Stockholm, Göteborg, Skåne och Uppsala.

 
Råd och tips i Nödens stund

Om problem ändå inträffar har jordenrunt.nu såklart nyttiga råd och tips till resenärer i nödens stund. Till exempel om du drabbas av en allvarligt sjukdom eller en katastrof inträffar på resmålet:

Åtta råd om du blir sjuk på resan   Nio råd om du blir bestulen   Sex råd vid naturkatastrof eller krig

 
Lyssna på Respodd 3 – 2015 – Om första hjälpen på resan

I avsnitt tre av en liten Respodd (poddradio) från jordenrunt.nu plockar jag ihop en liten första hjälpen kit och dessutom tipsar bland annat första hjälpen experten Lena Conlan, om sårvård på resan:
Lyssna på Respodd 3 om Resehälsa och första hjälpen här

 
Utrikesdepartementets råd till resenärer

Svenska Utrikesdepartementet har flera nyttiga tips inför resan och bland annat avråder man från resor till vissa länder, vanligen om det är oroligt eller krigstillstånd eller om landet drabbats av en svår naturkatastrof. Det är bra ur flera aspekter att veta vilka länder det handlar om, dels för din personliga resesäkerhet, men även då vissa reseförsäkringar inte gäller för resa till länder som UD avråder från att besöka.

Nedan ser du de senaste länderna UD avråder från att resa till:

  • Palestina - avrådan - 07 februari 2025
    Med anledning av det förbättrade säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 7 februari 2025 beslutat att ändra avrådan för Palestina. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till provinserna Jenin, Tulkarm, Tubas och Qalqilia, samt de delar av provinsen Nablus som ligger norr om Nablus stad. UD avråder från alla resor till Gaza. UD avråder från icke-nödvändiga resor till övriga Palestina. Avrådan gäller tills vidare.
  • Syrien - avrådan - 07 februari 2025
    Med anledning av säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 7 februari 2025 beslutat att ändra avrådan för Syrien. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Syrien. Avrådan gäller tills vidare.    
  • Israel - avrådan - 07 februari 2025
    Med anledning av det förbättrade säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 7 februari 2025 beslutat att ändra avrådan för Israel. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till gränsområdet mot Gazaremsan inom ett avstånd om 10 kilometer från gränsen. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till gränsområdet mot Libanon inom ett avstånd om 10 kilometer från gränsen. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Golanhöjderna. Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till övriga Israel. Avrådan gäller tills vidare.
  • Demokratiska republiken Kongo - avrådan - 07 februari 2025
    Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till hela Demokratiska republiken Kongo. Beslut om avrådan togs den 7 februari 2025. Avrådan gäller tills vidare.
  • Libanon – avrådan - 06 februari 2025
    Med anledning av det förbättrade säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 7 februari 2025 beslutat att ändra avrådan för Libanon. Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till distrikten Batroun, Jbail, Kesroun, El Metn och centrala Beirut (norr of Saeb Slam Avenue och Abdallah El Yafi Avenue) samt flygplatsen och motorväg 51mellan flygplatsen och centrala Beirut. Utrikesdepartementet avråder från alla resor till övriga Libanon. Avrådan gäller tills vidare.

UDs fullständiga lista över länder de avråder från att resa till: www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader

Fler råd och tips inför resan från UD: www.regeringen.se/uds-reseinformation

Reseinformation och nyheter från Svenska ambassader: www.swedenabroad.com/sv-SE

UD appen resklar till din mobil:
itunes.apple.com/se/app/ud-resklar/id441456703?mt=8
play.google.com/store/apps/details?id=se.bazooka.android.resklar

 
Se upp för bedrägerier utomlands

Varje år är många turister som blir lurade och förlorar stora summor pengar på en resa. Bedrägeri eller lurendrejerier (scam på engelska) finns i hela världen och flertalet riktar in sig mot turister.

Tänk på att om något låter alldeles för bra för att vara sant, då är det i 99 fall av 100 INTE sant.

Jordenrunt.nu har mer fakta om hur du undviker att bli lurad på resan

Svenske Bob Arno (bor numera i USA) kan allt om ficktjuvars beteende och bedrägerier runt om i världen. På hans sajt finns en hel del tips för hur du undviker påhälsning av ficktjuvar och dessutom listar han vanliga bedrägerier (scams): bobarno.com/thiefhunters/faq

 
Mer om resesäkerhet och resehälsa på jordenrunt.nu

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *