Brev 4 – 31 jan 2016

Innehåll: marknader i Madrid, Paris besökscenter, Onlinekika i Kalifornienguide, Chile perfekt för äventyret, Amerikansk inresekontroll direkt på Arlanda, Ansök om ESTA vid resa till USA, Chatta med kundtjänst på Swedavia, Bästa utsikten från Taranaki, Anledningar att besöka Nya Zeeland under 2016, Topp 5 stränder i Australien, Fira kinas nyår i Hong Kong, De bästa boendet på Phu Quoc…

 

Provläs Brev Nr 4 – 31 januari 2016

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

De första restipsen för 2016

Här kommer söndagens lilla nyhetsbrev från jordenrunt.nu. Med tolv inspirerande restips som jag hoppas skall få det att pirra till hos dig.

När du sedan är klar med nyhetsbrevet, glöm inte att besöka jordenrunt.nu för ännu mer inspiration i form av restips (nya och uppdaterade tips dagligen): www.jordenrunt.nu/resa

Plus att jag återigen vaskat om en del i listan med svenska reseföretag på sajten. Bland annat har jag lagt upp länk till Cuba Travel, Priscas Travel, Lime Travel och Söderhavsresor:
www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Innehåll – Brev Nr 4 – Söndag den 31 januari 2016

 

 1. Spännande marknader i Madrid
 2. Förändringar på Paris besökscenter
 3. Onlinekika i Kalifornienguide
 4. Därför är Chile perfekt för äventyret
 5. Amerikansk inresekontroll direkt på Arlanda – kanske
 6. Ansök om ESTA vid resa till USA
 7. Chatta med kundtjänst på Swedavias svenska flygplatser

 8. Topp 5 stränder i Australien
 9. Anledningar att besöka Nya Zeeland under 2016
10. Nya Zeeland – Bästa utsikten från Taranaki
11. Fira kinas nyår i Hong Kong
12. Vietnam – De bästa boendet på Phu Quoc

13. 50 senaste på jordenrunt.nu

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Spännande marknader i Madrid

En höjdpunkt vid ett besök i Madrid (Spanien) är att besöka stadens marknader och sätta tänderna i lokala delikatesser. Till exempel hittar du San Miguel Market, mitt i den gamla stadsdelen, bredvid torget Plaza Mayor. Förutom det goda som saluförs där, är byggnaden i sig ett nationellt monument av kulturellt värde. En annan marknad i staden som andas historia är Mercado de La Paz, där lokalbefolkningen har handlat sedan 1882. Mer fakta om dessa och ytterligare marknader i Madrid på:
turismomadrid.es/en/frontpage/10077-from-traditional-markets-to-gourmet-venues.html

2. Förändringar på Paris besökscenter

I Paris har en av stadens officiella turistbyråer stängt i tre månader för renovering. Det handlar om ”Pyramides welcome centre” som alltså håller stängt fram till mitten av april. Men du kan ändå få info om Paris, då man har ett temporärt besökscenter på andra sidan gatan som har öppet dagligen klockan 9:30-18:30:
en.parisinfo.com/practical-paris/paris-convention-and-visitors-bureau/welcome-centres

Det finns dessutom många fler officiella besökcenter runt om i staden och du hittar fakta om alla på sidan härovan…

3. Onlinekika i Kalifornienguide

2016 California Visitor’s Guide kan du nu bläddra i online och bli inspirerad att ta lite semester i denna soliga delstat av USA. Guiden är på cirka 190 sidor och bjuder på över 500 reseförslag:
www.nxtbook.com/nxtbooks/time/california_vg2016/#/194

4. Därför är Chile perfekt för äventyret

Det finns många anledningar att roa sig med äventyrsaktiviteter under ett besök i Chile och till exempel kan du…

Ge dig ut på en trekk genom Torres Del Paine National Park, hoppa på en ”sandboard” i världens torraste öken eller dyka vid Galapagosöarna. Och den som gillar att åka utför på skidor, kan besöka skidorterna Valle Nevado eller Portillo under månaderna juli och augusti. Tips om fler äventyliga aktiviteter på:
chile.travel/en/blog/10-reasons-visit-chile-adventure-physical-challenges

5. Amerikansk inresekontroll direkt på Arlanda – kanske

Kikade in på Arlanda flygplats sajt och hittade info om att de har ansökt om att få införa amerikansk inresekontroll direkt på Arlanda. Därefter har Arlanda blivit utvalt (av den amerikanska myndigheten) som ett alternativ som ska utvärderas närmare. Om Arlanda får grönt ljus från USA för detta, kommer det ta cirka ett år för att allt skall vara färdigt för att börja med amerikansk inresekontroll på Arlanda.

Vilket skulle innebära att resenärer till USA, först (som vanligt) checkar in och går genom Arlandas säkerhetskontroll. Därefter går passageraren till den amerikanska inresekontrollen på Arlanda och visar bland annat upp pass och boardingkort och går genom deras säkerhetskontroll och sedan kontrollerar en tjänsteman att ESTA-ansökan är godkänd. Enligt amerikanska myndigheter tar det hela max två minuter för 98 procent av resenärerna och väl framme i USA, behöver resenären alltså inte köa för inresekontroll där.
www.swedavia.se/arlanda/om-stockholm-arlanda-airport/om-flygplatsen/preclearance

6. Ansök om ESTA vid resa till USA

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) är en online-ansökan som är utvecklad av Förenta Staternas regering för att förundersöka resenärer innan de tillåts inträde till USA. ESTA-processen sker helt och hållet på Internet och behandlas av det amerikanska departementet för hemlandets säkerhet (DHS):
www.esta.us/svenska.html

7. Chatta med kundtjänst på Swedavias svenska flygplatser

Ytterligare en flygplatsnyhet är att Swedavia, som driver Sveriges största flygplatser (bland annat Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport, Malmö Airport och Bromma) har startat en chattfunktion. Resenärer kan snabbt få svar på frågor om exempelvis hur långt före avgång man måste jag vara på flygplatsen, när incheckningen stänger och vad man får ta med i handbagaget.

– Vi vet att våra kunder ofta är inne på hemsidorna och letar efter information om sin flygning. Med hjälp av chatten kan vi snabbt guida och hjälpa resenärerna, säger Therese Wilson, chef för Swedavias kundtjänst.

Jag testade förövrigt alldeles nyss chatten och det fungerade alldeles utmärkt, Jag fick snabba svar från kundtjänst.

Chatten kommer till att börja med vara öppen klockan 7-19 sju dagar i veckan. Knappen ”Chatta med oss” syns nere till höger på Swedavias sajt och de tio flygplatsernas hemsidor.
swedavia.se/arlanda/om-stockholm-arlanda-airport/om-flygplatsen/nyheter/chatta-direkt-med-swedavias-kundtjanst

Du kan även kika in på sajterna för Swedavias tio flygplatser, klicka helt enkelt på rullgardinsmenyn längst upp till vänster på deras sajt: www.swedavia.se

 

Flyg billigt ut i världen

8. Topp 5 stränder i Australien

Sola och bada är stort i Australien och det finns tusentals stränder längs kusten. Men vilka stränder är de bästa kanske du undrar över. Svaret finns i följande artikel från TNT Downunder:
issuu.com/tntaustralia/docs/760/32

9. Anledningar att besöka Nya Zeeland under 2016

Det finns mycket spännande att se och göra på Nya Zeeland för den som gör ett besök där i år. Till exempel cykla längs nya West Coast Wilderness Trail eller besöka Waiheke Island för att smaka av och njuta av lokal mat och vin. Ytterligare ett tips är att titta på stjärnor (uppe på himlavalvet på kvällar och nätter) i Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve.

Fler förslag på vad som finns att göra på Nya Zeeland under 2016:
media.newzealand.com/en/story-ideas/16-reasons-to-visit-new-zealand-in-2016

10. Nya Zeeland – Bästa utsikten från Taranaki

På västra delen av Nya Zeelands nordö tornar Mt Taranaki upp sig. Berget är 2 518 meter högt och erbjuder många möjligheter till underbar utsikt över landskapet runt omkring. Det finns tusentals kilometer med vandringsleder och jag hittade lite tips om var man hittar den bästa utsikten. Till exempel tar det mellan åtta och tolv timmar upp till toppen för fantastisk utsikt, men det finns fler möjligheter till utsikt. Kika på följande sida för bilder och ytterligare fyra finfina utsiktstips:
www.visit.taranaki.info/visit/news/mt-taranaki%E2%80%99s-top-five-vantage-spots.aspx

11. Fira kinas nyår i Hong Kong

I Hong Kong (Kina) vankas det firande av det kinesiska nyåret i början av februari. Kring 8 och 9 februari smäller det, men det pågår event mellan den 2 och 22 februari. För tips på vad som finns att se och göra, finner du en mängd tips på Hong Kongs turistsajt:
www.discoverhongkong.com/eng/see-do/events-festivals/highlight-events/chinese-new-year-celebrations.jsp

12. Vietnam – De bästa boendet på Phu Quoc

På sajten Travelfish hittade jag just en ny guide till boende på ön Phu Quoc i Vietnam. Man har kollat upp 50-talet ställen att bo på och rekommenderar de bästa alternativen.

Till exempel lär Langchia Hostel vara ett bra val för backpackers som letar en billig säng och livlig atmosfär. Och för riktigt trevlig design, välj Mango Bay Resort där dessutom många extraaktiviteter är gratis och restaurangen skall vara riktigt bra. Den miljömedvetne resenären får också bra tips, då Bamboo Cottages har solceller som sörjer för elförsörningen hos dem. På följande sida hittar du mer fakta om dessa tre boställen, plus ytterligare fem tips:
www.travelfish.org/accommodation_profile/vietnam/mekong_delta/kien_giang/phu_quoc_island/all/7426

 

Världens billigaste boende

Senast publicerat på jordenrunt.nu

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *