Brev 10 – 24 apr 2016

Innehåll: Kampanjpris för att se bergsgillor, Safaripark planeras i Vietnam, Gratis vattenturer i New York, Ny kabinbana upp på 3000-meter högt berg, Öar att besöka i Stora Barriärrevet, Besök mäktiga parkområden i Storbritannien, Snart startar spasäsongen i Tjeckien, uppleva Brasiliens vildmark, Hitta till Chiles vingårdar, Även billigare schimpans-trekking i Uganda, jättelik majbrasa av elfenben i Kenya, Två nya boenden i nationalparker…

 

Provläs Brev Nr 10 – 24 april 2016

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Bli jordenrunt-partner (pris från 562 kr år): www.jordenrunt.nu/annons


Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

Stolt Sponsor:

MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm
www.mediservice.se/vaccination

Senaste nytt från jordenrunt.nu!

Hejhopp, här kommer brev nummer tio från jordenrunt.nu. Och jag hoppas verkligen att det skall inspirera dig att upptäcka någon del av vår underbara värld!

Innehåll – Brev Nr 10 – Söndag den 24 april 2016


 1. Safaripark planeras i Vietnam
 2. Ny kabinbana upp på 3000-meter högt berg i Vietnam
 3. Australien – öar att besöka i Stora Barriärrevet
 4. Besök mäktiga parkområden i Storbritannien
 5. Snart startar spasäsongen i Tjeckiens spa-stad nummer ett

 6. Gratis vattenturer i New York
 7. Fyra sätt att uppleva Brasiliens vildmark
 8. Hitta till Chiles vingårdar

 9. Kampanjpris för att se bergsgillor i Uganda
10. även billigare schimpans-trekking i Uganda
11. Jättelik majbrasa av elfenben i Kenya
12. Sydafrika – Två nya boenden i nationalparker

14. Ännu fler heta Restips!

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Billig Reseförsäkring

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

1. Safaripark planeras i Vietnam

I Vietnam planeras för att bygga upp en stor safaripark i distriktet Lac Duong, som enligt planerna skall stå färdig om fyra år. Den skall ligga i ett skyddat skogsområde:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/items/10910

En artikel med tips på att besöka en nationalpark i samma område:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/items/9145

2. Ny kabinbana upp på 3000-meter högt berg i Vietnam

En över sex kilometer lång kabinbana invigdes i januari i bergsområdet Hoang Lien Son i Vietnam. Vilket gör det enklare att ta sig upp till toppen av det 3 143 meter höga berget Fansipan. Detta område kallas Indochinas tak och att ta sig upp dit nu tar endast 20 minuter med kabinbanan (lär vara bra utsikt under färden). Den avgår från staden Sa Pa och varje kabin tar upp till 35 passagerare:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/items/10860

Mer fakta om Fansipan Mountain:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/tourism/items/571

Fakta om hela regionen Lao Cai:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/tourism/items/70

3. Australien – Öar att besöka i Stora Barriärrevet

Ett besök i Great Barrier Reef utanför Australiens östra kust är en fantastisk upplevelse och det finns (såklart) flera öar att njuta av där (Barriärrevet och dess öar täcker in en längd av 230 mil). Till exempel kan du drömma dig bort på Daydream Island, som är en liten ö (endast en kilometer lång) och exempelvis kan du (mellan dagdrömmarna) ta en snorkeltur vid Lovers’ Cove.

En annan lite större ö att besöka, är Dunk Island, som är en del av Family Islands National Park. Upplev regnskog med 100-talet fågelarter och sammanlagt 13 kilometer vandringsleder.

En tredje ö, som kanske suger åt sig dig likt en magnet, är Magnetic Island. Där finns en stor nationalpark (täcker 70 procent av ön) och närmare 800 koalor.

Mer fakta, bilder och fler ö-tips på:
www.australia.com/en/news/2015/april/5-islands-to-visit-great-barrier-reef.html

4. Besök mäktiga parkområden i Storbritannien

Runt om i Storbritannien finns mängder av vackra och spektakulära parker och vill du ha tips på vilka som kan vara värda ett besök, kika in på följande artikel på Storbritanniens turistorganisations sajt.

Där tipsar man bland annat om vad som finns att se och göra i National Botanic Garden of Wales, Llanarthne, Wales, Kew Gardens i London, Stowe Landscape Gardens i Buckinghamshire, Eden Project i Cornwall och Drumlanrig Castle Gardens uppe i Skottland:
www.visitbritain.com/gb/en/britains-most-spectacular-gardens

5. Snart startar spasäsongen i Tjeckiens spa-stad nummer ett

Den 6 maj 2016 går det årliga öppnandet av ”spa-säsongen” av stapeln i ”spa-staden” Karlovy Vary i Tjeckien. Man firar att våren har anlänt och att ”spa-andet” kan sätta igång igen i de mineralrika varma källorna som finns där. Mer om Karlovy Vary hittar du på stadens turistsajt:
www.karlovyvary.cz/en

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Världens billigaste boende

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

6. Gratis vattenturer i New York

Känner du en önskan att ge dig ut längs vattenvägar i New York och dessutom vill komma vattnet nära, då kanske kayak kan vara något. Vilket dessutom erbjuds gratis på ett antal olika platser.

Till exempel erbjuder Long Island City Community Boathouse tjugo minuter gratis kayaktur i Hallet’s Cove till och med september.

Manhattan Community Boathouse erbjuder även de 20 minuters turer fram till början av oktober på två platser längs Hudson River (Pier 96 och hamnen vid 72nd Street).

Ett tredje alternativ är North Brooklyn Boat Club som erbjuder gratis kanot och kayakturer vid Greenpoint fram till och med september

Brooklyn Bridge Park Boathouse finns vid Pier 1 och 2 och du kan ta en 20 minuters kayaktur under Brooklyn Bridge (till och med augusti). Enda minuset är att det brukar vara lång väntetid hos dem.

The New York City Downtown Boathouse hittar du vid Hudsonfloden och Pier 26t och de håller på fram till och med oktober.

Mer fakta om dessa gratis kayakmöjligheter (plus två till) finns på:
www.timeout.com/newyork/things-to-do/free-kayaking-in-new-york-where-to-kayak-on-the-nyc-waterways

7. Fyra sätt att uppleva Brasiliens vildmark

Det finns många sätt att ta sig ut i vildmarken i Brasilien och till exempel kan du vandra ut i Chapada Diamantina National Park, med siktet inställt på det 370 meter höga vattenfallet Cachoeira da Fumaca (brasiliens högsta fall).

Ett område med kanske inte lika höga vattenfall, men däremot väldigt många, är Serra do Cipó där du bland annat finner ett 60-tal fall att kika närmare på (perfekt för dig som älskar vattenfall således). Området ligger tio mil från staden Belo Horizonte.

Om du är i Rio och känner ett sug efter vattenfall, floder och naturliga badpooler ute i naturen, styr då färden mot Visconde de Maua.

Och den som vill ta sig ut från storstaden Sao Paulo och göra något helt annat kan exempelvis bege sig mot Alto Ribeira Touristic State Park och njuta av trekking och möjligheter att kika ned i underjorden. Där finns nämligen närmare 300 grottor, till exempel den sex kilometer långa Caverna Santana.

Mer fakta på följande bloggartikel:
www.visitbrasil.com/en/blog/4-caminhos-brasileiros-para-entrar-na-natureza-selvagem

8. Hitta till Chiles vingårdar

Chile bjuder på många möjligheter att göra vinutflykter och till exempel finns många vingårdar att besöka Colchagua Valley (där man även har en årlig vinfestival i mars). Ett annat område att besöka för sin vinproduktion är Maipo Valley. Ett tredje område (landets största vinområde) är Maule Valley, som bland annat är perfekt för vandringsturer eller att cykla mellan vingårdar. Ett mindre besökt vinområde ligger uppe i norra Chile och är Limarí Valley.
Slutligen… den mest oväntade platsen för vinproduktion torde vara Atacama Desert (ökenvin…).

Mer om Vinutflykter i Chile på följande sida:
chile.travel/en/blog/10-things-know-chiles-vineyards

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

9. Kampanjpris för att se bergsgillor i Uganda

Uganda wildlife Authority (landets djur- och nationalparksmyndighet) har återigen kampanjerbjudande för att se bergsgorillor. Normalpriset är 600 dollar, men då april och maj är lågsäsong, sänks priset till och med den 31 maj till 450 dollar.

När man vandrar ut i bergsområdets djungelmiljö för att träffa en familj av bergsgorillor är man max åtta personer i varje grupp och sedan letas en familj av bergsgorillor upp och man stannar sedan ungefär en timma nära dem.

Det finns två nationalparker i Uganda där man kan träffa bergsgorillor och för mer fakta om dessa parker och gorillabesöket hittar du på:
ugandawildlife.org/explore-our-parks/parks-by-activity/gorilla-tracking

10. Även billigare schimpans-trekking i Uganda

Ytterligare en kampanj i Uganda gäller för djungelvandring där målet är att kika på schimpanser och för dessa djungelvandringar ligger normalpriset på 150 dollar, men fram till och med den 31 maj gäller priset 100 dollar. Vandringarna hålls dagligen klockan 8-14 och tar mellan en och tre timmar och förutom möjligheten att träffa på schimpanser, lär du under vandringen garanterat möta flera olika fågelarter och andra apdjur:
www.ugandawildlife.org/explore-our-parks/parks-by-activity/chimp-trackinghabituation

11. Jättelik majbrasa av elfenben i Kenya

Den 30 april 2016 kommer man i Nairobi National Park i Kenya hålla en annorlunda ”majbrasa”. Då skall man nämligen elda upp en gigantisk hög elfenben. Detta för att markera för tjuvskyttar och de som handlar med elfenben, att man tar bort deras marknad. Man vill visa att man inte tolerera tjuvjakt på noshörningar och elefanter. Man vill visa att allt beslagtaget förstörs. Läs mer på följande sida:
kws.go.ke/rm

12. Sydafrika – Två nya boenden i nationalparker

I Sydafrika finns numera två nya boendemöjligheter i nationalparker.

Bontle Tented Camp finns i Marakele National Park, som ligger 25 mil norr om Johannesburg vid Waterberg mountains. Du kan bland annat uppleva Big 5 och kika på stora kolonier av gamar. Den nya campen erbjuder antingen tio fasta tältboende (med egen veranda) eller 36 platser där du kan slå upp ett eget tält:
www.sanparks.org/parks/marakele/tourism/accommodation.php

Pafuri Border Camp ligger i de norra delarna av Kruger National Park och detta är en fågelskådares paradis. Den nya campen ligger nära två floder och hos dem erbjuds olika varianter av boende i hus:
www.sanparks.org/parks/kruger/camps/pafuri

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

14. Fler Restips finns på jordenrunt.nu

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Flyg billigt ut i världen

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

               
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *