Brev 19 – 12 sep 2015

Innehåll: Resefråga – Visumregler Asien, Planera Vietnamresan, Ordna Indienvisum online, Hitta svenskt i Kina, festivaler på Nya Zeeland, 50 länktips för Indien, Fijilänkar, Matapp för Australien, Aboriginappen, Ät dig Spanien runt, med flera…

 

Provläs Brev Nr 19 – 12 september 2014

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu
 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination – Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Innehåll – Nr 19 – Lördag den 12 september 2015

 

 1. Resefråga – Visumregler för Asien
 2. Planera resan till Vietnam
 3. Nu kan du söka Indienvisum online
 4. Hitta svenska produkter i kinesiska städer
 5. Reseplanering – 50 länktips för Indien

 6. Het festivalvår på Nya Zeeland
 7. Planera Söderhavsbesöket på Fiji
 8. Ät dig genom Australien med appen Savour
 9. Aboriginappen där byäldsten välkomnar dig
10. Problem vid ansökan av eVisa för Kenya

11. Ät dig Spanien runt
12. Slottsboende i Baltikum
13. Tre campingtips från Tjeckien
14. Tre tips på boende i New York State

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Resefråga – Visumregler för Asien

Jag (Robert ”jordenrunt” Karlsson) fick en visumfråga från Isabella:


Hej! Vi är två tjejer som skall backpacka i Asien nu i höst, och vi undrar lite kring vart/om man behöver visum. Filippinerna, Malaysia, Singapore, Bali, Gili och Kambodja. Mellan 7-27 dagar/land.
Mvh Isabella H

Hej Isabella!
Filippinerna, Malaysia, Singapore, Indonesien och Kambodja är enkla att besöka ur visumsynpunkt. Till tre av länderna behövs inget visum, ett av dem ordnar man visum online i förväg och det sista landet fixar man visum vid ankomst.

Filippinerna – upp till 30 dagar utan visum.
Malaysia – upp till tre månader utan visum.
Singapore – inget visum behövs (man får ett ”social visit pass” stämplat i passet vid ankomst).
Kambodja – onlineansökan, 30 dagars ”E-Visa” (kostar 40 dollar).
Indonesien (Bali och Giliöarna) – Short Visit Visa Free gäller för 30 dagar, är gratis och ordnas vid ankomst.

Mer utförlig visumfakta och regler för fler länder i Asien:
www.jordenrunt.nu/resa/visumregler-asien

2. Planera resan till Vietnam

Planerar du en rundtur i Vietnam i Sydostasien, ta då en titt på min lilla länksamling för detta land. En massa användbara länktips och till exempel hittar du sajter om Cat Tien National Park, Cuc Phuong National Park, Sapa Region Community Based Tourism, Ta Phin Village och An Lac-Khe Ro Community Based Ecotourism:
www.jordenrunt.nu/resa/vietnam

3. Nu kan du söka Indienvisum online

Sedan 15 augusti 2015 kan resenärer från Sverige och Norge söka 30 dagars visum till Indien online (sedan tidigare har resenärer från Finland kunnat det). Visumet kostar 60 dollar och du måste ha en flygbiljett ut ur landet för att kunna söka. Visumet gäller för ankomst på flygplatserna i Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Trivandrum, Bangalore, Hyderabad, Kochi, Goa, Ahmedabad, Amritsar, Gaya, Jaipur, Lucknow, Thiruchirapalli och Varanasi. Sök e-Tourist Visa här: indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

4. Svenska produkter i två kinesiska städer

Den som vill hitta svenska produkter i Shanghai eller Hong Kong, kan kika på följande sidor. Det är (tror jag) svenska konsulaten i Shanghai och Hong Kong, som listar var i respektive stad man får tag på svenska produkter, exempelvis svensk mat, godis eller dryck.

Bland annat kan den som söker på Shanghaikartan få reda på att det går att köpa Norrlands Guld och Felix ketchup på Nordic Fika (jag antar att det är möjligt att också ta en fika där). När det gäller Hong Kong, ser man bland annat på kartan att i Sverigeshoppen, säljer de exempelvis sill, knäckebröd och lingonsylt.

www.swedishlifestylemap.com/shanghai
www.swedishlifestylemap.com/hongkong

5. Kolla in 50 länkar till Indien

Jag har suttit och grävt fram en hel drös med spännande och användbara turistsajter för Indien. Sajter för städer, delstater och nationalparker. Till exempel Valmiki Tiger Reserve i Bihar, Gir Jungle Trail i Gujarat, Ecotrails Karnataka, Ranthambore National Park i Rajasthan och Great Himalayan National Park i Himachal Pradesh. Sammanlagt 50-talet länktips, så surfa nu omedelbums vidare till länksamlingen och börja planera och dröm dig bort till Indien:
www.jordenrunt.nu/resa/indien

 

Flyg billigt ut i världen

6. Het festivalvår på Nya Zeeland

Det börjar så smått dofta vår i luften på Nya Zeeland och det betyder att en mängd festivaler är på gång både på Nord- och Sydön.

Följande sida har tips på tunga festivaler mellan september och november 2015. Till exempel Aoraki Mackenzie Starlight Festival i början av oktober på sydön, som handlar om att kika på stjärnhimlen. Eltt annat alternativ är Tauranga Arts Festival 2015 vid Bay of Plenty på Nordön i slutet av oktober. Se alla festivaltips här:
media.newzealand.com/en/story-ideas/new-zealand-spring-2015-event-highlights

7. Planera Söderhavsbesöket på Fiji

Om du drömmer om Söderhavsparadiset, då kan kanske Fijiöarna vara något för dig. De två största öarna är Viti Levu (med huvudstaden Suva) och Vanua Levu. För att ge dig lite inspiration, har jag samlat ihop länkar till ett antal officiella turistsajer för Fiji:
www.jordenrunt.nu/resa/fiji

8. Ät dig genom Australien med appen Savour

Den som vill veta allt om vilka maträtter som serveras på restauranger i Australien, kan till exempel ladda hem gratisappen Savour, som finns för iPhone. Där finns aptitretande bilder på maträtter och förklaring över vad rätterna innehåller. Den som exempelvis är sugen på en hamburgare kan skriva in det i appen och upp kommer flertalet tips på ställen som serverar smaskiga burgare i närheten (med bilder och fakta hur de är tillagade):
itunes.apple.com/au/app/savour-your-food-journey-starts/id959563845?mt=8

9. Australien – Appen där byäldsten välkomnar dig

Appen ”Welcome to Country” välkomnar gästande besökare till ursprungsbefolkningens delar av Australien. Via gps läser appen av var du är. När du kommer till ett ursprungligt aboriginsk område, får du en välkomstvideo från områdets ledande person (byäldsten). Du blir välkomnad med exempelvis ord eller kanske en lokal dans. Just nu deltar 30 ursprungsområden i appen, men man lägger hela tiden till fler. Appen finns för iPhone: www.welcometocountry.mobi

10. Problem vid ansökan av eVisa för Kenya

I början av september tog Kenya bort möjligheten att söka visum vid ankomst till Kenya. Detta då man infört ett ”eVisa” som ordnas online i förväg. Men det har varit och är tidvis problem med att söka detta eVisa och därför återinför man temporärt möjligheten att söka visum vid ankomst till Kenya.

Detta så att de resenärer som har problem vid onlineansökan, ändå skall kunna ordna visum vid ankomst. Många problem vid ansökningsprocessen online har rättats till, men tills alla problem är lösta, går det alltså även att söka visum vid ankomst.

Mer fakta på följande sida (en bit ner på den sidan finns dessutom en länk till en pdf-fil med mer info om att söka eVisa online och olika problem som uppstått och hur man löser dem)::
us10.campaign-archive2.com/?u=42ac2a92e7ce73265fd61f16f&id=676135be12&e=cc6bb86792

 

Världens billigaste boende

11. Ät dig Spanien runt

Det finns många anledningar till ett besök i Spanien och en av anledningarna är att äta goda lokala rätter. Till exempel paella, gazpacho, pintxos och potatisomelett. Om du vill få tips om hur de olika matkulturerna ser ut runt om i landet, kika på följande sida på Spaniens turistsajt. Helt enkelt en bra avdelning, att planera en gastronomisk rundtur i Spanien på:
www.spain.info/en/que-quieres/gastronomia

12. Slottsboende i Baltikum

Vad sägs om att unna dig en vistelse på ett slott i länderna Estland, Lettland och Litauen. Kanske en högklassig weekend under hösten på ett utav 30 slott i dessa länder som tar emot gäster:
www.jordenrunt.nu/resa/europa/boende_europa/2015/09/09/bo-pa-slott-i-baltikum

13. Tre campingtips från Tjeckien

Jag fick ett mejl från Tjeckiens turistorganisation (CzechTourism) och de ville tipsa om camping i Tjeckien. Vilket de så klart får göra och nedan bjuder de på tre förslag på campingplatser:

Camping Lipno Modrin är en idealisk plats att tillbringa en trevlig semester vid Lipno sjön. Ligger 1 km från staden Lipno nad Vltavou och har i flera år rankats som en av de mest populära campingplatserna i Lipno-regionen:
www.campinglipno.cz/en

På pittoreska Klastersky Mlyn får du ett trivsamt välkomnande av den holländska familjen som driver campingen sedan 2007. Campingplatsen är helrenoverad och är öppen året om, vilket gör det till en idealisk plats för att utforska en av de vackraste regionerna i landet, nämligen det attraktiva bergsområdet Sumava:
www.camp.cz/en/campings-czech-republic/Klastersky-mlyn/detail/93-camping

Camping Klanovice är en ny campingplats som är väl underhållen och med moderna faciliteter, inklusive två stora badpooler. Campingen är belägen intill Prags största skog och här finner du lugn och ro, samtidigt som det endast är 30 minuter till en av Europas mest berömda städer. Bra och billig kollektivtrafik från ingången av campingen in till Gamla stadens torg i Prag. Ett perfekt ställe för att upptäcka magin i Prag & Böhmen:
www.campingpraha.cz/?lang=en

14. Tre tips på boende i New York State

Fick ett mejl turistorganisationen för delstaten New York (alltså inte staden New York, utan hela delstaten). De ville gärna tipsa er läsare om tre spännande boende en bit utanför staden New York.

(1) Mohonk Mountain House
Adress: 1000 Mountain Rest Road, New Paltz, New York
Ett historiskt amerikanskt hotell med 259 rum, som ligger strax över 14 mil norr om New York city. På detta gamla fina hotell får du fortfarande en riktigt nyckel till ditt rum…
www.mohonk.com

(2) Arrowhead Campgrounds
Adress: 10487 Route 16, Delevan, New York
Denna campingplats är den äldsta i delstaten New York och är belägen strax under tio mil söder om Buffalo.
www.arrowheadcamping.com

(3) 1000 Acres Ranch Resort
Adress: 465 Warrensburg Road, Stony Creek, New York
En 73-årig ranch uppe i bergen (Adirondack Mountains) i de norra delarna av delstaten, nära Lake George. Här går det bland annat att rida och åka häst och vagn.
www.1000acres.com

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *