Brev 9 – 15 apr 2016

Innehåll: Gratis DC-broschyr, Smaklig rundtur i lilla Japan, Leta pumor i Chile, Tolv berg du måste besöka, Fiska i vattenfallspark i Sydafrika, Måsten i Canberra, Se 45 meter höga apostlar i Australien, Spring mellan vingårdar på Nya Zeeland, Stängt museum i Hong Kong, Hong Kong nu och då, Ännu en turistinfo öppnad i Tokyo, Nytt på 4000-meters berget Kinabalu…

 

Provläs Brev Nr 9 – 15 april 2016

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Bli jordenrunt-partner (pris från 562 kr år): www.jordenrunt.nu/annons


Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

Stolt Sponsor:

MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm
www.mediservice.se/vaccination

Jordenrunt.nu – prisjämförelse mellan vaccinationskliniker

Senaste nytt från jordenrunt.nu!

Våren är här och dags att även få en dos resfeber. Perfekt då med ett nyhetsbrev från jordenrunt.nu. Eller hur!

Har förövrigt gjort om formatet lite på nyhetsbrevet och om du läser brevet i din mobil (om du har din e-post i mobilen), hoppas jag det skall bli bra format för läsning i mobil, dator eller surfplatta.

Innehåll – Brev Nr 9 – Fredag den 15 april 2016


 1. Gratis broschyr om DC
 2. San Francisco – Smaklig rundtur i lilla Japan
 3. Titta efter pumor i Chile
 4. Tolv berg i världen du bara måste besöka
 5. Fiska i vattenfallspark i Sydafrika

 6. Detta bara måste du göra i Canberra
 7. Se 45 meter höga apostlar i Australien
 8. Spring mellan vingårdar på Nya Zeeland
 9. Delvis stängt museum i Hong Kong
10. Hong Kong nu och då
11. Ännu en turistinfo öppnad i Tokyo
12. Nytt på 4000-meters berget Kinabalu

14. Ännu fler heta Restips!

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Billig Reseförsäkring

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

1. Gratis broschyr om DC

Bli reseinspirerad av 128 sidor tips om vad som finns att se och göra i Washington denna vår och sommar. Det kan du bli, genom att kika i onlinetidningen från Destination DC:
www.bluetoad.com/publication/?m=29075&l=1#{

2. San Francisco – Smaklig rundtur i lilla Japan

Japantown är en japansk del av San Francisco (USA) och ett sätt att sätta tänderna i denna stadsdel är att göra det matvägen. Helt enkelt prova olika maställen. Till exempel kan du på restaurangen Udon Mugizo hugga in på handgjorda nudlar (udon) och det lär vankas stora protioner. Eller besök Nijiya Market, för att titta på alla japanska matprodukter som säljs där och självklart finns även möjlighet att köpa lite olika japanska smårätter. Och på Kiss Seafood finns möjlighet att hugga in på sushi. Läs alla mattips i följande artikel:
www.sanfrancisco.travel/article/6-delicious-ways-explore-japantown

3. Titta efter pumor i Chile

I Chile lockar Torres del Paine National Park med spännande djur- och naturupplevelser och bland annat är det vara en bra plats för att se en puma. Det lär finnas runt 50 av dem i nationalparken och har du tur och en ordentlig dos tålamod, kanske du får vara med om att se hur en puma tar sig fram i sitt naturliga element:
chile.travel/en/blog/following-puma-tracks-torres-del-paine

Mer fakta om nationalparken finner du här:
chile.travel/en/where-to-go/patagonia-2/magallanes-patagonia/torres-del-paine

Och tips på fler djurupplevelser här:
www.torresdelpaine.com/ingles/secciones/01/c/florafauna.asp

4. Tolv berg du bara måste besöka

Wanderlust travel magazine har gjort en lista med tolv berg, som de anser att alla bör bestiga. Så gillar du att resa och gillar utsikt från höga toppar, här är din lista för vad du bör roa dig med i framtiden…

1. Toubkal, Marocko – 4 167 meter högt – tidsåtgång 2-3 dagar
2. Kilimanjaro, Tanzania – 5 895 – 5-10 dagar
3. Kala Pattar, Nepal – 5 643 – 9-12 dagar
4. Jebal Um Adaami, Jordanien – 1 832 – 3-4 timmar
5. Half Dome, Kalifornien, USA – 2 694 – 12 timmar
6. Table Mountain, sydafrika – 1 086 – 1-3 timmar
7. Mount Kinabalu, Malaysia – 4 095 – 1-2 dagar
8. Pacaya, Guatemala – 2 552 – 4-5 timmar
9. Pico, Azores – 2 351 – 3-4 timmar
10. Cotapaxi, Ecuador – 5 897 – ca 10-14 timmar
11. Mont Blanc, Frankrike – 4 810 – 2 dagar
12. Kosciuszko, Australien – 2 228 – 4-6 timmar

Mer fakta och bilder finner du på:
www.wanderlust.co.uk/planatrip/inspire-me/lists/12-mountains-everybody-should-climb

5. Fiska i vattenfallspark i Sydafrika

I Augrabies Falls National Park i Sydafrika får man numera fiska (så kallad catch and release), vilket betyder att man släpper tillbaka de fiskar man fångar. Kostnad 50 rand per person och dag. Allt du behöver veta om Augrabies Falls National Park, finner du här:
www.sanparks.org/parks/augrabies

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Världens billigaste boende

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

6. Detta bara måste du göra i Canberra

Om du aldrig tidigare besökt Australiens huvudstad Canberra, då har VisitCanberra (stadens turistorganisation) tagit fram en topplista över vad du bara måste göra. Till exempel tipsar de om att besöka National Museum of Australia, Australian Parliament House, the National Gallery of Australia och Australian War Memorial (flera av dessa har gratis inträde). Vidare tycker de att du bör besöka Capital Region Farmers Markets på lördagar (förmiddag) eller ta en tur till Old Bus Depot Markets på söndagar. Fler tips finner du här:
visitcanberra.com.au/articles/2016/04/top-10-must-dos-for-first-time-visitors

7. Se 45 meter höga apostlar i Australien

Färdas du längs Great Ocean Road i regionen Victoria i Australien, då är möjligheten stor att du snart kan kika ut över de tolv apostlarna. Det handlar om tolv berömda klippformationer som sticker upp ur vattnet längs kusten. De är upp emot 45 meter höga och belägna ungefär 27 mil väster om Melbourne:
www.visitvictoria.com/Regions/Great-Ocean-Road/Things-to-do/Nature-and-wildlife/Beaches-and-coastlines/12-Apostles

8. Spring mellan vingårdar på Nya Zeeland

På Nya Zeeland finns flera möjligheter att besöka vingårdar och prova druvans dryck. Finns också ett antal vingårdar där det hålls löplopp, till exemple halv- och helmarathon. Kanske älskar du både att löpa och att dricka vin och då kan du kanske göra en kombination:
media.newzealand.com/en/events/chasing-the-vine-new-zealands-vineyard-marathons

9. Delvis stängt museum i Hong Kong

I Hong Kong (Kina) har man slagit igen Hong Kong Space Museum. Detta då man byter utställningar och renoverar lokalerna. Enda avdelningen som fortfaranade är öppen är Stanley Ho Space Theatre. Man räknar med att öppna upp hela museet igen i slutet av 2016:
www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/en_US/web/spm/whatsnew.html

10. Hong Kong nu och då

Om du besöker Hong Kong nu innan sommaren och vill jämföra Hong Kong hur det ser ut nu, med hur det ser ut förut, hålls en gratis fotoutställning i Hong Kong Heritage Discovery Centre. Där har man jämfört hur 30 byggnader i staden ser ut nu, jämfört med hur de såg ut förr i tiden. Man har helt enkelt utgått från gamla bilder och tagit nuvarande bilder av samma byggnader från samma vinkel, så att man på utställning kan se förändringar. Utställningen pågår (alla dagar utom torsdagar) fram till och med den 9 juni 2016 och är alltså gratis:
www.amo.gov.hk/en/whatsnew_20160412.php

11. Ännu en turistinfo öppnad i Tokyo

I Tokyo (Japan) har man nyligen öppnat en ny turistinformation på Shinjuku Expwy Bus Terminal. De talar engelska och kan hjälpa till med tips och råd för den som besöker Tokyo, plus att det även går att fråga dem om att besöka övriga delar av Japan också:
www.gotokyo.org/en/tourists/topics_event/topics/160404/topics.html

12. Nytt på 4000-meters berget Kinabalu

På berget Kinabalu (4 095 meter) på Borneo (Sabah, Malaysia) har man lite nya regler för den som vill ta sig upp till toppen. Detta bland annat för att öka säkerheten för besökare. Denna nationalpark återöppnades i december förra året, efter att man haft stängt under sex månader efter en stor jordbävning. Man var tvungen att reparera bland annat vandringsleder och inom kort skall man bli klar med två helt nya leder uppför berget (som skall erbjuda ännu bättre utsikt).

En ny säkerhetsåtgärd, är att det maximala antalet vandrare per dag sänks från 190 till den nya nivån av 120 per dag. En annan åtgärd är att bergsguiderna måste genomgå en test i säkerhet och räddningsaktion, innan deras licens förnyas.

Ytterligare en nyhet är att alla besökare som tar sig upp till toppen, måste skriva på ett intyg, att de skall följa de regler som finns för besökare. Bland annat finns regler om vad man får göra och inte får göra. Detta är delvis en direkt följd av att en grupp klättrare, tog av sig nakna när de kom upp till toppen och pinkade på toppen. Detta skedde förra sommaren och var exakt en vecka innan den stora jordbävningen. Vilket fick till följd att många i lokalbefolkningen (för dem är berget heligt) såg det som att dessa turister, med sitt beteende, förargade bergets beskyddande gudar och att jordbävningen kom som ett svar…

Numera kan den besökare, som beter sig lika illa på detta heliga berg, bli åtalade inför en lokal domstol på Sabah.

kepkas.sabah.gov.my/2016/04/06/tourists-return-to-malaysias-mount-kinabalu-after-sabah-quake

Mer fakta om Kinabalu Park:
www.sabahparks.org.my/index.php/kinabalu-park-intro
www.sabahtourism.com/destination/kinabalu-park

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

14. Ännu fler heta Restips på jordenrunt.nu

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Flyg billigt ut i världen

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

 
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *