Brev 6 – 28 feb 2014

Innehåll: New Yorks 20 bästa spa, Saker att göra i Niagara, Experttips om Machu Picchu, Trekking i Torres del Paine, Fem Kubatips, Interaktiv Melakakarta, Gratis guidade kvällsvandringar i George Town, Bangkoks bästa pad thai, Southern Highlands nya turistsajt, solsäkrast på Nya Zeeland, Slottsutfärder i Spanien, Stängda veckodagar på Parismuseer, Appa dig genom Berlin, Knackigt visumsamarbete i Östafrikanskt, Nytt boende i Addo Elephant NP…

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också…

 
  Nedan kan du provläsa dagens nyhetsbrev från Jordenrunt.nu       ( Provläs fler nyhetsbrev här )
 


  Brev 6 – Lördag den 28 feb 2015
Över 5 000 resenärer, journalister och branschfolk prenumererar på brevet.
Skickas: 2-3 gånger per månad.
PRENUMERERA DU OCKSÅ!
Redaktör: Robert Karlsson
Kontakt: res@jordenrunt.nu
Annons: jordenrunt.nu/resa/annons
4 000 Restips: www.jordenrunt.nu/resa
 

Jorden Runts Mycket Stolta Partners:

       

      

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

Dags för nyhetsbrev med 17 lördagsnyheter!

Lagom till morgonfikan kommer nyhetsbrevet från jordenrunt.nu och dagens resebrev handlar om:

New Yorks 20 bästa spa, Saker att göra i Niagara, Experttips om Machu Picchu, Trekking i Torres del Paine, Fem Kubatips, Interaktiv Melakakarta, Gratis guidade kvällsvandringar i George Town, Bangkoks bästa pad thai, Southern Highlands nya turistsajt, solsäkrast på Nya Zeeland, Slottsutfärder i Spanien, Stängda veckodagar på Parismuseer, Appa dig genom Berlin, Knackigt visumsamarbete i Östafrikanskt, Nytt boende i Addo Elephant NP…

Trevlig läsning och Mycket nöje önskar…

robert-icon-nyhetsbrev
Robert ”jordenrunt.nu” Karlsson (resenär, redaktör, resejournalist, skribent, radioreporter och filmare)
Älskar att resa och brinner för att inspirera andra resenärer om resor, resmål och ekoturism.

Jag går just nu en radiokurs och planerar en resepodd (poddradio) – och vill få kontakt med resenärer som är sugna på att bli radio-intervjuade. Har du gjort en spännande resa och vill berätta (och finns i Stockholm), vill jag gärna intervjua dig. Skicka mig ett mejl (res@jordenrunt.nu) i så fall…

Om DU vill tipsa dina bekanta om nyhetsbrevet från jordenrunt.nu – blir jag såklart jätte-jätteglad.
Dagens brev ligger online här: www.jordenrunt.nu/resa/nyhetsbrev/2015/01/31/brev-3-31-jan-2015

Min film om flygrädsa – www.jordenrunt.nu/resa/flygradd – tipsa gäna vänner och arbetskamrater!

—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket!

Bli partner med Ert Reseföretag – kostar 3 600-3 800 kr per år!

Bland annat ingår:
* Er länkade logga + länkat företagsnamn i alla nyhetsbrev under ett år (ca 35 stycken).
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla sidor på www.jordenrunt.nu/resa.
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
* Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
* Ni får en hel sida om ert Reseföretag på ännu fler resedomäner.
Läs om allt som ingår i partnerpaketet: www.jordenrunt.nu/resa/annons

1. New Yorks 20 bästa spa

Den som under ett besök i New York (USA) känner sig trött i kropp och leder efter hektiskt sight-seeing i staden, kanske kan fundera på lite vila på en spa-anläggning i staden. Och sådana finns det gott om. Tur då att jag just hittat en artikel som tipsar om de 20 bästa spa-anläggningarna i New York:
www.timeout.com/newyork/health-beauty/the-20-best-spas-in-nyc

2. Kanada – Saker att göra i Niagara

Regionen Niagara i Kanada bjuder på mer att göra än att bara kolla in vattenfallet (vilket i och för sig inte är så bara). Bland annat går det att ge sig ut på en ”hajk” in i Niagararavinen och ha picknick bredvid den vilda floden Niagara. Eller så kan man uppleva vattenkaskaderna bakom vattenfallet. Och bort från fallet kan man besöka en vingård eller för den som fortfarande vill ha med vatten att göra, stå på en ”bräda” och surfa vid Wyldewood Beach i Lake Erie. Fler Niagaratips finns på:
en-corporate.canada.travel/content/travel_story_ideas/10-things-explore-niagara-ontario

3. Peru – Experttips om Machu Picchu

Den troligen mest populära sevärdheten i Peru är inkaruinstaden Machu Picchu uppe på sin kulle och jag hittade just en sida med lite experttips därifrån. Bakom tipsen står Fabricio Ortiz (president för ”Association of Tourist Guides in Machu Picchu”) och bland annat berättar han att den bästa tiden för att fotografera Machu Picchu, vanligen är mellan sju och åtta på morgonen (tack vare ljusförhållandena vid den tidpunkten) och bra panoramabilder får man från Guardhouse (men var alltså där tidigt, innan det bästa ljuset försvinner och innan horderna av turister anländer):
www.peruthisweek.com/travel-explore-machu-picchu-through-the-eyes-of-an-expert-travel-guide-105351

4. Chile – Trekking i Torres del Paine

En berömd trekkingrutt i Chile är W Circuit, med sina ungefärliga 60 kilometer genom Torres del Paine. Längs leden finns två gratis campingområden (som erbjuder toaletter, vatten och matlagningsmöjlighet). Mer fakta och tips (som att exempelvis inte ha större ryggsäck än 60 liter) finner du på följande sida:
chile.travel/en/blog/tips-trekking-w-circuit-torres-del-paine

5. Fem heta tips om Kuba

Författaren Randy Wayne White har besökt Kuba ett 20-tal gånger och i följande blogginlägg bjuder han på fem tips därifrån. Bland annat handlar det om fiskebyn Cojimar och ett annat går ut på att besöka den spektakulära kyrkogården Colon, som han kallar ”Disney World for the dead”. Läsa alla tips på:
www.fodors.com/news/top-5-things-to-do-in-cuba-11194.html?ref=news_fd_022115

—– Annons —–     Har du rätt reseskydd?

Boka din reseförsäkring från 25:- per dag:
www.jordenrunt.nu/forsakring

6. Malaysia – Interaktiv stadsvandringskarta för Melaka

Den som vill ge sig ut på en härlig stadsvandring genom staden Melaka i Malaysia, kan med fördel surfa vidare till följande onlinekarta. Kartan är klickbar och perfekt för att få en snabb överblick över allt vad staden erbjuder i form av exempelvis historiska sevärdheter, matställen och shopping:
www.avillionlegacymelaka.com/malacca-map.html

7. Malaysia – Nya gratis guidade kvällsvandringar i George Town

I staden George Town på ön Penang vid Malaysias norra västkust erbjuder man guidade kvällsvandringar genom staden vid ett antal tillfällen under våren. Under rundturen får du uppleva stadens historiska arkitektur och kultur och det hela tar ungefär två timmar (med start klockan 19:30). Gratis att följa med och det verkar vara lite olika vandringsrutter varje tillfälle fram till och med i slutet av juni (en gång per månad). Mer fakta och datum på följande sida:
mypenang.gov.my/item.aspx?id=4359&name=george_town_night_trail&lang=English

8. Thailand – Hitta Bangkoks bästa pad thai

Smarriga ”pad thai” är en av nationalrätterna i Thailand och sajten Travelfish tipsar om matståndet ”Pad Thai Fire Look” på nattmarknaden vid Sukhumvit Soi 38 i Bangkok, som lär göra gudomligt god pad thai, som kostar från 35 bath. Följande sida har mer fakta och bilder:
www.travelfish.org/eatandmeet_profile/thailand/bangkok_and_surrounds/bangkok/sukhumvit/1985

9. Australien – Ny turistsajt för Southern Highlands

I Australien har Southern Highlands (beläget i delstaten New South Wales) nyligen lanserat sin nya turistsajt. I detta område – Southern Highlands – är det svalt och du kan till exempel vid ett besök upptäcka byar, nationalparker och vattenfall:
www.southern-highlands.com.au

10. Nya Zeelands mest solsäkra plats

Den som undrar över vart på Nya Zeeland man har haft mest sol i januari, behöver inte undra längre. New Plymouth bjöd nämligen på hela 356 soltimmar i januari i år och det är faktiskt rekord för Nya Zeeland. Ingen annanstans har man någonsin haft fler soltimmar under en månad (tidigare rekordet för Nya Zeeland hade Nelson med 336 soltimmar under december månad 1934):
visit.taranaki.info/news/detail.php/id/1388

Mer fakta om New Plymouth finner du på:
visit.taranaki.info/content.php/page/new-plymouth
www.newplymouthnz.com/OurDistrict/Attractions

11. Slottsutfärder i Spanien

I Spanien finns ett flertal slott och borgar och många av dem går att besöka. Till exempel går det att kika in i Alcázar fortress i Segovia, som är belägen i de högre delarna av staden och många tror att här har Disney hittat inspiration till sina slott. Och ett riktigt högt beläget slott är Loarre Castle, som ligger tusen meter upp i Pyreneerna. Fler tips här:
www.spain.info/en/top-10/castillos-visitables-mas-bonitos-de-espana.html

12. Stängda veckodagar på museer i Paris

I Paris har ofta exempelvis museer stängt en dag i veckan och för att besöket inte skall bli en besvikelse för museieresenärer, kika på följande sida. Den listar vilken dag exempelvis stadens museer har stängt och värst är måndagar, då ett 30-tal är stängda, liksom även katakomberna. Se hela listan här:
en.parisinfo.com/what-to-see-in-paris/info/guides/weekly-closing-days-of-cultural-sites-in-Paris

13. Appa dig fram genom Berlin

Berlin är en skön stad och för att göra besöket enklare, är det bara att ladda hem stadens oficiella app till mobilen. Sedan finns kartor, bilder och hundratals tips om staden i mobilen och ingen uppkoppling mot internet behövs. Appen finns för både iPhone and Android:
www.visitberlin.de/en/article/going-local-berlin

14. Östafrikanskt visumsamarbete går knackigt

I Östafrika har visumsamarbetet mellan Kenya, Uganda och Rwanda inte varit någon succe än så länge. Detta då deras gemensamma visum – som hade premiär i februari 2014 – fram till dagens datum bara haft strax över 1 500 besökare som utnyttjat det (trots sammanlagt hundratusentals besökare). Ur penningsynpunkt sparar man 50 dollar jämfört med att söka visum separat till vart och ett av de tre länderna. Det gemensamma visumet gäller för alla tre länderna, är giltigt i 90 dagar och kostar 100 dollar. Mer fakta på följande sida om visumet:
www.visiteastafrica.org/visa-2

15. Nytt boende i nationalpark i Sydafrika

I Sydafrika erbjuder man ytterligare en övernattningsmöjlighet i Addo Elephant National Park, detta då Langebos Huts i Alexandria Forest just har öppnats. Där finns nu två stugor med upp till fyra sovplatser i varje, plus kök, altan och grillavdelning. Området för stugorna inbjuder bland annat till fågelskådning, då 300 fågelarter finns i området. Fram till och med den 31 oktober har man introduktionspris om 560 rand (ca 408 kr) för två personer och 150 rand (ca 110 kr) för ytterligare personer:
www.sanparks.org/about/news/default.php?id=56302

 1. Indien – Visumregler
 2. Besök hundratals museer i Kroatien
 3. USA – Tusentals kustbilder från Kalifornien
 4. Packa och stöd lokalbefolkningen
 5. Madrid – Gratistider på kungliga palatset
 6. New York – Gratis buss på nedre Manhattan
 7. Bo i trädhus i Turkiet
 8. Djurvolontär i Bolivias djungel
 9. Mongoliet – Guest House hjälper föräldralösa
 10. Belgien – Gratis armemuseum i Bryssel
 11. Australien – Bli guidad gratis i Melbourne
 12. London – öppet hus och gratis på 700 byggnader
 13. Australien – Gratis buss och spårvagn i Adelaide
 14. Indien – Njut av Taj Mahal i fullmåne
 15. New York – Vandra High Line nio meter upp
 16. Borneo – Två populära nationalparker
 17. Sydafrika – Unik plats för valskådning
 18. Madrid – Gratistider på konstmuseum
 19. Kina – Hitta gratismuseer i Macau
 20. USA – Besök valarnas museum på Hawaii
 21. Kolla in pingviner på Nya Zeeland
 22. Kanada – Kort historisk tågresa i Ontario
 23. Portugal – Upptäck Lissabon med omnejd
 24. Trekka eller bli volontär och hjälp barn i Guatemala
 25. Planera en fransk världsarvsresa
 26. Brev 5 – 14 feb 2015
 27. Australien – Gratisbuss runt Parramatta
 28. Att välja en säker dykbåt på resmålet
 29. England – Bo i ett fort på ö i Engelska kanalen
 30. Thailand – Stor inomhuslekplats i Bangkok
 31. Frankrike – Karnevalen i Nice
 32. Gratis att besöka Queensland Museum
 33. Heritage trails Nya Zeeland
 34. Söderhavet – Världens tuffaste bungy på Vanuatu
 35. New York – Gratis – Sony tekniska museum
 36. Kenya – Tåg mellan Nairobi och Mombasa
 37. England – öppet hus i september
 38. Nepal – Guest house hjälper handikappade barn
 39. Museum om landminor i Kambodja
 40. Brev 4 – 7 feb 2015
 41. Irland – Billiga lånecyklar i Dublin
 42. öppet hus och gratis på byggnader i Kanada
 43. öppet hus i Tyskland i september
 44. Gratis på flottans museum i Singapore
 45. Tågluffa med Amtrak genom USA
 46. Bli guidad på Afrikas största fotbollsarena
 47. Belize – turistsajter
 48. Argentina – Sajt om stadsdel i Buenos Aires
 49. Mexiko – Turistsajter
 50. Belize – Centralamerika – Visumregler
 51. Säg HEJ på världens språk
 52. Besök Lettlands tågmuseum i Riga
 53. Brev 3 – 31 jan 2015
 54. Glada kon tipsar om vegetariskt mat och bonde
 55. Träffa svenskar i Shanghai
 56. Mexiko – Visumregler
 57. Bo uppe i trädhus i England
 58. Gratis inträde på nationalparker i västra Australien
 59. Bli volontär och lär barn engelska i Peru
 60. Japan – Gratis i sagolik sopstation i Osaka
 61. Amsterdam – Gratis rundtur i diamantfabrik
 62. Jamaica – Karibien – Visumregler
 63. Storbritanniens bästa plats för stjärnskådning
 64. Thailand – Res och bo ekovänligt
 65. England – Gratis guidning i Exeter
 66. Taiwan – Gratis ”stopover” stadsrundtur
 67. Wwoofa och få gratis mat och boende
 68. Turistsajter Malaysia
 69. Magiska vulkansjöar i hela Världen
 70. Söderhavet – Cooköarna – Visumregler
 71. New York – Gratistider på botanisk trädgård
 72. Kambodja – Ekovänliga guidade fågelutflykter
 73. Brev 2 – 20 jan 2015
 74. Besök Harry Potters inspelningsstudio
 75. Nya Zeeland – Besök litet Elvismuseum
 76. CityCycle i Brisbane
 77. Namibia – Visumregler
 78. Brasilien – Gratis på indianmuseum i Rio
 79. USA – Lånecykel i New York
 80. Thailand – Gratis på flottans museum
 81. Belgien – Lånecykelsystem i Bryssel
 82. Spanien – Billiga lånecyklar i Valencia
 83. Kina – åk Ding Ding i Hong Kong
 84. Cook Island – turistsajter Cooköarna
 85. österrike – Gratisdagar på Wienmuseer
 86. Papua Nya Guinea turistsajter
 87. Nya Zeeland – Devonport museum är gratis
 88. Australien – Visum för turister
 89. Jamaica – Turistsajter
 90. Marocko – Visumregler
 91. Motormuseum i Lake District i England
 92. Nya Zeeland – Visumregler – Turister
 93. Tågresor och tågpass i Sydkorea
 94. Argentina – Trekka i Nahuel Huapi NP i Patagonien
 95. Indien – Taxibolag med kvinnliga chaufförer i Mumbai
 96. Spanien – Barcelona – Gratistider på konstmuseum
 97. Brev 1 – 8 jan 2015
 98. Chile – Besök Robinson Crusoe Island
 99. Nya Zeeland – officiella turistsajter
 100. Fiji Island – Visumregler

Jorden Runts stolta partners

Iventus – Störst i Sverige på Ryssland, Transsibiriska, Mongoliet och Samarkand (Uzbekistan).

AllResor – familjeägd fullservice-resebyrå för flyg, charter och hotell. Även egna paketresor.

Singelresor – Singelresor erbjuder upplevelseresor för singelresenärer!

Superbilligt Boende – bo från 5 euro i hela världen på vandrarhem, budgethotell eller guest house.

Gouda Resefösäkring – reseförsäkringar för alla sorters resenärer – pris från 31 kronor per dag.

MediService Vaccination – Rådgivning inför resor och vaccinering. Billigaste i Stockholms län!

Fler Reseföretag, partners och kampanjer: www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Mer från Jorden Runt – sajt – prenumerera – facebook – linkedin – flygbiljetter

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *