Brev 14 – 31 maj 2016

Innehåll: Magiskt Great Barrier Reef, Hotade världsarv, Kika på valar i Australien, Gratis turistbuss i Indonesien, Kulinarisk resa i Pommern, Koalor bland trädens kronor, Gå i Chopins fotspår i Polen, Thailand har stängt marina nationalparker, Museum i Inre Mongoliet, Nationalparkområde i USA öppnas efter brand, Resproffset Ivans bilder från Costa Rica, Bästa konditorierna för tårtfika i Köpenhamn, Kroatientävling, norsk fjällstuga byggs upp, Ta säkrare selfies i Norge…

 

Provläs Brev Nr 14 – 31 maj 2016

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Bli jordenrunt-partner (pris från 562 kr år): www.jordenrunt.nu/annons


Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

Stolt Sponsor:

MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm
www.mediservice.se/vaccination

Glödheta Restips från jordenrunt.nu!

Nu är det snart sommar och (faktiskt!) hög tid att exempelvis planera hösten och vinterns resor. Har därför knåpat ihop 15 stycken tips och nyheter i detta brev, som förhoppningsvis kan inspirera dig.

När du sedan letar själva resan, kika gärna in på reseföretagssidan hos jordenrunt.nu. Håller på att fylla upp den med ett antal nya och spännande reseföretag (som kan hjälpa dig ut i världen)

Hitta alla reseföretagen här www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Hoppas du får en underbar dag / Robert ”jordenrunt.nu” Karlsson

Och när du sedan är hemma från resan, skicka gärna in dina smultrontips från resmålet hit till nyhetsbrevet från jordenrunt.nu!

Innehåll – Brev Nr 14 – Tisdag den 31 maj 2016


 1. Bästa konditorierna för tårtfika i Köpenhamn
 2. Kulinarisk resa i Pommern
 3. Gå i Chopins fotspår i Polen
 4. SISTA DAG I DAG att delta i Kroatientävling!
 5. Raserad norsk fjällstuga skall åter byggas upp
 6. Ta säkrare selfies i Norge

 7. 14 mils magisk färd längs Great Barrier
 8. Kika på valar i Australien
 9. Närkontakt med koalor uppe bland trädens kronor
10. Gratis dubbeldäckad turistbuss i Indonesien
11. Thailand har stängt marina nationalparker
12. Museum i Inre Mongoliet

13. Nationalparkområde i USA öppnas efter brand
14. Hotade världsarv
15. Resproffsets bilder från Costa Rica

16. Ännu fler glödheta Restips!

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Billig Reseförsäkring

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

1. Bästa konditorierna för tårtfika i Köpenhamn

Är du sugen på att ge dig hän åt en tårtfest under ett besök i Köpenhamn, då lär följande fem vara de bästa ställena för en fika med smarriga tårtbitar och bakelser:

* Conditorie La Glace
* Maude’s Salon
* American Pie
* The Donut Shop
* Bertels Salon

Mer info finner du på följande sida:
www.aok.dk/restaurant-og-cafe/byens-bedste-kage-taet-paa-de-5-nominerede

2. Kulinarisk resa i Pommern

I området Pommern i Polen kan du ge dig ut på kulinariska äventyr och bland annat under maj och juni sätta tänderna i marinerad sill med lök, olja, grädde och ugnsbakade potatis. En bra restaurang för denna rätt lär vara restaurangen Velvetka i Gdansk. Eller kalasa på matjessill med morötter och sparris på restaurangen Bulaj i Sopot.

Vill du i stället för prova vildsvin eller hjort, är det bara att styra färden mot exempelvis restaurangen Inspiracja i Pałac Kościeszy och deras specialitet är bland annat hjortkött kryddat med anisfrö och sex olika sorters salt och till det serveras nötter och flerkornsbröd.

Fler tips på maträtter och restauranger i Pommern i följande artikel:
www.polen.travel/no/pommern/fullt-bord-sulten-la-oss-servere-deg-pommern

3. Gå i Chopins fotspår i Polen

I staden Warszawa (Polen) kan du ströva runt i fotspåren av kompositören och musikern Frédéric Chopin. Han tillbringade nämligen halva sitt liv där och staden bär fortfarande många spår av kompositörens liv. Gå till följande sajt för mer info och tips, bland annat finns en turistkarta som tipsar om Chopin-attraktioner:
en.chopin.warsawtour.pl

4. SISTA DAG I DAG att delta i Kroatientävling!

Kroatien har lanserat en ny kampanj som man kallar ”I am out of office”. Vilket betyder att Kroatiska turistrådet uppmuntrar människor över hela världen att anta utmaningen och skriva kreativa ”Out of Office”-meddelanden som visar på deras fantasi och intelligens.

Det finns inga specifika krav på meddelandets innehåll och inte heller någon gräns för kreativitet. Till exempel, kan texten handla om att segla i det Adriatiska Havet, upptäcka Istrien på cykel eller rida på åsnor i Dalmatien. Temat måste inte vara Kroatien, så länge det är kreativt och kul fungerar alla typer av innehåll.

Författaren av det mest kreativa ”Out of Office”-meddelandet, som innehåller hashtagen #OutOfOffice, kommer vinna en seglingsresa med allt inkluderat för fyra personer längs den Kroatiska kusten. Denna kampanj (tävling) pågår fram till och med den 31 maj (alltså sista dag att delta i dag!). Du deltar här:
www.facebook.com/croatia.se/?fref=ts

5. Raserad norsk fjällstuga skall åter byggas upp

Den norska fjällstugan Tungestølshytta raserades av orkanen Dagmar på juldagen 2011. Den hade (fram till denna ödesdigra dag) stått stadigt och tryggt på samma plats i över 100 år.

Snart skall en ny fjällstuga (med en total yta på 665 kvadratmeter) byggas upp på samma plats och planen är att stugan ska vara i bruk till sommarsäsongen 2017.

Under sommarsäsongen har den en kapaciteten med 52 bäddar och personal på plats. Det kommer att finnas en matsal för 50 gäster och ett kök som kan tjäna så många. Under sommarsäsongen kommer man också att öppna en servicebyggnad med duschar, torkrum och toaletter. Sedan under vintern kommer den vara en self catering-stuga med 12 bäddar. Faciliteterna är enkla, med vedspis, matlagning på gasbrännare och dusch i ett litet bås.
www.mynewsdesk.com/se/visitnorway/pressreleases/taevlingen-avgjord-haer-aer-framtidens-fjaellstuga-1389700

6. Ta säkrare selfies i Norge

Att ta en selfie ute i världen har ibland tenderat att bli lite riskabelt, då många vill ta en så uppseendeväckande och extrem bild som möjligt (vilket alltså ganska ofta lett till skador).
   Nu uppmanar Norges turistbyrå besökare att ta selfie, men göra det på ett säkert sätt. De kallar kampanjen #BeSafie. Visitnorway anser att en selfie aldrig är värd att dö för och uppmuntras turister att ta vad som verkar vara en äventyrlig selfie, men tagen i en säker miljö:
besafie.visitnorway.com

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

7. 14 mils magisk färd längs Great Barrier Reef

Den 14 mil långa Great Barrier Reef Drive i Australien är en vacker rutt för bilresenärer och går längs den spektakulära kustremsan mellan Cairns och Cape Tribulation. På ena sidan glittrar Great Barrier Reefs vatten och på andra sidan vägen lockar Wet Tropics rainforest.
   Halvvägs under resan passeras Port Douglas, som är ”porten” till Daintree Rainforest (världens äldsta regnskog). Åker du de 14 milen (med bil) i ett sträck tar det ungefär 2,5 timmar. Men om du gör lite stopp längs vägen och kanske tar en regnskogsavstickare, kommer det såklart ta längre tid. Mer info på följande sida:
visitportdouglasdaintree.com.au/destination/great-barrier-reef-drive

8. Kika på valar i Australien

Nu och fram till och med november är det säsong för att kika på valar längs New South Wales kustremsa i Australien. Följande är fyra bra förslag på platser där du kan kika på valarna som leker och hoppar i vattnet en bit utanför kusten.
   Så låna en kikare och fyll picknick-korgen och ta dig till exempel till Caves Beach Coastal Walk (vid Lake Macquarie), Pat Morton Lookout (vid Lennox Head), Sawtell Headlands (i Coffs Harbour) eller gör ett besök vid Broken Head Nature Reserve (North Coast).

För tips på ytterligare sex bra platser för valskådning i New South Wales, besök följande sida:
concreteplayground.com/melbourne/travel-leisure/travel/the-ten-best-spots-for-whale-watching-on-the-nsw-coast

9. Närkontakt med koalor uppe bland trädens kronor

Från och med den 25 Juni 2016, kan den som besöker Healesville Sanctuary i Victoria (Australien), kika på koalor högt uppe i trädtopparna. Detta genom att vandra fram på den nya och upphöjda ”vandringsbron” som man bygger just nu:
www.zoo.org.au/healesville/whats-on/new-koala-forest-exhibit

10. Gratis dubbeldäckad turistbuss i Indonesien

I Indonesiens huvudstad Jakarta finns nu (hipp hipp hurra!) ett par nya rutter för ”Free Double Decker Tourist Buses”.
   Rutten ”History of Jakarta” passerar (som namnet antyder) historiska platser och museer i staden. Bland annat National Museum, National Monument, Old Batavia, Glodok Chinatown och Istiqlal Mosque. Det är avgångar klockan 9-17 alla dagar utom söndagar (då går de klockan 12-20).
   När det gäller övriga nya rutter, körs ”Culinary Tour” på lördagskvällar klockan 17-23 och ”Shopping Route” på söndagar klockan 12-20. Gratis att följa med och man använder dubbeldäckade bussar med plats för 11 passagerare nere och 49 på övre plan:
indonesia.travel/news/detail/2484/free-double-decker-buses-to-jakartas-historic-culinary-and-shopping-sites

11. Thailand har stängt marina nationalparker

I Thailand har Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation stängt ett antal marina nationalparker i Andaman Sea. Detta gäller under regnsäsongen och fram till mitten av oktober 2016. Det handlar om Tarutao Marine National Park, Mu Ko Surin National Park, Hat Nopparat Thara – Mo Ko Phi Phi National Park och delar av Mu Ko Similan National Park. En av anledningarna till att de marina nationalparkerna stängs under regnsäsongen är att natur och djurliv skall kunna få en stunds återhämtningstid (från bland annat turismen):
www.tatnews.org/andaman-national-marine-parks-to-be-closed-to-tourists-for-rainy-season-2016

12. Museum i Inre Mongoliet

I Inre Mongoliet i norra Kina har Xanadu Museum öppnats och museet är byggt kring lämningarna av av den gamla huvudstaden för Mongolian Empire (som byggdes upp år 1256). Nu finns där en utställningshall, avdelning med gamla föremål och sammanlagd museiyta är strax under 7 000 kvadratmeter:
www.chinaculture.org/2016-05/03/content_773785.htm

Mer fakta och bilder på följande sida:
www.absolutechinatours.com/Hohhot-attractions/site-xanadu-museum-204.html

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

13. Nationalparkområde i USA öppnas efter brand

I USA har man precis återöppnat tio vandringsleder i North Cascades National Park. Vandringsmöjligheterna har varit omöjliga där fram tills nu, på grund av att under sommaren 2015 eldhärjades denna nationalpark, då sammanlagt 32 skogsbränder rasade i stora delar av nationalparken. Men nu kan man alltså öppna upp delar av den igen och under sommaren kommer förhoppningsvis mer och mer öppnas:
www.nps.gov/noca/learn/news/trails-and-areas-open-after-2015-fire-season.htm

Mer fakta om North Cascades National Park (i nordvästra USA):
www.nps.gov/noca

Fakta om alla nationalparker i USA: www.nps.gov/findapark

14. Hotade världsarv

Unesco har nyligen kommit med en utförlig rapport över ett 30-tal världsarvsplatser som är hotade på grund av klimatförändringar. Det handlar bland annat om höjda temperaturer, smältande glaciärer och högre vattenhöjd i världshaven som gör att en del av världsarvens existens hotas. Bland de hotade är exempelvis Venedig, Stonehenge och Galapagosöarna. Nedan fler vars existens är hotad:

* Bwindi Impenetrable National Park, Uganda
* Ruins of Kilwa Kisiwani + Ruins of Songo Mnara, Tanzania
* Cape Floral Region Protected Areas, Sydafrika
* Lake Malawi National Park, Malawi
* Ouadi Qadisha (the Holy Valley) + Forest of the Cedars of God (Horsh Arz el-Rab), Libanon
* Wadi Rum Protected Area, Jordanien
* Ancient Ksour of Ouadane, Chinguetti, Mauritanien
* Rock Islands Southern Lagoon, Palau (Söderhavet)
* Hoi An Ancient Town, Vietnam
* Shiretoko, Hokkaido Province, Japan
* Komodo National Park, Indonesien
* Sagarmatha National Park, Nepal
* Lagoons of New Caledonia (Söderhavet)
* Rice Terraces of the Philippine Cordilleras, Filippinerna
* Golden Mountains of Altai, Ryssland
* East Rennell, Kanada
* Mesa Verde National Park, USA
* Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena, Colombia
* Coro and its Port, Venezuela
* Galápagos Islands, Ecuador
* Huascarán National Park, Peru
* Atlantic Forest South-East Reserves, Brasilien
* Rapa Nui National Park (Påskön), Chile
* Ilulissat Icefjord (Grönland)
* Stonehenge + Avebury, Storbritannien
* Wadden Sea, Holland, Tyskland och Danmark
* Venedig och dess laguner, Italien

Du kan ladda hem och läsa den utförliga rapporten på följande sida:
whc.unesco.org/en/news/1500

15. Resproffset Ivans bilder från Costa Rica

Efter förra nyhetsbrevet fick jag ett mejl från reseproffset Ivan Wagner, som kommenterade tipset om Costa Rica i det nyhetsbrevet:

Hej Robert,
Du får räkna upp hur många skäl du vill för att åka till Costa Rica.
Jag kan alltid hitta tio till!
Hoppas du får en underbar helg, du med.
Hälsn
Ivan

Ivan är alltså en av många som gillar Costa Rica och vill du få ytterligare inspiration om detta land i Centralamerika, besök gärna Ivans fotoalbum från Costa Rica med 68 bilder:
www.reseguiden.se/minsida/ivan/bilder?forum_trip_id=3572

Har du ännu inte hört min podcast-intervju med Ivan, då Vi pratar bland annat Mellanöstern, Sydamerika och Antarktisk, kan du göra det här:
jordenrunt.nu/resa/respodd/2015/06/15/respodd-avsnitt-4-ivan-wagner

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Världens billigaste boende

14. Fler Restips hittar du såklart på jordenrunt.nu

Tusentals Restips som inspirerar Twitter från jordenrunt.nu jordenrunt på facebook Robert Karlsson på Linkedin Lyssna på Respodd
Flyg billigt ut i världen

Prenumerera du också på nyhetsbrevet! Provläs fler nyhetsbrev

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

 
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *