Brev 26 – 11 dec 2015

Innehåll: Nationalparkstips på Hawaii, Gratis rundtur i Buenos Aires City Hall, Darra av skräck i Berlin, Greklands största vattenfall, Mer campingmöjligheter i nationalparker i Kenya, Varning för Bromo vulkanutbrott i Indonesien, Ny gågata i Hoi An, Volontärskola i Kambodja lär barn engelska, Taiwan – Lokalbefolkningen guidar gratis i Tainan, Nytt säkerhetssystem på flygplatser i Thailand…

 

Provläs Brev Nr 26 – 11 december 2015

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination – Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Söndagens nyhetsbrev från jordenrunt.nu

Det är dags för fredagsmys och mysa kan du göra med dagens nyhetsbrev från jordenrunt.nu. En massa mysiga restips helt enkelt. Så varsågod att resemysa och bli inspirerad att upptäcka världen!

Om du själv sitter inne med några mysiga restips från din senaste resa ut i världen. Skicka in dem till mig och jag tar med dem i nästkommande nyhetsbrev från jordenrunt.nu.

Innan du kastar dig över dagens restips, har jag en fråga… du har väl inte missat avdelningen med närmare 500 länkar till turistsajter som finns på jordenrunt.nu?

Har sammanställt länksamlingar för länder, regioner och städer (10-50 länkar för vart och ett) och fyller hela tiden på med fler platser. Just nu reselänkar för Taiwan, Namibia, Sydkorea, New York, Kambodja, Florida, Singapore, Boston, Tanzania, Turkiet, Spanien, Kalifornien, Indonesien, Malaysia, Förenade Arabemiraten, Fiji, Indien, Hawaii, Australien, Nya Zeeland, Kina, Vietnam, Nepal, London, Sydafrika, Argentina, Thailand, Papua Nya Guinea, Kenya, Laos, Filippinerna, Costa Rica och Brasilien:
www.jordenrunt.nu/resa/reselankar

Okej, kasta dig nu över restipsen i dagens nyhetsbrev…

Innehåll – Brev Nr 26 – Fredag den 11 december 2015

 

 1. Uppdaterat med 13 nya reseföretag
 2. Nationalparkstips på Hawaii
 3. Gratisdagar på nationalparker i USA
 4. Gratis rundtur genom Buenos Aires nya stadshus
 5. Darra av skräck i Berlin
 6. Flygplatstransporter i London
 7. Greklands största vattenfall
 8. Fler tält och campingplatser i nationalparker i Kenya

 9. Varning för utbrott på Bromo vulkanen i Indonesien
10. Planera resan till Taiwan
11. Ny gågata i Hoi An
12. Volontärskola i Kambodja lär barn engelska
13. Taiwan – Lokalbefolkningen guidar gratis i Tainan
14. Nytt säkerhetssystem på flygplatser i Thailand

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Uppdaterat med 13 nya reseföretag

Jag har återigen roterat en del av reseföretagen på sidan om svenska reseföretag på jordenrunt-sajten. Just nu hittar du bland annat följande reseföretag där: Gouda Reseförsäkring, Volando Resor, MediService Vaccinationer, Flyg.nu, Adlibris guideböcker, KILROY, Visit Vilafamés, Iventus Travel, Singelresor, Reseguiden, Hostelworld, Mejtresor, Thailandresor, KroatienSolresor, Erawan Travel, Simply Safari, Språkpunkten, Serendip Travels och Jorden Resor…
www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

2. Nationalparkstips på Hawaii

Kaloko-Honokōhau National Historical Park på Hawaii lockar kanske till bad för de flesta. Men man kan även njuta av havssköldpaddor och fågellivet. Fler tips för ett besök i denna nationalpark finner du på:
www.nps.gov/getaways/kaho

3. Gratisdagar på nationalparker i USA

USA har 401 nationalparker och av dessa är det 268 som har helt gratis inträde. De övriga 133 nationalparkerna kostar det en slant att besöka. Men 16 dagar under 2016 är det gratis inträde även på de som normalt tar ut en besöksavgift:
www.jordenrunt.nu/resa/nordamerika/2015/12/08/17-gratisdagar-pa-nationalparkerna-i-usa

4. Gratis rundtur genom Buenos Aires nya stadshus

Buenoes Aires (Argentina) fick i mars i år ett nytt stadshus och det finns gratis guidade rundturer i byggnaden på lördagar klockan elva och tolv. Nästan hela byggnaden har öppen planlösning och rundturen tar cirka 40 minuter. Du anmäler dig via e-post. Mer info på:
www.turismo.buenosaires.gob.ar/en/article/discover-new-city-hall

5. Darra av skräck i Berlin

Om du vill darra lite smått vid ett besök i Berlin (Tyskland), då finns ett antal lite skrämmande sevcärdheter att roa sig med i staden. Till exempel går det att ta sig ned i Berlins underjord, i gamla krigsbunkrar och gångar som använts genom hstorien. Eller varför inte besöka ett medicinhistoriskt museum, som bland annat visar upp olika kroppsdelar och även bjuder in till att läga sig på ett operationsbord från 1727. Mer fakta och fler tips på:
blog.visitberlin.de/en/6124-top-11-spookiest-spots-in-berlin.html

6. Flygplatstransporter i London

Det finns fem flygplatser i närområdet av London och jag har uppdaterat sidan med fakta om transporter till och från flygplatserna. Antingen via flygbuss, tunnelbana eller flygtåg. Det finns lite olika alternativ beroende på vilken flygplats du flyger du anländer till. På följande sida hittar du fakta om flygplatserna Heathrow, Stansted, London Gatwick, London Luton och London City:
www.jordenrunt.nu/resa/london/flygplatser-london

7. Greklands största vattenfall

Vattenfallet Karanos har en fallhöjd på 70 meter och är det största i hela Grekland. Det ligger vid staden Edessa och fallet formas av floden Edessaios. Finns mycket vackert att njuta av där, till exempel blomsterbäddar och man kan även gå bakom fallets vattenmassor:
www.visitgreece.gr/en/nature/waterfalls/the_waterfalls_of_edessa

8. Fler tält och campingplatser i nationalparker i Kenya

Kenya Wildlife Service, som har hand om landets nationalparker, har köpt in 300 tält för att kunna erbjuda billiga övernattningsmöjligheter i nationalparkerna. Förhoppningen är bland annat att kunna öppna upp nya campingplatser i mindre besökta nationalparker, såsom exempelvis Shimba Hills National Reserve, Mt. Elgon, Chyulu Hills, Tsavo East och West Ruma och i marina nationalparker vid kusten. Sedan vill man att fler kenyaner skall besöka nationalparkerna i och med dessa billigare boenden i tält (med tillgång till dusch, toa och matlagningsmöjligheter i campingplatserna), men även utlänningar verkar välkomna att tälta också:
www.kws.go.ke/content/new-tents-boost-camping-tourism-kenya

 

Flyg billigt ut i världen

9. Varning för utbrott på Bromo vulkanen i Indonesien

I Indonesien har vulkanområdet Bromo börjat visa mer och mer tecken på stundande utbrott och från myndighetshåll har man stängt av delar av området för lokalbefolkning och besökare. Mount Bromo ligger på de östra delarna av ön Java och är ett väldigt populärt vulkanområde att besöka för både turister och indoneser. Den som är på resa i Indonesien just nu och planerar ett Bromo-besök, bör kolla upp noga hur läget är med vulkanen:
www.indonesia.travel/news/detail/2101/mt-bromos-volcanic-activity-raised-to-alert-3-crater-sand-sea-savannahs-closed-to-visitors

Mer fakta om Mount Bromo:
www.indonesia.travel/sites/site/243/mount-bromo

10. Planera resan till Taiwan

Taiwan är kanske inte så stort turistland, men säkerligen spännande. Är du nyfiken, kika på följande sida som har en massa länktips för städers och regioners turistsajter, plus bland annat transportsajter och nationalparkssajter:
www.jordenrunt.nu/resa/taiwan

11. Ny gågata i Hoi An

I staden Hoi An (Vietnam) har man gjort om en 500 meter lång gata till gågata. Så nu kan alla gå och njuta av Nguyen Phuc Chu Pedestrian Street, som ligger mitt emot Cau Pagoda. Följande tider är de som gäller (när gatan bara är till för gående), dagligen klockan 8:30-11 och 15-21:30 (till 21 under vintertid):
hivietnam.vn/a-new-pedestrian-street-in-hoi-an

Mer om Hoi An på:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/tourism/items/2859

12. Volontärskola i Kambodja lär barn engelska

På ön Koh Dach (Silkön) i Kambodia finns en skola som är byggt i återvunnet material. Väggarna är till exempel byggda av ölflaskor, skolbänkarna hålls upp av gamla motorcykelhjul och skolbarnen sitter på trädstammar från kokosnötspalmer. Och i skolan – The Coconut School – går cirka 200 barn mellan åtta och tolv år gamla och de lär sig engelska, plus att läsa och använda datorer. Skolan är ett icke vinstdrivande projekt (non-profitable community school):
www.tourismcambodia.com/news/localnews/20346/no-wasted-opportunities-at-school-made-out-of-trash.htm
www.coconutschool.org

13. Taiwan – Lokalbefolkningen guidar gratis i Tainan

I staden Tainan (på Taiwan) kan du lära känna lokalbefolkningen och deras favoritområden genom ”My Tainan tour”. En gratis vandringstur där någon i lokalbefolkningen (som pratar engelska) tar dig med på en rundtur och visar upp sina favoriter. På följande sida kan du boka en gratis rundtur (måste göras minst tre dagar i förväg):
mytainantour.weebly.com

14. Nytt säkerhetssystem på flygplatser i Thailand

På sex flygplatser i Thailand har man börjat använda ett nytt säkerhetssystem. Vilket innebär mer bakgrundskontroll av ankommande passagerare, så att personer man inte vill ha in i landet skall stoppas direkt. kostnaden för detta nya system läggs på priset på alla flygbiljett (inte så stor kostnad dock, cirka sex kronor). Man hoppas att detta nya system inte skall innebära att det tar längre tid att ta sig igenom flygplatsen vid anländandet. Systemet finns nu på sex flygplatser i landet, Suvarnabhumi och Don Mueang i Bangkok, plus flygplatserna i Phuket, Chiang Mai, Hat Yai och Chiang Rai. Under 2016 planerar man att detta system skall introduceras på ytterligare 32 flygplatser runt om i Thailand:
www.tatnews.org/thailand-to-introduce-new-security-system-at-all-airports-across-the-country-by-2016

 

Världens billigaste boende

Alla respodd avsnitt

Respodd #5 – 2015 – fotograf Lisa Sihlberg
Vi pratar ekoturism, smultronställen i världen (bland annat Sumatra) och hur man får bättre bilder på resan (dels om du fotar med separat kamera, men även om du bara använder mobilens kamera)…:
Lyssna på Respodd avsnitt 5 här
Respodd #4 – 2015 – ivan Wagner
Vi pratar bland annat Mellanöstern, Sydamerika och Antarktisk…:
Lyssna på Respodd avsnitt 4 här
Respodd #3 – 2015 – Om Resehälsa och första hjälpen på resan
Bland annat plockar jag ihop en pytteliten första hjälpen kit för resan och dessutom råd från första hjälpen experten Lena Conlan:
Lyssna på Respodd avsnitt 3 här
Respodd #2 – 2015 – Vildmarksmässan
Träffar utställare på Vildmarksmässan. Bland annat tips om bergsgorillor, grottområde i Vietnam och hur du får roligare djurbilder:
Lyssna på Respodd avsnitt 2 här
Respodd #1 – 2015 – Drömmar om boende utomlands
Pratar drömmar om boende utomlands och vad man bör tänka på inför köp av hus eller lägenhet utomlands:
Lyssna på Respodd avsnitt 1 här

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *