Brev 7 – 28 mars 2015

Innehåll: 2 000 kronor billigare att besöka bergsgorillor, Appa dig fram i San Francisco, Topp Tio stränder på Kuba, Safari inspiration från Sydafrika, öppna dörrar hos konstnärer i Australien, Påsktävling Brisbane, Bästa cykellederna kring Wellington, Världens största blommas festival i Indonesien, Holistiskt välbefinnande i Thailand, Turistinfo via mobilen i Vietnam, Museernas natt i London, Berlins minsta fikaställe, Hitta till spa i Tjeckien, Skulpturvandring i Aten, Själlands första nationalpark…

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också…

 
  Nedan kan du provläsa dagens nyhetsbrev från Jordenrunt.nu       ( Provläs fler nyhetsbrev här )
 


  Brev 7 – Lördag den 28 mars 2015
Över 5 000 resenärer, journalister och branschfolk prenumererar på brevet.
Skickas: 2-3 gånger per månad.
PRENUMERERA DU OCKSÅ!
Redaktör: Robert Karlsson
Kontakt: res@jordenrunt.nu
Annons: jordenrunt.nu/resa/annons
4 000 Restips: www.jordenrunt.nu/resa

Jorden Runts Mycket Stolta Partners:

       

      

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

Nyhetsbrevet med 15 lördagsnyheter för resenärer!

Äntligen tillbaka med nyhetsbrev igen och jag ber tusen gånger om ursäkt för att det blivit ett uppehåll. Har haft fullt upp med att förbereda poddradiosändningar från jordenrunt.nu och i början av nästa vecka kommer en liten respodd från jordenrunt.nu att ha premiär. Just nu håller jag på att fixa de sista sändningstekniska lösningarna och på måndag eller tisdag kommer det (om allt går väl) gå att lyssna på och/eller ladda hem avsnitt ett av jorden runts respodd. Den kommer att finnas här: www.jordenrunt.nu/resa/respodd

Om fram tills dessa kan ni börja med att kika igenom de 15 restipsen i dagens nyhetsbrev (och sedan surfa vidare till sajten för än fler restips). Dagens nyhetsbrev innehåller:

2 000 kronor billigare att besöka bergsgorillor, Appa dig fram i San Francisco, Topp Tio stränder på Kuba, Safari inspiration från Sydafrika, öppna dörrar hos konstnärer i Australien, Påsktävling Brisbane, Bästa cykellederna kring Wellington, Världens största blommas festival i Indonesien, Holistiskt välbefinnande i Thailand, Turistinfo via mobilen i Vietnam, Museernas natt i London, Berlins minsta fikaställe, Hitta till spa i Tjeckien, Skulpturvandring i Aten, Själlands första nationalpark…

Trevlig reseläsning och så hörs vi snart i respoddens värld

robert-icon-nyhetsbrev
Robert ”jordenrunt.nu” Karlsson (resenär, redaktör, resejournalist, skribent, radioreporter och filmare)
Älskar att resa och brinner för att inspirera andra resenärer om resor, resmål och ekoturism.

Jag går just nu en radiokurs och jobbar med en respodd (poddradio) – och vill få kontakt med resenärer som är sugna på att bli radio-intervjuade. Har du gjort en spännande resa och vill berätta (och finns i Stockholm), vill jag gärna intervjua dig. Skicka mig ett mejl (res@jordenrunt.nu) i så fall…

Om DU vill tipsa dina bekanta om nyhetsbrevet från jordenrunt.nu – blir jag såklart jätte-jätteglad.
Dagens brev ligger online här: www.jordenrunt.nu/resa/nyhetsbrev/2015/03/28/brev-7-28-mars-2015

Min film om flygrädsa – www.jordenrunt.nu/resa/flygradd – tipsa gäna vänner och arbetskamrater!

—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket!

Bli partner med Ert Reseföretag – kostar 3 600-3 800 kr per år!

Bland annat ingår:
* Er länkade logga + länkat företagsnamn i alla nyhetsbrev under ett år (ca 35 stycken).
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla sidor på www.jordenrunt.nu/resa.
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
* Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
* Ni får en hel sida om ert Reseföretag på ännu fler resedomäner.
Läs om allt som ingår i partnerpaketet: www.jordenrunt.nu/resa/annons

1. Kampanj – 2 000 kronor billigare att besöka bergsgorillorna

I Östafrika erbjuder Uganda Wildlife Authority i april och maj gorillautfärder till kraftigt reducerade priser. Normalpriset är 600 dollar (ca 5 100 kr), men mellan den 1 april och 31 maj 2015 kostar det 350 dollar (ca 2 975 kr). Alltså en möjlighet att spara ett par tusenlappar på denna unika upplevelse. anledningen till det lägre priset är att de under dessa månader på våren har svårt att få tillräckligt med besökare:
www.ugandawildlife.org/news-a-updates-2/uwa-news/item/228-gorilla-permit-promotion

Vid en en skogsvandring upp till en gorillafamilj – i Bwindi Impenetrable National Park eller Mgahinga Gorilla National Park – är det max åtta turister samtidigt och sedan spenderar man lite drygt en timma där. Mer fakta och tips om att besöka bergsgorillor i östra Afrika:
www.jordenrunt.nu/resa/tag/bergsgorillor

2. Appa dig fram i San Francisco

Guidekick har lanserat en ny app som berättar om ett antal historiska platser i San Francisco (USA). Appen bjuder på interaktiva 3D kartor, musik och berättelser om följande fem platser: Alcatraz, Golden Gate Park, Golden Gate Bridge och Cliff House and Sutro Baths. Lokala experter och historiker har deltagit i arbetet med att göra appen och du kan exempelvis använda den härhemma som inspiration inför ett besök i San Francisco:
www.guidekick.co

3. Topp Tio stränder på Kuba

Skall du besöka Kuba och vill ta några lata dagar på vackra stränder, då tipsade nyligen guideboksförlaget Moon Travel Guides om de bästa stränderna. Topp åtta är som följer:

1. Playas del Este
2. Playa Mayor
3. Playa El Francés
4. Playa Sirena
5. Playa Ancón
6. Playa Flamenco
7. Playa Pilar
8. Playa Los Pinos

Mer fakta om stränderna på följande sida: moon.com/2015/02/cubas-best-beaches

4. Safari inspiration från Sydafrika

Den som planerar ett safaribesök i Sydafrika, kan för att få en försmak av upplevelsen, kika på ett antal wbbkameror från några nationalparker. Vissa kameror visar bilder som uppdateras ett par gånger per minut och det finns även ett antal video-webbkameror med rödliga livebilder. Ofta är kamerorna placerade vid vattenhål och du får således bland annat en försmak av Kruger National Park, Kgalagadi Transfrontier Park och Addo Elephant National Park:
www.sanparks.org/webcams


—– Annons —–     Har du rätt reseskydd?

Boka din reseförsäkring från 25:- per dag:
www.jordenrunt.nu/forsakring

5. öppna dörrar hos konstnärer i västra Australien

I området Margaret River i det sydvästra hörnet av Western Australia, öppnar 100-talet lokala konstnärer upp dörrarna till sina ateljeer för den nyfikne. Det hela hålls den 11-27 april 2015 och det är bara att vandra runt mellan dem och kika in:
www.mrros.com.au/the-mrros-event

6. Påsktävling Brisbane

Brisbane (Australien) har snart en påsktävling där det ligger hotellboende och måltider värt tusentals australiska dollar i potten. The Great City Easter Egg Hunt pågår mellan den 30 mars och 3 april 2015:
www.visitbrisbane.com.au/the-city/news/the-great-city-easter-egg-hunt

7. Nya Zeeland – Bästa cykellederna i Wellington

Wellington på Nya Zeeland bjuder på stora möjligheter till att ge sig ut på cykel i närområdet och till exempel finns 35 mil cykelleder. En höjdarled lär till exempelvis vara ”Peak Flow–Makara Peak”, som startar uppe på den 400 meter höga Makara Peak och bjuder på vidunderliga vyer över staden. Följande sida har topp tio lista över de bästa cykellederna kring staden:
www.wellingtonnz.com/discover/things-to-do/sights-activities/cycling-in-wellington/top-10-mountain-biking-trails-in-wellington

8.Världens största blomfestival i Indonesien

I juni i år arrangeras den årliga Festival Bumi Rafflesia 2015 i Bengkulu i Indonesien. Det bjuds på spännande trekkingturer ut i skogen till den jättelika blomman Rafflesia som vid denna tid blommar och finns i området Bengkulu. Blomman kan bli upp till en meter i diameter och väga elva kilo…
www.indonesia.travel/en/destination/911/bengkulu-city/article/346/rafflesia-arnoldii-the-exceptional-icon-of-bengkulu-and-indonesia-s-national-flower
www.indonesia.travel/en/news/detail/1637/festival-bumi-rafflesia-2015-festival-of-bengkulu-land-of-the-rafflesia-flower
www.indonesia.travel/en/discover-indonesia/region-detail/27/bengkulu

9. Holistiskt välbefinnande i Thailand

Jag fick ett mejl med en pressrelease från Thailändska turistbyrån och de ville tipsa om att…

Thailand är välkänt som ”hälsans huvudstad i Asien” och thailändarna har en stark tradition av att leva i balans. Livsstilen grundas i en visdom som gått i arv i flera generationer.

Holistiskt välbefinnande handlar om att integrera alla aspekter i ens liv till en helhet. Till skillnad från att se människans hälsa och välmående som en delad kropp, ser man till människan som en sammanhängande enhet där alla delar påverkar varandra. När man lever ett harmoniskt liv betyder det att man såväl fysiskt som mentalt och emotionellt funnit balans.

Thailand har ett stort utbud wellness-destinationer i världsklass som grundas i den thailändska traditionen. Thailändska turistbyrån (TAT) tipsar om tre fantastiska wellness-resorts, från norr till söder:

1. Kamalaya är en holistisk spa resort på Koh Samui som erbjuder hälsoprogram med skräddarsydda behandlingar inom detox, stress och utbrändhet, yoga och fitness med mera.

2. Chiva-Som i Hua-Hin, erbjuder hela livsstilsomvandlingar för att hjälpa gästerna uppnå balans i livet och leva längre. Skräddarsydda program planeras med fokus på att finna harmoni.

3. The Spa Resort Chiang Mai i norra Thailand, erbjuder friskvårds- och hälsoprogram som består av cleansing hälsosam kost, motion, andningsteknik med mera.

10. Turistinfo via mobilen i Vietnam

Ho Chi Minh City Department of Tourism (i Vietnam) lanserade nyligen turistinfo via telefon och numret att ringa är 1087. De svarar på engelska och informerar och tipsar och svarar på frågor om turism och resesäkerhet. Det går att ringa dygnet runt och året runt till dem.

11. Kvällsöppet vid museernas natt i London

Den 14-16 maj 2015 arrangeras den årliga Museums at Night i London och det hela betyder att museer och gallerier håller öppet till sent på kvällen och även har specialle kvällsarrangemang. Kika på följande sida för tips om vad som händer under dessa kvällar i London:
museumsatnight.org.uk/events-page/?keywords=&limit=40&region=London

Museums at Night arrangeras förövrigt i fler städer i Storbritannien:
museumsatnight.org.uk/whats-on

12. Tyskland – Berlins minsta fikaställe

I Berlin (Tyskland) finns såklart en gigantisk mängd kafeer för en fika och om du undrar vilket som är stadens minsta kafe, då är det Concierge Coffee i Kreuzberg (nära kanalen Landwehr). Detta kafe är så litet att det bara är en fönsterlucka…
blog.visitberlin.de/en/1071-berlins-smallest-cafe-2.html

13. Hitta till spa i Tjeckien

Jag fick just ett presstips från Tjeckiens turistmyndighet där de berättar om spa-möjligheter runt om i Tjeckien. Och landets ”spa huvudstad” torde vara Karlovy Vary som bjuder på flera möjligheter och på följande sida hittar du flera spa-tips, del därifrån, men också från andra delar av Tjeckien:
www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/spas-and-wellness-in-the-czech-republic-forget-the-stress-and-pamper-yourself-1130622

14. Grekland – Skulpturvandring i Aten

Den som gör ett besök i Aten (Grekland) och vill ge sig ut på en skulpturvandring genom staden, bör först titta närmare på följande blogginlägg. Där finns nämligen tips om en massa spännande skulpturer att kika på under en stadsvandring. Det finns även ett flertal bilder och exempelvis skulpturen ”Dromeas” (första bilden) ser ju spännande ut:
www.visitgreece.gr/en/culture/an_arty_walk_among_the_urban_sculptures_in_athens

15. Danmark – Själlands första nationalpark

I Danmark får regionen Själland sin första nationalpark. Fjordlandskapet vid Roskilde Fjord med holmar, öar, vackra dalar och det stora skogsområdet vid Bidstrup har blivit utsett till Danmarks fjärde nationalpark och heter nu: Nationalpark Skjoldungernes Land.
   I Danmark finns sedan tidigare nationalparkerna Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge och Nationalpark Vadehavet.
   Nationalpark Skjoldungernes Land blir därmed den första nationalparken utanför Jylland. Enligt Miljöministern Kirsten Brosbøl rymmer Skjoldungernes Land allt man kan önska sig av en nationalpark, bland annat med Roskilde Domkyrka som är ett världsarv. Läs mer om den nya nationalparken här:
danmarksnationalparker.dk/kommende-nationalparker/skjoldungernes-land

 1. Australien – ånglokssöndag i Brisbane
 2. Belize – Bo i trädhus i Cayo
 3. Thailand – Makabert museum på sjukhus i Bangkok
 4. Res med ånglok i Wales högland
 5. London – Guidad rundtur på Wembley
 6. Turkiet – Museiekort för Istanbul
 7. Hitta Din Resa ut i Världen!
 8. ånglok över 70 meter hög bro i Kanada
 9. Förmånligt medlemsskap i Kenya Museum Society
 10. Europa – London – Karneval i augusti
 11. Malaysia – Ta tåget på Borneo
 12. Filippinerna – Guest House hjälper barn
 13. Privata Londonträdgårdar öppna en helg
 14. Bo och gynna barn i södra Thailand
 15. USA – ånglok längs timmerjärnväg i West Virginia
 16. London – Gratis guidade turer i historisk byggnad
 17. England – 500 veteranbilar i London och Brighton
 18. Kambodja – Bo och stöd skola i Phnom Phen
 19. Irland – Gratis tur i regeringsbyggnad i Dublin
 20. USA – Utsikt över Hawaii från Aloha Tower
 21. Guest House i Nepal stödjer gatubarn
 22. Lodge i Namibia gynnar fattiga och djur
 23. Bo i trädhus i Frankrike
 24. Lyxigt dyrt och högt trädhus på Fiji
 25. Frankrike – Upplev Paris på en cykel
 26. Indien – Bo i trädhus på Safariland
 27. Reseprylar – Byxor med smarta fickor
 28. Tree Houses Hotel Costa Rica
 29. Buss och tåg – Stockholm till och från Arlanda flygplats
 30. Thailand – Songkran – Genomblöt vattenfest
 31. Skottland – Gratis på litteraturmuseum i Edinburgh
 32. Brasilien – Cykla med lånecykel i Rio
 33. Besök historiska platser på Jamaica
 34. Woffa i Australien
 35. Tonga – Visumregler
 36. Litauen – Billiga lånecyklar i Vilnius
 37. Singapore – Gratis på Flygvapnets museum
 38. Australien – Billig cykel i Melbourne
 39. USA – Lånecykelsystem i Boston
 40. Tyskland – Två kilometers ölfestival i Berlin
 41. öppet hus i 80 vinkällare i Kroatien
 42. New York – Gratis konstutfärd i Bronx
 43. Nya Zeeland – Nationalpark för fågelälskare
 44. Vanuatu – Visumregler
 45. Japan – Gratis utsikt från våning 45 i Tokyo
 46. ät middag hos en familj på resmålet
 47. Kanada – Gratis rundtur hos Hydro Quebec
 48. Heritage trails i Malaysia
 49. Brev 6 – 28 feb 2014
 50. Indien – Visumregler
 51. Besök hundratals museer i Kroatien
 52. USA – Tusentals kustbilder från Kalifornien
 53. Packa och stöd lokalbefolkningen
 54. Madrid – Gratistider på kungliga palatset
 55. New York – Gratis buss på nedre Manhattan
 56. Bo i trädhus i Turkiet
 57. Djurvolontär i Bolivias djungel
 58. Mongoliet – Guest House hjälper föräldralösa
 59. Belgien – Gratis armemuseum i Bryssel
 60. Australien – Bli guidad gratis i Melbourne
 61. London – öppet hus och gratis på 700 byggnader
 62. Australien – Gratis buss och spårvagn i Adelaide
 63. Indien – Njut av Taj Mahal i fullmåne
 64. New York – Vandra High Line nio meter upp
 65. Borneo – Två populära nationalparker
 66. Sydafrika – Unik plats för valskådning
 67. Madrid – Gratistider på konstmuseum
 68. Kina – Hitta gratismuseer i Macau
 69. USA – Besök valarnas museum på Hawaii
 70. Kolla in pingviner på Nya Zeeland
 71. Kanada – Kort historisk tågresa i Ontario
 72. Portugal – Upptäck Lissabon med omnejd
 73. Trekka eller bli volontär och hjälp barn i Guatemala
 74. Planera en fransk världsarvsresa
 75. Brev 5 – 14 feb 2015
 76. Australien – Gratisbuss runt Parramatta
 77. Att välja en säker dykbåt på resmålet
 78. England – Bo i ett fort på ö i Engelska kanalen
 79. Thailand – Stor inomhuslekplats i Bangkok
 80. Frankrike – Karnevalen i Nice
 81. Gratis att besöka Queensland Museum
 82. Heritage trails Nya Zeeland
 83. Söderhavet – Världens tuffaste bungy på Vanuatu
 84. New York – Gratis – Sony tekniska museum
 85. Kenya – Tåg mellan Nairobi och Mombasa
 86. England – öppet hus i september
 87. Nepal – Guest house hjälper handikappade barn
 88. Museum om landminor i Kambodja
 89. Brev 4 – 7 feb 2015
 90. Irland – Billiga lånecyklar i Dublin
 91. öppet hus och gratis på byggnader i Kanada
 92. öppet hus i Tyskland i september
 93. Gratis på flottans museum i Singapore
 94. Tågluffa med Amtrak genom USA
 95. Bli guidad på Afrikas största fotbollsarena
 96. Belize – turistsajter
 97. Argentina – Sajt om stadsdel i Buenos Aires
 98. Mexiko – Turistsajter
 99. Belize – Centralamerika – Visumregler
 100. Säg HEJ på världens språk

Jorden Runts stolta partners

Iventus – Störst i Sverige på Ryssland, Transsibiriska, Mongoliet och Samarkand (Uzbekistan).

AllResor – familjeägd fullservice-resebyrå för flyg, charter och hotell. Även egna paketresor.

Singelresor – Singelresor erbjuder upplevelseresor för singelresenärer!

Visit Vilafamés – Upplevelser och avkoppling i och runt den lilla Spanska byn Vilafamés!

Superbilligt Boende – bo från 5 euro i hela världen på vandrarhem, budgethotell eller guest house.

Gouda Resefösäkring – reseförsäkringar för alla sorters resenärer – pris från 31 kronor per dag.

MediService Vaccination – Rådgivning inför resor och vaccinering. Billigaste i Stockholms län!

Fler Reseföretag, partners och kampanjer: www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Mer från Jorden Runt – sajt – prenumerera – facebook – linkedin – flygbiljetter


Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *