Brev 21 – 10 okt 2015

Innehåll: Nytt långvisum för Thailand, Tips på guideböcker för Thailand, Jätteskölpaddor i Australien, Tågresor i Queensland, Sydamerikas högsta utsiktsavdelning, Onlinebroschyr om Hawaii, Ny turistbyrå i Prag, Industriella sevärdheter i Prag, Reseplanering Spanien, Hotellkampanj Berlin, Fotboll i London, Buss till och från Riga, Åtta matupplevelser i Asien…

 

Provläs Brev Nr 21 – 10 oktober 2015

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination – Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Innehåll – Nr 21 – Lördag den 10 oktober 2015

 

 1. Nytt långvisum för Thailand
 2. Tips på guideböcker för Thailand
 3. Australien – Se när jätteskölpaddor lägger ägg
 4. Australien – Tågresor i Queensland
 5. Sydamerikas högsta utsiktsavdelning finns nu i Chile
 6. Onlinebroschyr om Hawaii

 7. Tjeckien – Ny turistbyrå i Prag
 8. Hitta till industriella sevärdheter i Prag
 9. Reseplanering Spanien
10. Hotellkampanj i Berlin – 3 nätter och betala för 2
11. London – Tottenham Hotspurs stadium tour
12. Lettland – Buss till och från Riga

13. Åtta tips på matupplevelser i Asien

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Nytt långvisum för Thailand

Jag hittade en nyhetsnotis på Thailands turistsajt och enligt denna kommer turister från och med den 13 november 2015 att kunna söka ett visum som är giltigt för obegränsat antal inresor i Thailand under sex månader. Än så länge knapphändig info om visumnyheten:
www.tourismthailand.org/What-news/detail/The-Immigration-will-allow-tourists-to-get-a-visa-enable-multiple-entries-during-a-six-month–2302

2. Tips på guideböcker för Thailand

Numera verkar e-guideböcker regera och de går att köpa och ladda hem för läsning i exempelvis mobilen. Jag har letat upp ett antal tips på heta guideböcker för dig som planerar ett besök i Thailand:
www.jordenrunt.nu/resa/thailand/guidebok

3. Australien – Se när jätteskölpaddor lägger ägg

På Mon Repos Turtle Centre i Queensland finns möjligheten att kika på jättesköldpaddor som tar sig upp på stranden för att lägga ägg. Det sker årligen mellan november och mars, och den som vill ta en titt är välkommen på kvällstid. Ungefär från och med januari kläcks äggen och det går att se när bebissköldpaddorna kravlar ut i vattnet. Vuxna betalar 11,60 AUD (ca 70 kr) och barn knappt halva priset:
www.nprsr.qld.gov.au/parks/mon-repos/turtle-centre.html

4. Australien – Tågresor i Queensland

I Queensland (Australien) finns flera spännande tåglinjer att ta en upptäcktsfärd med. Du kan till exempel ge dig ut på tågturer genom regnsskog, över broar och förbi vattenfall. Eller varför inte ”susa” fram med tåget som på sin tid ansångs vara ett otroligt snabbtåg och det sas att det for fram likt en silverfärgad kula. På följande sida hittar du fakta och priser för tre spännande tågresor genom Queensland:
www.jordenrunt.nu/resa/oceanien/australien/2015/10/08/australien-spektakulara-resor-med-tag-i-queensland

5. Sydamerikas högsta utsiktsavdelning finns nu i Chile

I Chiles huvudstad Santiago har man öppnat Sydamerikas högsta utiksavdelning i en byggnad. Sky Costanera är belägen på våning 61 (253 meter upp) och våning 62 (261 meter) av byggnaden Costanera Center och det bjuds på 360-graders utsikt över staden. Vuxna (13-64 år) betalar 5 000 chilenska peso (ca 61 kronor) och besökare som är 65 år eller äldre betalar 4 000 chilenska peso (ca 49 kronor):
chile.travel/en/blog/chile-opens-highest-look-point-south-america

Sky Costanera har en sajt, men jag lyckas bara få upp den på spanska (finns en klickbar länk för engelska nere till höger på sajten, men verkar inte fungera ännu): www.skycostanera.cl

6. Onlinebroschyr om Hawaii

Den som suktar efter ett besök på Hawaii (USA), kan absolut planera ett besök på denna ögrupp genom att bläddra i officiella turistguiden. Den 88 sidor tjocka broschyren bjuder på massor med fakta och tips:
www.jordenrunt.nu/resa/nordamerika/usa/2015/09/29/usa-gratis-onlinebroschyr-om-hawaii

 

Flyg billigt ut i världen

7. Tjeckien – Ny turistbyrå i Prag

I Prag (Tjeckien) har man öppnat ett nytt besökscenter (Prague Visitor Centre) och det ligger mitt i staden vid hörnet av gatorna Na Můstku och Rytířská. Öppet dagligen klockan 9-19:
www.prague.eu/en/object/places/2344/tourist-information-centre-na-mustku

Det finns ytterligare tre besökscenter i vackra Prag:
www.praguecitytourism.cz/en/our-services/tourist-information-centres

8. Hitta till industriella sevärdheter i Prag

Prags turistbyrå har lanserat en ny broschyr som guidar till industriell och teknisk arkitektur på olika platser i staden. Broschyren är på 20-talet sidor och till exempel tipsar den om Petrin Lookout Tower, en 62 meter hög kopia av Eiffeltornet. Ett annat av tipsen handlar om underjordiska tunnlar under staden. Ett tredje tips handlar om stadens planetarium, med en kupol som har en diameter av 23 meter. Ladda hem broschyren för att ta del av alla 23 tips (fakta och karta):
www.praguecitytourism.cz/en/media/-maps-and-brochures/guide-to-industrial-and-technical-structures-in-prague-11701

9. Reseplanering Spanien

Spanien har otroligt mycket att erbjuda en besökare och jag har finkammat internetvärlden efter turistsajter för regioner och städer. Fick ihop länkar till ett 50-tal turistsajter, till exempel för Barcelona, Madrid, Valencia, Granada, Sevilla och öar (Mallorca, Menorca, Tenerife, Lanzarote med flera). Börja planera ditt besök här:
www.jordenrunt.nu/resa/spanien

Fler hundra reselänkar för ännu fler länder:
www.jordenrunt.nu/resa/reselankar

10. Hotellkampanj i Berlin – 3 nätter och betala för 2

För Berlin (Tyskland) finns just nu en kampanj som erbjuder tre nätter på hotell, men du betalar bara för två. Gäller i dubbelrum på flera olika hotell i staden och priset är från 109 euro per person. Som extra bonus ingår 72 timmars Berlin WelcomeCard, vilket ger gratis lokaltransport och rabatter på sevärdheter i staden. Denna kampanj gäller fram till och med den 31 december 2015:
www.visitberlin.de/en/packageoffers/offer-stay-3-pay-2

11. London – Tottenham Hotspurs stadium tour

Fotbollslaget Tottenham Hotspurs spelar sina hemmamatcher på arenan White Hart Lane i norra London. Fotbollsarenan har en publikkapacitet om strax över 36 000 åskådare och det finns möjlighet att titta närmare in i arenan på en guidad rundtur som hålls dagligen. Bland annat ingår besök i omklädningsrummen och pressrummet, plus att man går genom spelartunnel ut till planen. Mer fakta om denna guidade fotbollsrundtur på:
www.jordenrunt.nu/resa/london/2015/10/05/england-london-fotboll-och-stadium-tour-tottenham

12. Lettland – Buss till och från Riga

Om du funderar på att ta dig med buss från Estland eller Litauen till Riga i Lettland finns flera olika bussbolag att välja mellan. Restiden med buss mellan exempelvis Vilnius (Litauen) och Riga är fyra timmar och mellan Tallin (Estland) och Riga tar det 4,5 timmar med bussen. Fler busstider, mer fakta och möjlighet att onlineköpa bussbiljetter från Riga, kika på följande sida:
www.latvia.travel/en/article/bus-riga

 

Världens billigaste boende

Åtta tips på matupplevelser i Asien

Jag fick ett mejl från flygbolaget British Airways och de ville helt enkelt gärna tipsa om den asiastiska matkulturen och således kommer här åtta tips på smakliga maträtter (de har frågat lokala matexperter om vad man absolut måste provsmaka vid ett besök):

Thailand
Det thailändska köket har många specialiteter och i Thailand, passa på att testa en av de mindre kända rätterna ”Gai yarn”. Grillad kyckling med en sås av koriander, vitlök, fisksås, socker och peppar. Det finns många goda tropiska drycker att svalka sig med och om du gillar lite syrliga smakupplevelser har du tur, då lime är huvudingrediensen i många drycker.

Malaysia
Landets nationalrätt heter ”nasi lemak” och är en risrätt som serveras på nästan alla restauranger. Riset är kokt i pandanlöv och kokosmjölk. Du måste du även testa att dricka ”tarik”, landets mest populära dryck! Det är svart te som blandas upp med varm kondenserad mjölk, ofta serverad i olika lokala varianter.

Singapore
Chilikrabba är landets mest populära maträtt, som namnet till trots inte är särskilt stark. Krabban steks i en sötsur sås och serveras med chili. Är du i Singapore i senhösten 2015 bör du också fira hundraårsjubileet av den världsberömda drinken Singapore Sling på The Long Bar, i hotellet Raffles, där drinken skapades år 1915.

Kina
Med 600 års historia i bagaget är Pekingankan Kinas mest berömda gourmeträtt. En annan ikonisk maträtt från Kina är dumplings, från Shanghaiprovinsen Nanxiang Xiaolongbao.
   För de som vågar sig på stark mat är ett tips att testa köttgrytan Chengdu som är en kryddstark gryta med chili, olja och pepparkorn. Sägnen säger att människans mod mäts i förmågan att äta grytan.
   Te har blivit en stor del av de kinesernas vardag, vilket har skapat en enastående te-kultur i landet. Upplev ett fantastiskt utbud av högkvalitativa tesorter i klassiska kinesiska miljöer.

Hong Kong
Om du är i Hong Kong ska du gå på en dim sum-brunch. Dim sum härstammar från det kantonesiska köket och har blivit otroligt populärt runtom i världen. Hong Kongs bästa och billigaste mat återfinns dock i landets alla gatukök och är en äggbaserad våffla. Drick Hui Lau Sha som är en svalkande mangodryck, baserad på juice och sylt från mangofrukt, eller två av landets mest populära tedrycker; ”Panty hose” och ”Bubble Tea”.

Indien
Chaat är utan tvivel den vanligaste snabbmaten i Indien och är en kombination av bland annat friterade kex, kokt potatis, kikärtor, samosas och ris. Ofta serveras rätten med olika såser, såsom exempelvis chutney, syrlig yoghurt och myntaröra. Självklart ska du dricka den klassiska indiska drycken lassi till! Lassi är en kyld yoghurt och mangobaserad dryck.

Japan
Japanska matkulturens popularitet exploderar i hela världen, inte minst i Sverige. Om du är i Japan måste du testa den japanska nudelsoppan Ramen, som görs i olika lokala varianter. Den mest populära versionen bland turister är tonkotsu-ramen. Testa dricka Maccha också, som är ett annorlunda roligt grönt te som bryggs enligt cha-no-yu, vilket är traditionsenliga japanska tekniker.

Korea
Glabi är marinerade revben av nötkött och en typisk koreansk familjerätt som serveras med flertalet såser och örter. Korea erbjuder även ett brett utbud med vegetarisk mat! Dryckestips är att testa Makgeoli, eller risvin som det också kallas. Det är en traditionell alkoholhaltig dryck som utvinns av ris genom en jäsningsprocess. Drycken finns enbart i Korea och anses faktiskt vara väldigt nyttig.

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *