Åtta tips på matupplevelser i Asien

Jag fick ett mejl från flygbolaget British Airways och de ville helt enkelt gärna tipsa om den asiastiska matkulturen och således kommer här åtta tips på smakliga maträtter (de har frågat lokala matexperter om vad man absolut måste provsmaka vid ett besök):
Thailand
Det thailändska köket har många specialiteter och i Thailand, passa på att testa en av de mindre kända rätterna ”Gai yarn”. Grillad kyckling med en sås av koriander, vitlök, fisksås, socker och peppar. Det finns många goda tropiska drycker att svalka sig med och om du gillar lite syrliga smakupplevelser har du tur, då lime är huvudingrediensen i många drycker.
Malaysia
Landets nationalrätt heter ”nasi lemak” och är en risrätt som serveras på nästan alla restauranger. Riset är kokt i pandanlöv och kokosmjölk. Du måste du även testa att dricka ”tarik”, landets mest populära dryck! Det är svart te som blandas upp med varm kondenserad mjölk, ofta serverad i olika lokala varianter.
Singapore
Chilikrabba är landets mest populära maträtt, som namnet till trots inte är särskilt stark. Krabban steks i en sötsur sås och serveras med chili. Är du i Singapore i senhösten 2015 bör du också fira hundraårsjubileet av den världsberömda drinken Singapore Sling på The Long Bar, i hotellet Raffles, där drinken skapades år 1915.
Kina
Med 600 års historia i bagaget är Pekingankan Kinas mest berömda gourmeträtt. En annan ikonisk maträtt från Kina är dumplings, från Shanghaiprovinsen Nanxiang Xiaolongbao.
För de som vågar sig på stark mat är ett tips att testa köttgrytan Chengdu som är en kryddstark gryta med chili, olja och pepparkorn. Sägnen säger att människans mod mäts i förmågan att äta grytan.
Te har blivit en stor del av de kinesernas vardag, vilket har skapat en enastående te-kultur i landet. Upplev ett fantastiskt utbud av högkvalitativa tesorter i klassiska kinesiska miljöer.
Hong Kong
Om du är i Hong Kong ska du gå på en dim sum-brunch. Dim sum härstammar från det kantonesiska köket och har blivit otroligt populärt runtom i världen. Hong Kongs bästa och billigaste mat återfinns dock i landets alla gatukök och är en äggbaserad våffla. Drick Hui Lau Sha som är en svalkande mangodryck, baserad på juice och sylt från mangofrukt, eller två av landets mest populära tedrycker; ”Panty hose” och ”Bubble Tea”.
Indien
Chaat är utan tvivel den vanligaste snabbmaten i Indien och är en kombination av bland annat friterade kex, kokt potatis, kikärtor, samosas och ris. Ofta serveras rätten med olika såser, såsom exempelvis chutney, syrlig yoghurt och myntaröra. Självklart ska du dricka den klassiska indiska drycken lassi till! Lassi är en kyld yoghurt och mangobaserad dryck.
Japan
Japanska matkulturens popularitet exploderar i hela världen, inte minst i Sverige. Om du är i Japan måste du testa den japanska nudelsoppan Ramen, som görs i olika lokala varianter. Den mest populära versionen bland turister är tonkotsu-ramen. Testa dricka Maccha också, som är ett annorlunda roligt grönt te som bryggs enligt cha-no-yu, vilket är traditionsenliga japanska tekniker.
Korea
Glabi är marinerade revben av nötkött och en typisk koreansk familjerätt som serveras med flertalet såser och örter. Korea erbjuder även ett brett utbud med vegetarisk mat! Dryckestips är att testa Makgeoli, eller risvin som det också kallas. Det är en traditionell alkoholhaltig dryck som utvinns av ris genom en jäsningsprocess. Drycken finns enbart i Korea och anses faktiskt vara väldigt nyttig.