Brev 6 – 28 feb 2016

Innehåll: Hårdare tag mot overstay i Thailand, 48 timmar i Paris, Njut av fantastiska resebilder, 120-sidig Valenciaguide, Fyrverkerifestival, Vandringstips för Skottland, Nytt och gott i Madrid, Cykla eller vandra i Coromandel Forest Park, Två lugna öar i Thailand, Bangkoks fem bästa stadsvandringsgator, Upplev apdjur i Indonesien, Så mycket kostade Laurens, Latinamerikas mästerskap hålls i USA…

 

Provläs Brev Nr 6 – 28 februari 2016

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Söndagens Resenyheter och Restips!

Återigen dags för ett fullmatat nyhetsbrev med tips och inspiration från världens länder. Jag hoppas brevet faller dig i smaken och att det får dig att ge dig av på en resa. Väl på resande fot, skicka gärna dina bästa tips från resan hit till nyhetsbrevet och du kan hjälpa till att inspirera andra som vill ut i världen.

Och det är ju inte bara nyhetsbrevet som är välfyllt med restips, sajten jordenrunt.nu formligen svämmar över av spännande tips och råd för resenärer. Bland annat hittar du på sajten en avdelning med länktips och just nu finns på denna avdelning sammanlagt 861 superspännande reselänkar (till officiella turistsajter och ekoturismsajter bland annat): www.jordenrunt.nu/resa

Innehåll – Brev Nr 6 – Söndag den 28 februari 2016

 

 1. 50 tips för 48 timmar i Paris
 2. Bläddra i 120-sidig guide om Valencia
 3. Festival i Valencia med fyrverkeri och brinnande pappmonument
 4. Planera besöket på Svalbard
 5. Vandringstips för Skottland
 6. Nytt och gott i Madrid

 7. Cykla eller vandra i Coromandel Forest Park
 8. Ta tåget genom Borneo
 9. Två lugna öar i Thailand
10. Bangkoks fem bästa stadsvandringsgator
11. Hårdare tag mot overstay i Thailand
12. Upplev apdjur i Indonesien

13. Bussa runt USA för 20-lappen
14. Latinamerikas mästerskap hålls i USA
15. Så mycket kostade Laurens rundresa i 19 länder
16. Nyfiken på Ecuador?
17.
Njut av fantastiska resebilder

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. 50 tips för 48 timmar i Paris

Det finns mycket att se och göra i Paris vid exempelvis en weekendresa och då kan man bland annat njuta av The Louvre, Sainte-Chapelle, the Conciergerie, the Saint-Jacques Tower och Notre-Dame. För en riktigt mäktig guide på vad du kan göra i staden under 48 timmar, kika på följande sida med 50 tips:
en.parisinfo.com/what-to-see-in-paris/info/guides/50-top-sights-and-attractions-in-a-weekend

2. Bläddra i 120-sidig guide om Valencia

Den som är nyfiken på Valencia i Spanien och vill planera ett besök i staden kan onlinekika i den 120-sidiga broschyren ”Valencia Tourist Guide”, som är producerade av Valencia Tourism. Massor med tips om vad som finns att se och göra i staden eller var du kan äta gott. dessutom fakta om hur du tar dig runt i staden och kartor för att se hur du hittar till det som man tipsar om:
www.visitvalencia.com/en/valencia-tourist-guide

3. Valenciafestival med fyrverkeri och brinnande figurer

I mars vankas det festligheter i form av fyrverkerifestival dagligen i mars månad (fram till den 19 mars 2016). Då hålls nämligen ”Las Fallas” och dagligen klockan 14 smäller det i form av traditionellt fyrverkeri och andra festligheter. De viktigaste dagarna är dock från den 15 mars, då 400 vackert målade pappfigurer tar över stadens gator, för att den 19 mars brännas upp på gatorna:
www.visitvalencia.com/en/fallas-program-2016

4. Planera ett besök på Svalbard

Longyearbyen är residensstad på Spetsbergen i ögruppen Svalbard och har cirka tvåtusen invånare. Du behöver inget speciellt visum eller specialtillstånd för att besöka Longyearbyen och både Norwegian och SAS har flyg dit flera gånger per vecka. Surfa vidare tillö följande sida för mer info och länktips:
www.jordenrunt.nu/resa/svalbard

5. Vandringstips för Skottland

Ett bra sätt att uppleva Skottland är att ge sig ut på en vandringstur i naturen och vill du ha tips på vart du med fördel kan vandra, här är sju tips från Skottlands turistorganisation:

1. The South Loch Ness Trail
2. Vandra uppför berget Ben Nevis
3. Loch Lomond & The Trossachs National Park
4. Kanalvandring längs Caledonian Canal
5. Vulkanvandringen Arthur’s Seat
6. Glencoe landscape
7. Vandra vid det 40 meter höga Plodda Falls

Mer fakta och bilder finner du på:
www.visitscotland.com/see-do/active/walking/7-walking-wonders

Här kan du onlinebläddra i eller ladda hem som pdf-fil, en 100-sidig guide till vandring i Skottland:
edition.pagesuite-professional.co.uk//launch.aspx?pbid=838d7f3d-633c-4fda-acb1-f7d282192e23

6. Nytt och gott i Madrid

Det sjuder om Madrids matkultur och nya spännande restauranger och matställen poppar upp regelbundet i staden. På följande bloggsida finns lite tips om vad som är nytt och ”gott” i staden i form av nya ställen som öppnat. Till exempel tipsas om Barra Atlántica, som har fokus på fisk och skaldjur. De berättar även om La Duquesita, som egentligen inte är ny, utan snarare har återöppnat efter att ha stängt (det blev så stort missnöje bland lokalbefolkningen när detta konditori slog igen). Ett tredje tips är La vaquería montañesa som serverar spanska maträtter när de är som bäst.
blog.esmadrid.com/blog/en/2016/02/12/just-opened

 

Flyg billigt ut i världen

7. Cykla eller vandra i Coromandel Forest Park

Flera möjligheter att ge sig ut på cykel finns i Coromandel Forest Park och Kauaeranga Valley, som ligger regionen Coromandel på Nordön av Nya Zeeland. Hotoritori mountain bike trails består av fyra kortare leder för den som vill cykla:
www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/coromandel

Det finns även möjligheter att ge sig ut på vandringsturer:
www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/coromandel/places/coromandel-forest-park/?activity=walking-tramping#findplaces

8. Ta tåget genom Borneo

På Borneo (Malaysia) finns en del möjligheter att tuffa fram med tåg och det är inte dyrt heller, cirka 16 kronor för en fyra timmars resa med en massa spännande stopp på landsbygden:
www.jordenrunt.nu/resa/asien/2016/02/18/malaysia-borneo-tag-sabah-state-railway-department

9. Två lugna öar i Thailand

Sajten Travelfish tipsar just nu om öarna Ko Lao Liang i Thailand, där man kommer undan turisthorderna och kan njuta av lugn och ro. Läs mer och se bilder från dessa två öar belägna i Andaman Sea:
travelfish.org/location/thailand/southern_thailand/trang/ko_lao_liang

10. Bangkoks fem bästa stadsvandringsgator

I Bangkok (Thailand) har man på Chulalongkorn University kommit fram till vilka som är de fem bästa stadsvandringsgatorna i staden. Gatorna som är bäst är Ratchawong Road, Chakrabongse Road, Rama I Road, Silom Road och Phra Athit Road. Universitetet jämförde strax under tusen gator med varandra och tittade framförallt på hur de var belysta (på kvällstid), hur underlaget är, säkerhet och om det är liv och rörelse:
www.bangkokpost.com/news/general/870284/study-reveals-best-roads-for-pedestrians

11. Hårdare tag mot overstay i Thailand

I Thailand skall man bli hårdare mot turister som stannat längre (overstay) än de har visum för. Följande gäller bland annat:

”Overstay” mer än 90 dagar under 1 år = släpps inte in i igen på 1 år.

”Overstay” mellan 1 och 3 år = släpps inte in i Thailand på 3 år.

”Overstay” mellan 3 och 5 år = släpps inte in i Thailand på 5 år.

”Overstay” mer än 5 år = släpps inte in i Thailand på 10 år.

Dessa regler börja gälla den 20 mars 2016. Läs mer på:
www.tatnews.org/thailand-to-reinforce-re-entry-ban-on-overstay-foreign-visitors

12. Upplev apdjur i Indonesien

Under ett besök i Indonesien finns flera spännande möjligheter att uppleva vilda djur ute i naturen. När det gäller olika varianter av apdjur, kan du bland annat träffa Orang Utans (betyder skogsmänniska) i Tanjung Puting National Park på centrala Kalimantan. Och i Tangkoko Nature Reserve på norra Sulawesi finns världens minsta apa, nämligen Tarsius. På Bali lever långsvansade macaques bland annat i Alas Kedaton Monkey Forests.

Följande sida har mer fakta om dessa möten med apdjur i Indonesien. På den sidan tipsar de även om att besöka Jakartas zoo, men rent generellt är djurparker i Asien inga bra ställen att besöka. Normalt mår inte djuren på Asiens djurparker bra, så åk inte till Jakarta zoo, utan kika på apdjur i deras naturliga miljö i stället.
indonesia.travel/news/detail/2246/in-the-year-of-the-fire-monkey-get-close-to-indonesias-unique-monkeys

 

Världens billigaste boende

13. Bussa runt USA för 20-lappen

Megabus är nog USAs billigaste trabnsportmedel när det gäller längre färder. Kring 20 kronor för en bussresa på upp emot fyra timmar, exempelvis mellan New York och Boston:
www.jordenrunt.nu/resa/reseplanera/bussluffa/2016/02/25/usa-lagprisbuss-for-en-dollar

14. Latinamerikas mästerskap hålls i USA

Det hålls två stora fotbollsmästerskap i världen i juni 2016. Dels såklart EM, med Sverige som stolt deltagare, men i USA hålls även Copa America 2016. Denna turnering (med till exempel Messi och Neymar i Argentina, respektive Brasilien) spelas på tio orter i USA den 3-26 juni. Finalen går den 26 juni på MetLife Stadium i New York. Biljetter finns att köpa om du är i USA under denna period.

Deltagande landslag är: Argentina, Brasilien, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Haiti, Jamaica, Mexiko, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, USA och Venezuela.

Här spelas matcherna:
CenturyLink Field – Seattle.
Citrus Bowl – Orlando, Florida.
Gillette Stadium – Foxborough.
Levi’s Stadium – Santa Clara, Kalifornien.
Lincoln Financial Field – Philadelphia.
MetLife Stadium – East Rutherford, N.J (New York).
NRG Stadium – Houston, Texas
Rose Bowl – Pasadena, Kalifornien.
Soldier Field – Chicago.
University of Phoenix Stadium – Glendale, Arizona.

Mer info på följande sidor: www.ca2016.com

15. Så mycket kostade Laurens rundresa i 19 länder

Under en ettårig resa besökte resenären Lauren Juliff en massa (19 stycken) länder och sammanlagt 62 städer. Länderna hon besökte var Australien, Kambodja, Estland, Finland, Italien, Lettland, Litauen, Nya Zeeland, Holland, Norge, Sverige, Polen, Portugal, Slovenien, Spanien, Taiwan, Thailand, Storbritannien och Vietnam. Hela resan kostade för henne cirka 20 000 dollar och om du vill kika på en utförlig redogörelse vad pengarna gick till, kika in på följande sida (till exempel stod boendekostnaderna för 6 962 dollar):
www.neverendingfootsteps.com/2016/02/16/how-much-does-it-cost-to-travel-the-world-for-a-year-my-2015-expenses

16. Nyfiken på Ecuador?

Har du sett Familjer på äventyr i SVT och blivit nyfiken på Ecuador, kika då på följande sida som inspirerar till ett besök i Ecuador. Där finner du 19 spännande länktips till sajter om exempelvis ekoturism där dina spenderade pengar går till byar i området du besöker:
www.jordenrunt.nu/resa/ecuador

17. Njut av fantastiska resebilder

Om du vill bli inspirerad av 25 fantastiska resebilder, surfa vidare till följande sida. Det är bilder som deltar i ”Travel Photographer of the Year Awards”. Bland bilderna märks till exempel en från Vietnam, där en man på cykel transporterar fiskekorgar, flygfoto av en flod i Huelva i Spanien och hästtävling i Kina. Se alla 25 bilderna här:
www.roughguides.com/article/amazing-images-from-this-years-travel-photographer-of-the-year-awards

18. Senaste nytt på jordenrunt.nu

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *