Brev 1 – 9 januari 2016

Innehåll: Längre visumfrihet i Shanghai, Gratis uppträdanden i Da Nang, Topp 50 Wellington, 40 saker att göra i Sydney, KGB museum i hemlig hotellvåning, 3D ljusfestival i London, Historisk Klondike tågstation, Ny ziputfärd i Denali, Volontärjobb med vilda djur i Sydafrika, Hitta rätt sorts restaurang i Chile…

 

Provläs Brev Nr 1 – 9 januari 2016

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

De första restipsen för 2016

Dags för årets första nyhetsbrev och det finns en del spännande tips och nyheter att kika på. När du sedan är klar med dagens brev, besök gärna jordenrunt.nu. Finns alltid nya och spännande restips där också, plus att jag återigen roterat lite i listan med svenska reseföretag. Finns flera nya och spännande reseföretag där nu:
www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Innehåll – Brev Nr 1 – Lördag den 9 januari 2016

 

 1. Längre visumfrihet i Shanghai
 2. Vietnam – Gratis uppträdanden i Da Nang
 3. Indien – 50 000 kameler går på festival
 4. Hjälp gatubarn i Indien
 5. Nya Zeeland – Topp 50 Wellington
 6. Australien – 40 saker att göra i Sydney
 7. Prisjämförelse Resevaccination Stockholm
 8. Söderhavet – Cooköarna – visumregler

 9. Estland – KGB museum i hemlig hotellvåning
10. 3D ljusfestival i London
11. Bo uppe i trädhus i England
12. Alaska – Historisk Klondike tågstation
13. Alaska – Ny ziputfärd i Denali
14. Volontärjobb med vilda djur i Sydafrika
15. Hitta rätt sorts restaurang i Chile

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Längre visumfrihet i Shanghai

Flera städer i Kina har en speciell visumregler, där flygpassagerare som flyger in i Kina och har en mellanlandning, innan flyget går vidare till ett annat land, kan besöka staden utan visum. Bland annat finns detta för Peking och Shanghai och perioden man kan stanna är upp till 72 timmar utan visum. Alltså om du flyger till exempelvis Shanghai från ett annat land och sedan, inom 72 timmar, skall vidare till ett tredje land (då kan du lämna flygplatsen och titta på staden Shanghai, utan att behöva ordna visum).

Läste just en nyhetsnotis om att Shanghai planerar att uttöka tidsperioden till 144 timmar och att man skall kunna besöka även Hangzhou och Nanjing under de 144 timmarnas visumfrihet. Plus att man nödvändigtvis inte behöver lämna Kina via flyg, utan eventuellt skall man kunna resa vidare till nästa land med tåg eller båt.
www.cnto.org/shanghai-to-adopt-144-hour-visa-free-policy

2. Vietnam – Gratis uppträdanden i Da Nang

I staden Da Nang i Vietnam erbjuder man varje lördag kväll ett gratis uppträdande i närheten av Rong (Dragon) Bridge. Det bjuds på uppträdande i form av musik, dans, drama och komedi. Dessutom har man uppträdanden varje söndag kväll och då handlar det bland annat om klassiskt drama och folkmusik. Mer info på:
www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/items/10496

3. Indien – 50 000 kameler går på festival

Missa inte den årliga högtiden för alla kamelfantaster. I november vandrar nämligen över 50 000 kameler till den lilla ökenstaden Pushkar i Rajasthan i nordvästra Indien. Och till på köpet ”vallfärdar” flera hundra tusen människor dit också:
www.jordenrunt.nu/resa/asien/2015/12/31/indien-traffa-50-000-kameler-pa-festival

4. Hjälp gatubarn i Indien

I staden Jaipur i västra Indien kan du ge gatubarn en hjälpande hand hos organisationen Ladli. Här får barnen lära sig bland annat hantverk och engelska och förhoppningsvis hjälper utbildningen dem att komma bort från gatan. Du kan hjälpa till som volontär:
www.jordenrunt.nu/resa/asien/2016/01/05/hjalp-gatubarn-i-indien

5. Nya Zeeland – Topp 50 Wellington

Hittade en lista med de 50 bästa sakerna att se och göra i staden Wellington, belägen på den södra änden av Nordön av Nya Zeeland. Till exempel bjuder listan på tips om att sätta tänderna i en brunch med utsikt på Maranui Café eller att ta den historiska kabinbanan Wellington Cable Car upp till Botanic Garden. Se alla 50 tipsen här:
www.theurbanlist.com/sydney/a-list/50-things-to-do-in-wellington

6. Australien – 40 saker att göra i Sydney

I Sverige är det ju vinter och kallt just nu, men den som befinner sig i Australien kan njuta av deras sommar. Och i Sydney finns massor med spännande att se och göra just nu. Till exempel kan du gå på picknick i Barangaroo Reserve (en ny park med hamnutsikt) eller varför inte besöka Spice Alley, för asiatisk gatumat.

Följande sida har 40 tips på vad du kan se och göra i Sydney just nu:
www.destinationnsw.com.au/news-and-media/media-releases/40-things-to-do-in-sydney-this-summer

7. Prisjämförelse Resevaccination Stockholm

Jag har kikat igenom prisbilden för resevaccination runt om i Stockholm och på följande sida finns prisjämförelse mellan över 30 vaccinationsmottagningar i Stockholms län. Det är prisexempel för vanliga resevaccin, info om mottagningar och prisjämförelser:
www.jordenrunt.nu/resa/vaccinationskliniker-stockholms-lan-prisjamforelse

8. Söderhavet – Cooköarna – visumregler

Cooköarna är en sträng av paradisöar i Söderhavet (sammanlagt 15 öar) och om du undrar vilka visumregler som gäller, kika på:
www.jordenrunt.nu/resa/oceanien/2016/01/06/cook-island-visumregler

 

Flyg billigt ut i världen

9. Estland – KGB museum i hemlig hotellvåning

Hotell Viru i Tallin (Estland) fyllde under Sovjetregimen två syften. Dels fungerade det som ett hotell. Men våning 23 (längst upp) var stängd, eftersom KGB övervakade staden och hotellgästerna därifrån. Numera är våning 23 ett KGB-museum:
www.jordenrunt.nu/resa/europa/2016/01/08/estland-kgb-museum-i-hemlig-hotellvaning

10. 3D ljusfestival i London

Den 14-17 januari är det stor ljusfestival i London och är du där då kan du på kvällarna se när man lyser upp kända byggnader i staden. Med hjälp av 3D ljusinstallationer förändras hus i områdena King’s Cross, Piccadilly, Regent Street, Trafalgar Square och Westminster. Det är helt gratis att njuta av skådespelet:
www.visitlondon.com/lumiere

11. Bo uppe i trädhus i England

Bo i hus byggt av trä bland trädkronorna, är lite som att förverkliga en barndomsdröm om trädkoja. Och i England finns flera möjligheter till trädboende. Jag har på följande sida listat fyra olika alternativ på trädhusboende i England, från hyfsat pris till lyxiga trädkojor:
www.jordenrunt.nu/resa/europa/2016/01/06/bo-uppe-i-ett-tradhus-i-storbritannien

12. Alaska – Historisk Klondike tågstation

The White Pass & Yukon Route Railroad i Alaska (USA) kommer sommaren 2016 lansera WP&YR Museum på Bennett Station. I denna klassiska tågstation kommer det finnas historiska objekt och fotografier. Tåglinjen byggdes förövrigt 1898 i samband med Klondike Gold Rush. Mer historisk fakta här:
wpyr.com/history

13. Alaska – Ny ziputfärd i Denali

Strax utanför Denali National Park i Alaska (USA) kommer Denali Park Zipline att ha premiär i maj 2016. Där har man satt upp stålvajrar mellan träden och sedan är det möjligt att susa fram längs vajrarna. Sammanlagt är det åtta avdelningar och som högst är det 15 meter upp. Förutom ziplinor (stålvajrar mellan träden) finns även sex hängbroar och för att ta sig runt det hela krävs ungefär tre timmar. Kostnad för vuxen är 139 dollar och barn betalar 99 dollar:
www.denalizipline.com/faqs

Fakta om vad som finns att göra inne i själva Denali National Park:
www.nps.gov/dena

14. Volontärjobb med vilda djur i Sydafrika

I Sydafrika finns flera möjligheter att hitta spännande volontärprojekt för vilda djur. Det handlar till exempel om övervakning och spårning av djur, matning och skötsel av övergivna djur och arbete med utrotningshotade arter, till exempel geparder och vildhundar. Följande sida har en del tips på organisationer som söker volontärer:
country.southafrica.net/country/se/sv/articles/entry/volontaerprojekt-foer-vilda-djur-svse

15. Hitta rätt sorts restaurang i Chile

För att på bästa sätt kunna njuta av lokala specialiteter i matväg under ett besök i Chile, krävs viss kunskap om vilka olika sorters restauranger och serveringar som finns. Till exempel ”Comedores” och ”cocinería”, vilket betyder små lokala restauranger belägna på marknader, perfekt för att provsmaka lokala maträtter.

Ett annat vanligt matställe runt om i Chile är Parrilladas. Vilket betyder restaurang som serverar grillat kött. I visa fall serverar Parrilladas även grillad kyckling och/eller fisk och skaldjur. Är du ute efter fisk och skaldjur kanske det dock är ännu bättre att besöka en lokal Marisquería, eftersom denna sorts restaurang är specialicerad på just ”havets maträtter”.

Mer fakta om olika matställen i Chile finns på:
chile.travel/en/blog/chilean-food-know-your-picadas-from-your-parrillas

 

Världens billigaste boende

Alla respodd avsnitt

Respodd #5 – 2015 – fotograf Lisa Sihlberg
Vi pratar ekoturism, smultronställen i världen (bland annat Sumatra) och hur man får bättre bilder på resan (dels om du fotar med separat kamera, men även om du bara använder mobilens kamera)…:
Lyssna på Respodd avsnitt 5 här
Respodd #4 – 2015 – ivan Wagner
Vi pratar bland annat Mellanöstern, Sydamerika och Antarktisk…:
Lyssna på Respodd avsnitt 4 här
Respodd #3 – 2015 – Om Resehälsa och första hjälpen på resan
Bland annat plockar jag ihop en pytteliten första hjälpen kit för resan och dessutom råd från första hjälpen experten Lena Conlan:
Lyssna på Respodd avsnitt 3 här
Respodd #2 – 2015 – Vildmarksmässan
Träffar utställare på Vildmarksmässan. Bland annat tips om bergsgorillor, grottområde i Vietnam och hur du får roligare djurbilder:
Lyssna på Respodd avsnitt 2 här
Respodd #1 – 2015 – Drömmar om boende utomlands
Pratar drömmar om boende utomlands och vad man bör tänka på inför köp av hus eller lägenhet utomlands:
Lyssna på Respodd avsnitt 1 här

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *