Brev 20 – 27 sep 2015

Innehåll: Nya upp och ner museer i Penang, Fiskens gata i Seoul, Ny dramatiskt vacker vandringsled på Tasmanien, Noma i Köpenhamn stänger ned, Hitta den godaste smörrebröd i Danmark, ät gott i stadsdelen Mission i San Francisco, Massajer i Kenya skapar naturvårdsområde…

 

Provläs Brev Nr 20 – 27 september 2015

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination – Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Innehåll – Nr 20 – Söndag den 27 september 2015

 

 1. Nya spökliga och upp och ner museer i Penang
 2. Spännande länktips för Malaysia
 3. Fiskens gata i Seoul
 4. Planera besöket i Indonesien

 5. Ny dramatiskt vacker vandringsled på Tasmanien
 6. Flygbolag på EUs svarta lista
 7. Noma i Köpenhamn stänger ned
 8. Hitta den godaste smörrebröd i Danmark

 9. ät gott i stadsdelen Mission i San Francisco
10. Cykla i New York
11. Massajer i Kenya skapar naturvårdsområde
12. Tåg över floddalar i Mexiko

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Nya spökliga och upp och ner museer i Penang

Penang (Malaysia) har ett nytt museum, där allt verkar vara helt upp och ned. Upside Down Museum har öppet allaa veckans dagar. Ett annat nytt museum är spökmuseet. Ghost Museum Penang har öppet alla dagar och visar upp spökdockor, plus ger besökaren möjligheten att bli spöke och ta en spökselfie. Mer om museerna:
www.visitpenang.gov.my/portal3/penang-tourism-news/2101-newest-museum-trail-in-george-town-penang.html

2. Spännande länktips för Malaysia

Malaysia är underbart att besöka, antingen ta sig runt på fastlandet eller ut till öar som Penang, Tioman, Perhentian eller Langkawi. Dessutom finns så klart malaysias del av Borneo att besöka (Sabah och Sarawak). Jag har samlat ihop ett 30-tal tips på bra sajter för att planera resan till Malaysia:
www.jordenrunt.nu/resa/asien/turistbyra_asien/2015/09/12/turistsajter-malaysia

3. Fiskens gata i Seoul

I Sydkoreas huvudstad Seoul (en riktigt trevlig stad) kan den som är sugen på att äta fisk, exempelvis bege sig till Dongdaemun Grilled Fish Street. I gränden finns 14 små fiskrestauranger och det är nästan bara att sätta tänderna i första bästa fisk du passerar (okej, kanske beställa och betala först). Fisken är alltid dagsfärsk och max ungefär fem minuter efter du har beställt, är maten klar. Läs mer om fiskgränden och se lite bilder (plus fakta hur du tar dig dit):
www.visitseoul.net/en/article/article.do?_method=view&art_id=80265&lang=en&m=0006002001001&p=7

4. Planera besöket i Indonesien

Indonesien är ett underbart land att besöka och egentligen känns det som flera länder, då kultur och folk ofta skiljer sig mellan ögrupperna i detta jättelika örike. Det finns mängder av spännande saker att se och göra där. På bilden här ovan, syns jag själv njuta på akterdäck genom indonesien övärld (bilden tagen för ca 20 år sedan). Kika på följande länktips jag plockat ihop och börja planera en underbar öluff:
www.jordenrunt.nu/resa/asien/turistbyra_asien/2015/09/15/indonesien-turistsajter

 

Flyg billigt ut i världen

5. Ny dramatiskt vacker vandringsled på Tasmanien

På ön Tasmania (Australien) öppnar man den 28 december Three Capes Track. En fyra dagars vandring längs kusten, som går mellan Denman’s Cove och Cape Hauy (en sträcka på 46 kilometer). Det släpps bara in max 48 vandrare per dag och man måste gå enligt vandringsledens rutt och stanna vid övernattningsplats (vilket betyder att man har tre övernattningar under vandringen). Stora delar av leden är omgiven av vatten på tre sidor och naturen är dramatiskt vacker:
www.threecapestrack.com.au

6. Flygbolag på EUs svarta lista

EU har en ”svart lista” över flygbolag i världen, som INTE anses uppfylla säkerhetskraven och dessa bolag får inte landa på europeiska flygplatser. Om du funderar på att göra en flygresa i en annan del av världen, kan det vara värt att titta närmare på listan, så att du undviker de svartlistade flygbolagen. Listan uppdateras regelbundet av EU:
ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban

7. Noma i Köpenhamn stänger ned

Den världskända restaurangen Noma i Köpenhamn (Danmark) kommer stängas ned. Det hela sker efter nyårsafton 2016 och senare under 2017 kommer Noma öppnas upp på en ny plats i Köpenhamn och i en ny tappning. Då kommer man ha en egen odlingsplats, växthus och en egen odlingsflotte på vattnet. I en tom lagerlokal ska Noma ligga i mitten av en stor stadsodling:
www.nytimes.com/2015/09/16/dining/noma-rene-redzepi-urban-farm.html

8. Hitta den godaste smörrebröd i Danmark

Danmarks bästa smörrebröd 2015 är utsett och vinnare är kocken Jeff Scott Foster och studenten Jade Sigrid Grant från restaurang Nr.5 i Svendborg på Fyn. Det var sex finalister som tävlade om att tillaga det bästa smörrebrödet i Danmark – en tävling som arrangerades av Hotell och Restaurangskolan i Köpenhamn i samarbete med Tuborgfonden. Övriga finalister var Rasmus Kjær och Morten Baagøe (DR Byens Koncertsal), Line L. Rasmussen och Janus Einar (The Standard Almanak), Patrick B. Andersen och Camilla Milo (Øl & Brød), Rasmus Schmidt och Peder Sandholm (Fazer Food Service) och Lars Knudsen och Peter Buch Hansen (Restaurant Skovbakken Zoo):
hrs.dk/jeff-og-jade-laver-danmarks-bedste-smoerrebroed-2015

 

Världens billigaste boende

9. Ät gott i stadsdelen Mission i San Francisco

Stadsdelen Mission i San Francisco bjuder på många möjligheter att äta gott och till exempel kan den hungrige vandra fram på gatorna Valencia Street och 24th Street och se vilka restauranger som lockar till ett besök. Området är också perfekt för en cykeltur för att kolla upp vad som bjuds i restaurangväg (det är ganska platt och mycket cykelbanor där).

Och den som vill bli inspirerad redan innan avfärd till San Francisco, kan kika på följande sida som tipsar om restauranger i området. Där finns exempelvis tips om mexikanska restaurangen Lolo, argentinska köttstället Lolinda och Bar Tartine (som har hämtat influenser från Medelhavet, Norden, Japan och Kalifornien i sin meny):
www.sanfrancisco.travel/article/first-timers-eating-guide-mission-district

10. Cykla i New York

I New York (USA) finns ett system med lånecyklar som heter Citi Bike. Det handlar om ungefär 6 000 treväxlade cyklar på 332 lånestationer i stadsdelarna Manhattan, Brooklyn och Queens. Stationerna är öppna året runt och dygnet runt för cykellån. Läs mer om Citibike, lånekostnader och andra länktips för New York cykling:
www.jordenrunt.nu/resa/nordamerika/newyork/2015/09/16/usa-lanecykelsystem-i-new-york

11. Massajer i Kenya skapar naturvårdsområde

I området Siana i Kenya har 3 500 Massaj-familjer valt att gå samman för att skapa ett 10 000 hektar stort naturvårdsområde tillsammans med lokala myndigheter och Världsnaturfonden WWF. Mot en avgift kommer de låta ansvarsfulla turistföretagare bygga exklusiva stugor i området och intäkterna från detta kommer att delas mellan alla familjer. Samtidigt bildas en skyddande buffertzon intill reservatet som patrulleras av lokalbefolkningen och som gör det möjligt för de vilda djuren att fortsätta vandra. Läs mer på:
www.wwf.se/vrt-arbete/hr-arbetar-wwf/afrika/kenya/1602887-nytt-naturvrdsomrde-ger-nya-inkomster-till-massajbyar

12. Tåg över floddalar i Mexiko

En spektakulär tågresa i Mexiko kallas El Chepe (Chihuahua-Pacífic Railway). Färden går från Los Mochis vid kusten (på Stilla Havs sidan), tar sig fram ungefär 65 mil inåt landet och passerar 86 tunnlar och 37 broar. En av höjdpunkterna är sträckan över Copper Canyon, en grupp av 20 kanjoner (alltså trånga floddalar). Kanonutsikt och speciellt mellan Creel och Loreto skall vara spektakulärt:
www.jordenrunt.nu/resa/latinamerika/centralamerika/2015/09/14/tuffa-fram-med-tag-hogt-over-floddalar-i-mexiko

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *