Brev 5 – 13 feb 2016

Innehåll: Seouls nya turistsajt behöver hjälp, Läsartips om Argentina, Nationalpark på Sri Lanka söker kvinnlig volontär, Moon tipsar i Mexiko, Tips på strandliv på Sri Lanka, Tävla om två dagars besök på Kangaroo Island, Utfärder på vatten i Australien, En liten guide till ölsorter, Berlintips som gör gott för resbudgeten, Kenyas sänkning av nationalparksavgifter, Topp Tio Vancouver bilder, Topp 100 restauranger Kanada…

 

Provläs Brev Nr 5 – 13 februari 2016

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Läs brevet online  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter
Boka billiga hotell
Nyhetsbrevet från resesajten jordenrunt.nu har tusentals läsare
(resenärer såklart och även resejournalister och resebranschfolk).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
Redaktör och skribent: Robert Karlssonres@jordenrunt.nu
Annons (på sajt och i nyhetsbrevet): www.jordenrunt.nu/annons
Tusentals spännande restips: www.jordenrunt.nu

 

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService Vaccination Twinrix 450:- Dukoral 200:- Fler priser
Vaccination + rådgivning. Drop-in. Ölandsg 42 (Skanstull), Stockholm

Resenyheter och restips till frukosten!

Här kommer ett litet lördagsbrev från jordenrunt.nu. Med tolv glödheta nyheter och tips, som förhoppningsvis skall väcka din lust till upptäcktsresa (långresa i världen eller kortare färd i Europa).

Sedan – när du ”tuggat i dig” nyhetsbrevet till frukost – surfa då vidare till jordenrunt sajten, som har tusentals spännande tips (nya dagligen) och även tips på reseföretag som kan hjälpa dig iväg:
www.jordenrunt.nu/resa

Innehåll – Brev Nr 5 – Lördag den 13 februari 2016

 

 1. Seoul har ny turistsajt och vill ha din hjälp
 2. Reselänkar för Mongoliet
 3. Nationalpark på Sri Lanka söker kvinnlig volontär
 4. Reselänkar för Sri Lanka
 5. Tips på strandliv på Sri Lanka
 6. Australien – Tävla om två dagars besök på Kangaroo Island
 7. Utfärder på vatten i Australien
 8. En liten guide till ölsorter

 9. Moon tipsar i Mexiko
10. Reselänkar för Italien
11. Berlintips som gör gott för resbudgeten
12. Läsartips om Argentina
13. Kenyas sänkning av nationalparksavgifter
14. Reselänkar för Kenya
15. Vancouver – Topp Tio bilder
16. Kanada – Topp 100 restauranger

 


 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin
Billig Reseförsäkring

1. Seoul har ny turistsajt och vill ha din hjälp

Visit Seoul (Sydkorea) har en ny turistsajt och de vill ha just din hjälp med att leta eventuella fel eller problem med den nya sajten. Det är bara att surfa runt på sajten och hittar du något som är fel, kontakta dem senast den 29 februari 2016. Alla som hjälper till med detta deltar i en utlottning av priser och första pris är tur- och retur biljett till Seoul (lite osäker om det är flyg ända från Europa). Läs mer på:
english.visitseoul.net/visitseoul-promotions/Directly-impact-VisitSeoul_/15213?curPage=1

Är du sugen på att bli inspirerad till ett besök i Sydkoreas trevliga huvudstad Seoul, är det ju bara att titta in på deras sajt: english.visitseoul.net

2. Reselänkar för Mongoliet

Här är sidan som gör det busenkelt och kul att planera upptäcktsfärden ut på Mongoliets grässtäpper
www.jordenrunt.nu/resa/mongoliet

3. Nationalpark på Sri Lanka söker kvinnlig volontär

Jag tittade just in på sajten för Yala National Park på Sri Lanka och där stod att de söker en volontär:

”Engelskspråkig kvinna mellan 20 och 45 år, önskas för att koordinera olika projekt i Yala. Mellan tre månader och ett år. Mat, boende och resebidrag”.

Kika till höger en bit ned på nationalparkens startsida:
www.yalasrilanka.lk

4. Reselänkar för Sri Lanka

Har du kikat på Familjer på äventyr i SVT och är nyfiken på landet, då får du än mer inspiration via min sida med 20-talet reselänkar (nationalparker, regioner, statlig turistsajt, ekoturism och dylikt):
www.jordenrunt.nu/resa/sri-lanka

5. Tips på strandliv på Sri Lanka

Stränder är ju fantastiskt och på Sri Lanka finns en del att välja på. För inspiration om vilken du skall välja, när (om) du besöker Sri Lanka, kika på följande lilla strandguide:
www.srilankaheritages.com/beach-list.html

6. Australien – Tävla om två dagars besök på Kangaroo Island

Just nu har sajten TNT en tävling för dig som är på resa i Australien (eller skall dit). Tävlingens pris är en två dagars ”Day Wilderness Explorer Tour” för två personer. I priset ingår bland annat tur och retur resa med buss och färja till Kangaroo Island, besök på exempelvis Hanson Bay Koala Sanctuary och Flinders Chase National Park, en natt på Vivonne Bay Lodge, frukost, två luncher och ”BBQ” middag. Priset måste användas senast den 31 mars 2017:
tntdownunder.com/deals-and-competitions/competitions/win-a-day-wilderness-explorer-tour-with-kangaroo-island-adventure-tours

7. Utfärder på vatten i Australien

Att ge sig ut på upptäcktsfärd på vattnet i Australien är en höjdare och vill du ha sex tips på alternativ kan du kika på följande sida på Australiens turistsajt. Exempelvis tips om båtfärd längs kusten från fiskestaden Eden i New South Wales eller att från Kuranda i Queensland, flodkryssa längs floden Barron. Hitta alla tips på:
www.australia.com/en/news/2016/february/6-ways-cruise-around-australia.html

8. En liten guide till ölsorter

Om du exempelvis skall ned till Australien och vill få en inblick i olika ölsorter, kika då på följande lilla guide (den fungerar även om du skall till många andra ölländer, i till exempel Europa):
www.au.timeout.com/sydney/bars/features/12508/time-out-guide-to-beer-styles

 

Flyg billigt ut i världen

9. Moon tipsar i Mexiko

Om du vill bli inspirerad att besöka Mexiko, kika då på följande fullmatad sida med experttips om Mexiko från Julie Meade på Moon Travel Guides. Bland annat tipsar hon om juvelen i Mexico citys krona, nämligen National Anthropology Museum och i Oaxaca tipsar hon om ett ganska annorlunda tilltugg till en drink, nämligen friterad gräshoppa. Ett annat tips är staden Guanajuato, som är en av Mexikos mest spektakulära städer med en historisk gammal stadskärna (centro histórico). Läs alla tips för bland annat Mexico City, Guadalajara, Puerto Vallarta, Sayulita, Oaxaca, Guanajuato, San Miguel de Allende och Los Cabos på:
moon.com/2016/02/expert-guide-top-mexico-destinations

10. Reselänkar för Italien

Planerar du en resa till Italien, men vill finna lite inspiration över vad du kan se och göra under besöket, kika då på min sida med 30-talet reselänkar för turistsajter. Du hittar länkar till nationalparker, flygplatser, Italienska turistbyrån och officiella sajter för exempelvis Rom, Milano, Venedig, Toscana och Florens:
www.jordenrunt.nu/resa/italien

11. Berlintips som gör gott för resbudgeten

Det är ju underbart att resa och jag älskar exempelvis att besöka Europeiska städer. Ett problem kan dock vara att det ofta drar iväg när det gäller kostnader. Så tips på saker att se och göra som är gratis är alltid välkommet. I Berlin (Tyskland) kan du till exempel njuta av East Side Gallery, som är en över en kilometer lång del av Berlinmuren som fortfarande står kvar och muren är smyckad av konstverk. Såklart helt gratis att njuta av murkonsten.

För fler tips på billiga eller helt gratis sevärdheter i Berlin:
blog.visitberlin.de/en/4661-lots-of-berlin-for-a-small-budget-12.html

12. Läsartips om Argentina

Jag fick ett mejl från Kjell, som vill slå ett slag för Argentina…

Argentina verkar vara en vit fläck för oss européer. Under tre veckors resande hörde jag bara annat språk än spanska två gånger. Mitt förslag på en 14 dagars resa till Argentina, i stället för charter till Asien är följande.

Res reguljärt till Buenos Aires (Argentinas huvudstad) och stanna där tre dagar för alla sevärdheter och naturligtvis se världens bästa fotboll.

Ta sedan en lyxbuss till Villa Gesell eller Mar del Plata för sol och bad men se upp för den starka solen. Använd 50+ solskydd. Mellan december-mars är det mellan 23-28 grader och kilometerlånga playor.

Bäst av allt är maten och framför allt biffarna. Den största jag åt var på 600 gram. Vinet är utsökt och ölen är superb. Flyget kostar som asienresor och bra boende från 500kr/natt och uppåt. Vi pratar inte spanska men folk är mycket hjälpsamma så det funkar bra ändå.
Kjell Lundquist, Västervik

Här är jordenrunts länksida för Argenrina. perfekt för dig som planerar en resa dit:
www.jordenrunt.nu/resa/argentina

13. Kenyas sänkning av nationalparksavgifter

Kenya Tourism Board (KTB) gick nyligen ut med en nyhet om sänkning av entréavgiften till landets nationalparker, något som Kenyas president Uhuru Kenyatta hade fattat beslut om. Här kommer ett förtydligande från KTB angående vad som gäller:

– Entréavgiften till de nationalparker som administreras av Kenya Wildlife Service (KWS) kommer att sänkas från den 1 juli 2016 och får därefter inte vara dyrare än 60 dollar. Avgiften är olika för olika parker och hur mycket sänkningen blir varierar således. Detta betyder att några parker sänks med upp till 30 dollar och andra med mindre belopp.

Sänkningen gäller i nuläget bara de parker som administreras av KWS och för andra parker och resevat är det oklart om de också kommer att sänka priserna. De parker (National Reserves) som inte administreras av KWS är Masai Mara National Reserve, Samburu National Reserve, Buffalo Springs National Reserve och Shaba National Reserve.

KWS sköter om 23 terrestrial National Parks, 28 terrestrial National Reserves, 4 marine National Parks, 6 marine National Reserves och 4 national sanctuaries. Mer fakta på följande sidor:
www.kws.go.ke/national-parks
www.kws.go.ke/reserves
www.kws.go.ke/marine-national-park
www.kws.go.ke/sanctuaries

14. Reselänkar för Kenya

Kenya i östra Afrika lockar framförallt med safariupplevelser i världsklass och om du planerar ett besök i landet, har jag gjort en lista med 20-talet inspirerande reselänkar till officiella turistsajter:
www.jordenrunt.nu/resa/kenya

15. Vancouver – Topp Tio bilder

Vancouver långt borta i östra Kanada bjuder på en hel del spännande möjligheter til att fotografera staden och naturen runt omkring. Och på exempelvis Instagram är Gastown Steam Clock, Lions Gate Bridge och Stanley Park Seawall populära objekt att fotografera. Kika på följande sida för en lista med de tio populäraste ”Instagrambilderna” och självklart finns bilder av alla tio:
www.insidevancouver.ca/2016/01/19/top-10-most-instagrammed-locations-in-vancouver

16. Kanada – Topp 100 restauranger

När matgästerna själva har fått bestämma, har de tillsammans fått fram en topplista över de 100 bästa restaurangerna i Kanada. Hela 275 000 bedömningar på tusentals restauranger ligger till grund för topplistan. Så om du vid en resa i Kanada vill äta riktigt gott, då kan nog någon av följande restauranger vara ett bra alternativ:

1. 529 Wellington, Winnipeg
2. AG, Niagara Falls
3. Alo Restaurant, Toronto
4. anew Table, Calgary
5. Araxi, Whistler
6. Atelier, Ottawa
7. Auberge du Pommier, Toronto
8. Bishop’s, Vancouver
9. Blue Water Cafe, Vancouver
10. Bonaparte, Montreal

Se hela Topp 100 listan här:
www.opentable.com/m/100-best-restaurants-in-canada

 

Världens billigaste boende

Alla respodd avsnitt

Respodd #5 – 2015 – fotograf Lisa Sihlberg
Vi pratar ekoturism, smultronställen i världen (bland annat Sumatra) och hur man får bättre bilder på resan (dels om du fotar med separat kamera, men även om du bara använder mobilens kamera)…:
Lyssna på Respodd avsnitt 5 här
Respodd #4 – 2015 – ivan Wagner
Vi pratar bland annat Mellanöstern, Sydamerika och Antarktisk…:
Lyssna på Respodd avsnitt 4 här
Respodd #3 – 2015 – Om Resehälsa och första hjälpen på resan
Bland annat plockar jag ihop en pytteliten första hjälpen kit för resan och dessutom råd från första hjälpen experten Lena Conlan:
Lyssna på Respodd avsnitt 3 här
Respodd #2 – 2015 – Vildmarksmässan
Träffar utställare på Vildmarksmässan. Bland annat tips om bergsgorillor, grottområde i Vietnam och hur du får roligare djurbilder:
Lyssna på Respodd avsnitt 2 här
Respodd #1 – 2015 – Drömmar om boende utomlands
Pratar drömmar om boende utomlands och vad man bör tänka på inför köp av hus eller lägenhet utomlands:
Lyssna på Respodd avsnitt 1 här

 

 jordenrunt.nu  –  Prenumerera  –  Arkiv  –  Respodd  –  Facebook  –  Twitter  –  Linkedin

 

Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *