Restips om Asien från nyhetsbrev 8-13 för 2015

Nedan hittar du 14 spännande restips om Asien som är hämtade ur nyhetsbrev nummer 8-13 för 2015.

Om du vill ha restips (från hela världen) direkt till din e-post, prenumerera på nyhetsbrevet från jordenrunt.nu:

 

 
Restips om Asien – nyhetsbrev nummer 8-13 – 2015

[google-map-sc zoom=”3″]

 
1. Nu är det gratis visum till Indonesien

Från Indonesien kommer goda visumnyheter i och med att man tar bort visumavgiften för ”short stay visa”. Vilket betyder att besökare från Sverige, Norge, Danmark och Finland får ett 30 dagars visum gratis vid ankomst.

På den gamla goda tiden på 80- och 90-talet, när jag åkte jojo in och ut ur Indonesien (se bilden, ett av mina gamla pass och nedersta stämplarna till vänster är Indonesien…). Då fick man 60 dagar gratis vid ankomst och det var grymt bra. Men sen infördes visumavgifter.

Förändringen nu med gratis 30-dagars visum är ett steg tillbaka i rätt riktning (jag hoppas att 60-dagars visum också blir gratis vid ankomst inom en snar framtid).

Det går att få ett 30-dagars gratisvisum vid ankomst på följande flygplatser och hamnar:

1. Jakarta – Soekarno Hatta International Airport
2. Bali – Ngurah Rai International Airport
3. Medan – Kualanamu International Airport
4. Surabaya – Juanda International Airport
5. Batam – Hang Nadim International Airport

1. Bintan – Sri Bintan Harbor
2. Batam – Sekupang Harbor
3. Batam – Batam Center Harbor
4. Riau – Tanjung Uban Harbor

www.indonesia.travel/en/news/detail/1748/indonesia-welcomes-visitors-from-45-countries-with-free-short-stay-visa

 
2. Shoppingfestival i Thailand i sommar

The Amazing Thailand Grand Sale hålls mellan den 15 juni och 15 augusti i sju städer i Thailand: Bankok, Chiang Mai, Phuket, Hat Yai, Pattaya, Hua Hin och Udon Thani. Deltar gör cirka 15 000 butiker i 110 shoppingcenter och man erbjuder kampanjer på mellan 5 och 80 procent rabatt:
www.tatnews.org/annual-amazing-thailand-grand-sale-returns-with-enhanced-elements-of-thainess

Här kan du söka – per stad – efter olika kampanjer och erbjudanden för shoppingfestivalen:
atgs2015.thailandshoppingparadise.com/index.php/privileges/lst/Shopping

 
3. Gå upp på Kinesiska muren

Under ett besök i Peking (Kina) hör ju ett besök vid Kinesiska muren till vanligheterna och det finns flera häftiga platser att ta sig upp på muren. Själv har jag varit på flera olika ställen dels i närheten av Peking, men även lite längre bort. Har bland annat gjort en långvandring vid muren (3-4 timmars vandring vill jag minnas), stoppat med Transsibiriska järnvägen vid muren och varit där Kineiska muren tar slut vid havet.

Vill du ha fakta och tips om muren hittade jag just följande Kinesika mursida: www.cnto.org/thegreatwallofchina

 
4. Appa dig fram i Shanghai

Om du vill – kan du ladda hem en gratis Shanghai app för iPhone eller Android och ta hjälp av den för att planera besöket. Appen är framtagen av Shanghai Municipal Tourism Administration och bjuder på fakta om exempelvis sevärdheter, boende och mat: www.meet-in-shanghai.net/previous-events/2010_10_inshanghai.php

 
5. Trailblazer eats Singapore

Den som befinner sig vid Singapores flygplats och känner ett sug efter att upptäcka lite olika delar av Singapores matkultur kan ge sig ut på egen hand längs matrundturen Trailblazing Eats. I matväg handlar det exempelvis om att testa ”kaya toast” (bröd med en söt ”sylt” gjord av egg, kokosnötsmjölk och pandalöv) och lite mer matiga ”char kway teow” (stekt risnudlar med bland annat ägg och fläskkorv):
www.yoursingapore.com/editorials/trailblazing-eats.html

 
6. Ny buss mellan Delhi och Kathmandu

Delhi Transport Corporation som framförallt har stadsbussar i Delhi (Indien) har även nyligen startat en långfärdsbuss mellan Delhi och Kathmandu (Nepal). Det är en buss med luftkonditionering och kostnaden är endast 2 300 rupie (ca 303 kr) för passagerare över 12 år och 1 500 rupie (ca 198 kr) för barn under 12 år. Bussen avgår 10:00 från Delhi och ankommer Kathmandu klockan 9:00 dagen efter:
www.delhi.gov.in/wps/wcm/connect/DOIT_DTC/dtc/all+services/delhi-kathmandu+bus+service

För tillfället avråds dock från resor till Nepal på grund av jordbävningarna i april och maj:
www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-Delhi/Reseinformation/Reseinformation-Nepal

Men när läget där är bättre, kan bussen dit vara ett utmärkt alternativ.

 
7. Audioapp från Incredible India

AudioCompass är den oficiella appen från Incredible India och den audio-guidar till världsarvsplatser i Indien. Ladda hem den gratis till din mobil och den berättar om exempelvis Taj Mahal i Agra om du gör ett besök där.
www.incredibleindia.org/audio-tours/free-audio-tour-audiocompass.html

 
8. Glasbro högt över kanjon i Kina

I provinsen Hunan i Kina är det i juli 2015 premiär för en bro med glas att gå på och du hittar den i Zhangjiajie. Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge är cirka 400 meter lång och ungefär 300 meter över marken i denna kanjon. Förutom att gå på bron, planerar man även att erbjuda bungee jump från den. Se bilder och läs mer på:
shanghaiist.com/2015/05/20/zhangjiajie-freaky-glass-skywalk-worlds-highest-longest.php
www.cnto.org/worlds-longest-highest-glass-bottom-bridge-opening-in-zhangjiajie

 
9. Hotellkampanj ger 60% rabatt i Thailand

X2 Resorts Thailand har just nu en kampanj på boende hos dem som innebär 60 procent rabatt på normala rumspriset. Kampanjen pågår fram till den 31 oktober 2015 och gäller på tre av deras hotell i Thailand: X2-Kui-Buri_Deluxe-Pool-Villa, X2 Samui och X2 River Kwai:
www.tatnews.org/super-saver-package-at-x2-resorts-thailand

 
10. Kambodja – Inträdespriset för Angkor wat kan höjas

I Kambodja funderar Apsara Authority (som har hand om Angkor Wat området) att höja inträdespriset för Angkor Wat. De anser att priset just nu är för lågt och att ingen prisjustering har skett på länge. Tillsvidare dock inget beslut i denna fråga och än så länge ligger således inträdespriset kvar på 20 dollar för ett endagspass, 40 dollar för två dagar och 60 dollar för ett veckopass.

 
11. 72-timmars visumfrihet i Xiamen

I sydöstra Kina har staden Xiamen nu fått 72 timmars visumfrihet för turister som har flyger in till Xiamen Gaoqi International Airport och inom 72 timmar har en flight vidare till ett annat land:
www.chinahighlights.com/news/travel-latest/xiamen-is-72-hour-visa-free.htm

Övriga städer i Kina med samma visumfrihet är Peking, Shanghai, Guilin, Chongqing, Guangzhou, Chengdu, Xian, Hangzhou, Shenyang, Dalian, Wuhan och Kunming.

 
12. Gratis wifi på stan i Hong Kong

I Hong Kong finns möjligheter till gratis wifi i nästintill hela staden och genom WI-Fi.hk erbjuds olika varianter beroende på var du är i staden. Allra minst finns 30 minuters gratis surfande per dag, men ofta inga begränsningar. Och då du antagligen oftast använder det är det när du är ute och ser på staden, så då behövs antagligen inte så långa wifi-pass. Mer info på: www.wi-fi.hk/en/UserGuide/FAQ

 
13. Kina – Macau öppnar 3D museum

I Macau (Kina) kommer man till sommaren att öppna sitt första 3D Museum och det blir ungefär 6 000 kvadrat stort och bjuder på temazoner, till exempel Michael Jackson i 3D, 3D Jurassic World och 3D Macau Journey:
mtt.macautourism.gov.mo/201504/en/contents/2/121.html

 
14. Village stay i nordöstra Vietnam

I Vietnam kan du bo hos en familj byn Lac village i landets nordvästliga bergsprovins Hoa Binh. Du tar dig tid från Hanoi med buss, ungefär 13,5 mil och i byn finns ett 40-tal hus på styltor som kan ta emot gäster och kostnaden är 500 000 dong (ca 198 kr) per natt: www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/items/9182

 
Prenumerera på nyhetsbrevet från jordenrunt.nu:

 

 
Hitta fler restips om Asien här på jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *