Orangutangens dag – 19 augusti årligen

I dag (19 augusti) är det orangutangens dag (International Orangutan Day). Tyvärr är detta djur starkt utrotningshotat, då regnskogarna de lever i skövlas och deras områden de lever i Malaysia och Indonesien kraftigt minskar år efter år.

Just nu finns ungefär 50 000-60 000 orangutanger kvar i villt tillstånd och de finns huvudsakligen på Sumatra i Indonesien (jag har trekkat där och sett dessa underbara djur svinga sig fram bland träden) och på Borneo (Malaysia/Indonesien).

WWF (Världsnaturfonden) har sedan 1962 arbetat för att rädda orangutangen bland annat genom stöd till forskning och hjälp till regeringar för att stärka restriktioner gällande handeln med levande djur och orangutangprodukter. En nyckelfråga som WWF nu driver är att minska konflikterna mellan orangutanger och oljepalm-plantageägare.

Tack vare WWF arbete har en ny nationalpark inrättats i Sebangau på södra Borneo, där finns en mycket stor mängd vilda orangutanger. Men trots skyddet så behövs mer stöd till parken. Bland annat har illegal skogsavverkning skett och nationalparksvakterna behöver bättre stöd från myndigheterna. Nylingen beslutade regeringar på Borneo att 220 000 kvadratkilometer regnskog i Asiens sista stora vildmark i hjärtat av Borneo – en yta stor som halva Sverige – ska få ett utökat skydd.

Läs mer om orangutanger på WWFs sajter:
www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125849-orangutang
wwf.panda.org/orangutans_2.cfm

Du kan även kolla in twitter och instagram för exempelvis bilder med anknytning till orangutangdagen:
instagram.com/explore/tags/orangutandayorangutang
twitter.com/hashtag/orangutanday

[google-map-sc zoom=”4″]

 
Restips om Ekoturism på jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *