Folkslag i Kenya

Jag fick ett mejl från Kenyas turistministerium, som ville berätta att det finns 70-talet folkgrupper som bor i Kenya och om du ger dig ut på upptäcktsfärd i landet så är de största grupperna…

Maasai

Masaier är till stor del nomader som finns i södra Kenya och norra Tanzania längs Great Rift Valley, där de vallar boskap och letar efter gräslandskap till boskapen.

Samburu

De bor huvudsakligen i provinsen Rift Valley i norra Kenya, där den norra öknen brer ut sig vid foten av berget Mount Kenya. Likt masaier är Samburu delvis nomader som har boskapsskötsel för att överleva.

Turkana

Detta folkslag finns i nordvästra Kenya i en svår ökenregion där de nuförtiden vallar kameler (tidigare hade men fler olika sorters boskap, men på grund av torka är det bara kameler som klarar sig där de bor).

Rendille

De bor i regionen mellan Marsabit hills och Lake Turkana i norra Kenya. Från början fanns detta folkslag i Etiopien, men på grund av konflikter andra stammar där, emigrerade de till Kenya.

Pokot

Pokot folket finns i distrikten Baringo och Western Pokot i Kenya, plus även i regionen Eastern Karamoja i Uganda. Många driver jordbruk uppe i det regniga höglandet i västra och södra Pokot.

Njemps

Njempsfolket finns i området Baringo i de västra centrala delarna av landet och vallar sitt boskap, plus sysslar med fiske. Detta folkslag har visst släkskap med både Maasai och Samburu.

 
[google-map-sc zoom=”5″]

Planera besöket i Kenya:
www.magicalkenya.com
www.kws.org

Fler Restips om Afrika på jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *