Grekland – Klättra med Odontos 100-åriga tåg

I Grekland finns den över 100 år gamla järnvägslinjen Odontotos rack railway (som hade premiär 1896), som bland annat har ett av världens smalaste spårvidder (75 cm). Att tåget heter Odontotos beror på att det är det grekiska ordet för kugghjul och för att ta sig uppför de brantaste partierna (en sträcka på något över tre kilometer) tar tåget hjälp av något liknande kugghjul. Ytterligare höjdpunkter med tågresan är att sex tunnlar passeras, plus 49 broar (nio stenbroar och resten är i metall)

Tåget avgår från staden Diakopto (Diakofto) vid kusten och följer sedan Vouraikos gorge och efter att ha tillryggalagt strax över 22 kilometer och klättrat upp 750 meter kommer tåget fram till staden Kalavrita (Kalavryta). Resan dit strax över en timma. :
www.odontotos.com/index-en.htm
www.trainose.gr/en/tourism-culture/train-and-recreation/the-rack-railway

[google-map-sc zoom=”7″]

Det är flera avgångar dagligen (tre under vardagar och fem på helger) och resan kostar 9,50 euro (ca 90 kronor). Priset gäller vid köp från biljettkassa vid stationerna. Ibland kan det gå att köpa billigare biljett online. Gå till följande sida, klicka på ”en” uppe till vänster och skriv sedan in Diakofto respektive Kalavryta i destinationsrutorna, välj datum och sök avgångar (och kanske har du tur och det finns en webbkampanj):
tickets.trainose.gr/dromologia

 
Planera besöket i denna del av Grekland:
www.visitgreece.gr/en/mainland/kalavryta

 
Fler Restips om Grekland på jordenrunt.nu:

Restips om hela Europa på jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *