Estland – KGB museum på hemlig hotellvåning i Tallin

Hotell Viru i Tallin (Estland) fyllde under Sovjetregimen två syften. Dels fungerade det som ett hotell. Men våning 23 (längst upp) var stängd, eftersom KGB övervakade staden och hotellgästerna därifrån. När Estland 1991 blev självständigt lämnade de ryska KGB-officerarna hotellet (och Estland) och under 20 år var fortfarande våning 23 stängd, trots att övriga delar av hotellet var renoverat och öppet.

Men sedan 2011 är våning 23 ett KGB museum med bland annat bilder och avlyssningsföremål som visar hur gäster och personal ständigt övervakades. Våningsplanet har även flera balkonger med utsikt över Tallinn. Museet har öppet dagligen, förutom mellan oktober och april då man har stängt på måndagar. Inträdet är elva euro (ca 116 kr) eller tolv euro sommartid (1 juni till 31 augusti). Samma dag du besöker museet har du även gratis inträde på Café Amigo nightclub.

www.sokoshotels.fi/sv/nyheter/nyheter/museum-hotell-viru-och-kgb/01965068_392922

Planera besöket i Tallin: www.visittallinn.ee/eng

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *