Taj Mahal – Agra – Indien

Taj Mahal i staden Agra (Indien) är ett jättelikt och magnifikt vackert masoleum som är byggd i vit marmor och arkitekturen kommer från indisk, persisk och ilsamisk stil. Taj Mahal står på en 5,4 meter hög plattform och i varje hörn finns en ungefär 40 meter hög minaret. Runt själva byggnaden finns ett stort trädgårdsområde och allt är beläget bredvid floden Jamuna.

[google-map-sc zoom=”14″]

Bygget startade år 1631 av Shah Jahan, till minne av hans favoritfru Muntaz-I-Mahal, som dog när hon födde deras 13:e barn. Själva masoleumet var klart 1648 och sedan tog det ytterligare fem år att få klart sidobyggnader och trädgården. Shah Jahan dog år 1665 och vilar nu bredvid sin favoritfru Muntaz-I-Mahal inne i Taj Mahal.

Taj Mahal har öppet mellan soluppgång och solnedgång, alla dagar utom fredagar. Inträdet ligger på 750 rupees (ca 103 kronor) och gratis för barn under 15 år. Mer info om Taj Mahal på följande sajter:
www.tajmahal.gov.in
www.asiagracircle.in/tajmahal.html
uptourism.gov.in/taj-mahal.html

Planera besöket i Agra:
uptourism.gov.in/agra-fatehpur-sikri.html
www.asiagracircle.in/monuments.html

 
Fler Restips om Indien på jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *