Jättebilligt att tågluffa i Indien

Indien har troligen världens mest utbredda järnvägssystem (möjligen i konkurrens av Kina) och det är perfekt att resa med tåg i Indien. Dessutom är det otroligt billigt. Det finns flera olika klasser att välja på: första, andra och tredje klass, plus med eller utan luftkonditionering och olika varianter på sovvagnar (billigast är enkla sleeper class och dyrast första klass, se bilder nedan).
 

 
Några prisexempel:
Tåg mellan New Delhi och Mumbai, restid ca 24 timmar och kostnad är endast ungefär 58 kronor (550 rupie) i enkel sovvagn (utan luftkonditionering) eller ca 354 kronor (3 375 rupie) i första klass med luftkonditionering.
New Delhi och Calicut = ca 40 timmar och ungefär 81 kronor (770 rupie) i enkel sovvagn (utan luftkonditionering).
New Delhi och Bangalore = ca 40 timmar och ca 75 kronor (715 rupie) i enkel sovvagn (utan luftkonditionering).
New Delhi och Trivandrum = ca 50 timmar och ungefär 84 kronor (804 rupie) i enkel sovvagn (utan luftkonditionering).
Dagtåg mellan Delhi och Jaipur, restid ca 5 timmar och priset i tredje klass sittplats är strax under 50 kronor (475 rupie) eller ca 118 kronor (1 130 rupie) i första klass.
Dagtåg New Delhi och Lucknov, ca 7 timmar och priset i tredje klass sittplats är ca 51 kronor (485 rupie).
 

 
Det finns även möjlighet för turister att köpa ett speciellt tågpass, men det lönar sig bara om du skall resa väldigt mycket med tåg i Indien och tänker göra det bara i första klass…
 
Det är lätt att köpa biljetter, då strängt taget alla på exempelvis tågstationer pratar engelska. Det brukar finnas speciella bokningskontor på stationerna om du skall köpa biljetter för längre resor. För kortare resor där du bara skall ha sittplats, använd vanliga biljettluckorna. Om du skall ha sovvagn, så kan du ibland vara tvungen att boka en eller ett par dagar i förväg. Men även om du köper biljett i sista stund (samma dag) brukar det ofta lösa sig, det är ofta många olika tåg dagligen till större orter.
 
På landets tågsajt, finns alla fakta du behöver veta för att få fakta om vilka tåg som går till den plats du vill åka till, hur lång tid resan tar och vad det kostar:
www.indianrail.gov.in

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *