Regler för barn som flyger ensamma

Om ditt barn skall resa på egen hand, varierar reglerna mellan flygbolag. Det handlar helt enkelt att kolla upp med den arrangörer och/eller flygbolag som gäller för er del. Det kan även variera beroende på barnets ålder, men ofta är en gräns att barnet måste vara minst fem år för att få resa på egen hand.

De flesta flygbolag och arrangörer som tillåter barn att resa ensamma, har en service där barnet (5-11 eller 12 år) tas om hand. Avgiften för detta ligger normalt kring 350-500 kronor per sträcka i Europa och ca 500-900 för interkontinentalt flyg till annan världsdel. I vissa falla få ensamresande barn betala vuxenpris för flygbiljetten och då brukar inga extra avgifter tillkomma.

Förälder eller målsman lämnar på flygplats och vanligen skall även förälder / målsman skriva under ett intyg på att barnet får resa ensam och detta intyg brukar gå att ladda hem på bolaget eller arrangörens sajt. Sedan måste vanligen även den person (med vissa bolag måste det vara målsman) som hämtar barnet på flygplatsen vara bestämt i förväg (och den personen måste vanligen också legitimera sig på flygplatsen).

Övergripande tips på följande sidor:
www.swedavia.se/arlanda/infor-resan/resa-med-barn/assistansservice-for-ensamresande-barn
www.swedavia.se/arlanda/infor-resan/resa-med-barn

Flygbolag (klicka och du får upp flygbolagets sida med fakta om ensamresande barn):

SAS   Finnair   British Airways   KLM   Lufthansa   Air France   Thai Airways   Norwegian   United   TAP

Icelandair  Emirates  Qatar Airways  Turkish Airlines  Iberia  US Airways  Alitalia  Aeroflot  Malmö Aviation

Ryanair tillåter INTE barn under 16 år att resa ensamma. De måste alltid resa med någon över 16 år:
www.ryanair.com/se/resevillkor#regulations-childreninfantsyoung

Germanwings – barn under 12 år måste alltid resa med en vuxen:
www.germanwings.com/en/Service/Children_Can_my_child_travel_alone.htm

Är ditt flygbolag inte med i listan ovan, ”googla” på flygbolagets namn + ”ensamresande barn”, ”ensamåkande barn” eller ”unaccompanied minor” (googla exempelvis ”Olympic airways unaccompanied minor”).

 
De 100 senaste restipsen på jordenrunt.nu

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *