Liveblogg – World Travel Market 2014 – ons 5 nov

wtm-2014-onsdag-topp
Befinner mig på resmässan World Travel Market i London med ca 5 000 utställare och bloggar dagligen
(mån 3 nov – tor 6 nov) från mässan om restips och resenyheter jag snappar upp från utställarna.

Läs gärna tidgare dagars blogg: Måndagsbloggen   Tisdagsbloggen   Tordagsbloggen  

 
wtm-lon-liveblogg-ons-2014

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 13:07
Redo att börja dagens bloggande!

Dags att värma upp fingrarna och börja knattra på tangentbordet. Dagens första tips kommer alldeles strax…

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 13:13
USA – George Lucas planerar Star wars museum i Chicago

George Lucas planerar att bygga ett museum i Chicago och det skall enligt uppgift hysa 500 000 objekt från hans olika filmprojekt. Således kommer exempelvis Star Wars entusiaster kunna titta på en massa spännande Star wars prylar i The Lucas Museum of Narrative Art.

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 13:23
Wales – Se slottet Caernarfon i fågelperspektiv

Organisationen Cadw i Wales tar om hand och vårdar historiska byggnader och monument runt i landet. Och vill du ha inspirationen för att göra ett besök i slottet Caernarfon Castle, då kan du kika på följande film. Den visar upp slottet ur fågelperspektiv:

Mer om Cadw finner du på: cadw.wales.gov.uk/?skip=1&lang=en

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 13:52
Rwanda – Hängbro 75 meter upp i trädens kronor

I Nyungwe Forest i Rwanda gäller det att inte vara rädd för höjder om man ger sig upp en hängbro i stål som är 200 meter lång och ger en inblick i livet högt uppe bland trädens kronor. Som högst handlar det om 75 meter ovan marken (vilket jag skulle tippa är ungefär lika högt som ett 25-vånings hus).

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 14:04
USA – Nytt fyrmuseum öppnas till våren i New York

Den 17 april 2015 kommer man öppna ett fyrmuseum i New York. National Lighthouse Museum är beläget på exakt den plats där man designade och tillverkade utrustning för alla landets fyrar.
www.lighthousemuseum.org

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 14:13
London – Arsenals Stadium Tour har uttökats

Fotbollsklubben Arsenal i London har utvecklat och förbättrat sin stadiumrundtur och den som går denna rundtur kan nu bland annat även fotografera sig själva vid de senaste vinnarbucklorna för klubben (FA cupen). Det är en audiotour (man hör i berättas om de olika avdelningarna man besöker och flera av spelarna i laget är intervjuade). Kostnaden är 9,50 pund (ca 113 kr) för barn (under 16 år) och 18 (ca 213 kr) för vuxna, eller 44 pund (ca 521 kr) för familj (två + två barn): www.arsenal.com/tours

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 14:37
Jorden Runt

wtm-2014-globen

Har gått jorden runt här på mässan och allt rullar på riktigt bra tycker faktiskt jag!

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 14:57
England – 100 järnjättar på stranden

Ungefär nio kilometer norr om Liverpool (England) finner du ”Another Place”, som är en konstutställning som bjuder på 100 stora (typ i människostorlek) järnfigurer gjorda av Antony Gormley. De 650 kilo tunga figurerna står uppställda längs den tre kilometer långa stranden Crosby, plus att en del även är uppställda ute i vattnet.

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 15:19
Tunisien – Besök den välbevarade romerska amfiteatern El Jem

Den romerska amfiteatern El Jem ligger bara en timmes bilresa från turistorterna Monastir och Sousse i Tunisien. Och amfiteatern El Jem kunde en gång i tiden rymma 35 000 åskådare och är extremt välbevarad. Från toppen av läktaren kan du uppleva spänningen som publiken kände när gladiatorer kämpade mot varandra och mot vilda djur nere på arenan.

Planera besöket i Tunisien: www.cometotunisia.co.uk   www.tunisia.nu

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 15:29
Mountainbikesafari Kenya

wtm-2014-selfie-kenya

Hittade just info i en katalog från Kenyas turistbyrå att man i landet kan ge sig ut på safari på en mountainbike. Känns spännande, men förhoppningsvis får man inte en hop hungriga lejon efter sig. Det är förövrigt i nationalparkerna Hells gate, Meru och Lewa som möjligheter till cykelutflykter finns.

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 15:37
Hittade cykel av trä i Hollands monter

wtm-2014-cykel-holland

Var annars än i cykellandet Hollands monter här på mässan hittar man en cykel tillverkad av trä… Och kanske att man rent av kan ta med sig en sådan och safaricykla i Kenya (se förra tipset)…

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 15:53
USA – Historiskt immigrationssjukhus på Ellis Island öppnas för besökare

us-nyellis-i-hospital

I New York öppnades i början av oktober Ellis Island Immigration hospital. Det är första gången på 60 år som detta sjukhus öppnar för besökare. Besöker sker genom en guidad rundtur i sjukhuset som hade 750 sängar och var till för de immigranter som anlände till USA denna väg. Och mellan 1892 och 1964 kom 12 miljoner via Ellis island till USA.
www.nps.gov/elis/planyourvisit/guidedtours.htm
www.nps.gov/elis/parknews/south-side-tours-begin.htm

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 16:07
Australien – Ny sajt tipsar om tusentals vandringsleder i Victoria

I delstaten Victoria (Australien) har delstatsregeringen lanserat en ny sajt som tipsar om vandrings- och cykelleder i delstaten. Och det finns många att välja mellan i denna del av Australien, för enligt uppgift lär det finnas bortåt 2 000 av dem (sedan är jag lite osäker om det finns fakta om alla 2 000 på den nya sajten). Om du är sugen på att ge dig ut i naturen på ett aktivt sätt, surfa då vidare till:
www.greattrailsvictoria.com.au

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 16:16
Falklandsöarna har öppnat nytt historiskt jättemuseum

På Falklandsöarna har man skapat ett nytt museum som är beläget i ett tre historiska byggnader i huvudstaden Stanley. Historic Dockyard Museum har flera olika inriktningar och handlar bland annat om sjöfartshistoria (det är ju beläget i hamnområdet), naturhistoria och om historiskt viktiga expeditioner till Antraktisk. Senare i år skall man även bli klar med upprustningen av det gamla fängelset, som skall inkluderas i museet. Kostnad att besöka Historic Dockyard Museum är tre britiska pund. Inom samma område har även ett museum om telefon- och radiokommunikation på Falklandsöarna flyttat in.
www.falklands-museum.com

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 16:27
Topp 50 restauranger i Estland

I Estland har landets 50 bästa restauranger korats och skall du äta riktigt gott där, då kan restaurangen Noa’s Head Chef’s Side vara något för just dig. Topp tio bästa restaurangerna är följande:

1. NOA’s chef’s place
2. Alexander
3. Horisont
4. Tchaikovsky
5. Pohjaka
6. ö
7. OKO
8. Moon
9. Ribe
10. Leib Resto & Aed

Mer fakta och möjlighet att se hela top 50 listan på:
www.flavoursofestonia.com/eng/restaurants#2014

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 16:33
Ny världskrigsutflykt i Kenya

I juli tidigare i år började man erbjuda första världskrigs utflykter i Taita Taveta County i Kenya. Detta område var hett i början av första världskriget då german East Africa (Tanzania) och British East Africa (Kenya) stred mot varandra i området. Anledningen till att man har dessa utfärder nu, är att det i år är hundra år sedan första världskriget startade: www.taitataveta.go.ke

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 16:44
Spanien – delta i vandringsfestival på Tenerife

Gillar du att vandra och skulle vilja ge dig ut på en organiserad vandringstur på kanarieöarna, då kanske Tenerife Walking Festival. Vandringsfestivalen hålls den 10-15 mars 2015 och går av stapeln på den norra delen av ön Tenerife, närmare bestämt i Puerto de la Cruz. Kostnad att delta ligger på 20 euro och då ingår bland annat daglig transport till vandringslederna, rabatt i lokala butiker, restauranger och museer som passeras. Plus gratis kvällsnöjen. Förutom registreringsavgiften, tillkommer ytterligare kostnad för de vandringar du vill delta på. Mer fakta om festivalen på: www.tenerifewalkingfestival.com/home-en

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 17:13
Coola killar på mässgolvet!

Höll på att svimma av hunger och tog ett bloggstopp. Högg ett par mackor och njöt av mässans folkvimmel.

wtm-2014-cool-besokare2
Ytterligheternas ytterlighet – kostymklädd besökare och en inte speciellt kostymklädd besökare.
De ser dock ut att trivas båda två…

wtm-2014-cool-besokare
En riktigt cool snubbe jag stötte på…

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 17:34
Ungern – Budapestbazaar har återfått sin forna glans

Redan år 1875 började man bygget av Varket Bazar (Castle Garden Bazaar) i Budapest (Ungern) och år 1883 stod det färdigt. Sedan har tidens tand gnidit på byggnaden, plus att det blev skadat under andra världskriget. Men alldeles nyligen har man blivit klar med en upprustning och renovering så att det ursprungliga majestätiska utseendet är tillbaka. Nu vankas det bland annat olika kulturaktiviteter och utställningar där, plus att inom området finns en Neo-Renaissance blomsterträdgård. Du hittar Varket Bazar på Buda-sian av floden Danube.

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 17:52
Livechatta med Jordanien och få hjälp med reseplanering

Är du intresserad av ett besök i Jordanien och vill ha lite experthjälp att planera besöket, då kan du numera livechatta med personal på den statliga turistmyndigheten (Jordan Tourism Board). De är redo på huvudkontoret i Amman söndag till torsdag mellan klockan 8 och 17 lokal tid (borde bli klockan 6-15 svensk tid).

Chatten sker på landets turistsajt: www.visitjordan.com

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:03
Spektakulär ”Vandringsled” uppför klippa på Nordirland

På Nordirland kommer man senare i år öppna Gobbins Cliff Path & Visitor centre. Och det handlar om en spektakulär led på en brant klippa, som nu har blivit restaurerad. Det bjuds på trappsteg, stegar, hängande broar på utsidan av klippan och dessutom finns tunnlar och grottor som gjorts in i berget.

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:16
Wales – Ny rundtur och i borgmästarens Mansion House

I staden Cardiff på Wales har man i år lanserat en exklusiv rundtur i vackra byggnaden Mansion House. Det finns även möjlighet att dricka klassisk ”afternoon tea” i byggnaden. Sedan om man även kommer att stöta på Cardiffs borgmästare är inget jag kan utlova, men borgmästaren bor i alla fall i byggnaden (fast troligen i delar som inte är öppna för besökare). Mer fakta om Mansion House finner på:
www.mansionhousecardiff.co.uk

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:20
Nu kan du zippa på Trinidad

Trinidad (Karibien) har fått sin första zip-line utfärd via Macqueripe Bay Zip. Och att ”zippa” betyder ungefär att de spänt upp stålvajer mellan olika träd och sedan kan man via säkerhetsele ”flyga” nedför och njuta av utsikt. På Trinidad kan du göra det 30 meter ovan marken i regnskogen och samtidigt få utsikt över Macqueripe Bay och Chaguaramas.

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:29
USA – Världens högsta Pariserhjul skall byggas i New York

På den nordöstra sidan av Staten Island i New York planerar man för att bygga världens högsta Pariserhjul, som skall kunna ta 1 440 passagerare per åk.. New York Wheel blir ungefär 189 meter högt, eller för att jämföra med en byggnad, lika högt som en 60-våningars skyskrapa. det är beräknat att det hela skall vara klart för att ta emot besökare om tre år (alltså 2017).
www.newyorkwheel.com

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:42
Cypern – Ny vandringsled i larnaka ger känslan att ”vandra på vattnet”

I staden Larnaka på Cypern har min blivit klar med två vandringsleder, som startar vid det gamla fortet i staden och bjuder på havsutsikt. Den andra vandringen (som har samma startplats) sägs ge en känsla av att ”vandra på vattnet” (jag är diock lite osäker på vad de menar med det). Hela längden för vandringarna är fem kilometer och hela vägen utsikt mot vattnet. Lederna slutar vid stranden McKenzie.

Planera besöket i Larnaka: larnakaregion.com

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:49
Ryssland – Moskva skyltar för turister

ryss-moskva-gatuskylt

Fick just reda på att man i Moskva (Ryssland) jobbar man hårt för att göra det enklare att ta sig runt i staden för utländska besökare och bland annat sätter man upp skyltar på engelska som guidar till bland annat museer, teatrar och sevärdheter i staden. Och det är ju jättebra, då det inte är speciellt enkelt att förstå skyltar på ryska (skrivna med det kyrilliska alfabetet).

Och skall du till Moskva, vad du än gör, ta även en tur med tunnelbanan och njut av de vackra stationerna (enklast är att ta ringlinjen och kliva av och på stationer)…

 
WTM London – Onsdag den 5 nov 2014 – kl 18:52
Nu sticker jag på karneval…

Nu tackar jag för mig för i dag här på bloggen. Men jag är tebax igen i morgon kring tolvtidden och bloggar från den sista dagen på mässan.

wtm-2014-karneval-tobago

Och nu vankas det faktiskt karneval här på mässan i den Karibiska avdelningen. Karnevalståg, levande musik, dans och lite romdrinkar också. Skall bli sköjj… så nu sticker jag på karneval…

 
Kika gärna tidgare dagars blogg: Måndagsbloggen   Tisdagsbloggen   Tordagsbloggen  

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *