Liveblogg – World Travel Market 2014 – tis 4 nov

Tisdag och en ny och härlig dag här på den undersköna resmässan World Travel Market i London.
Jag bloggar så klart även i dag om nyheter och tips jag snappar upp bland de 5 000 utställarna.

 
wtm-2014-tisdag

Läs gärna tidgare dagars blogg: Måndagsbloggen   Onsdagsbloggen   Torsdagsbloggen  

 

 
WTM London – tisdag den 4 nov 2014 – kl 12:20
Back in business again!

wtm-2014-jag-egyptisk-staty

Okej – dagens första bild – ett klassisk turistfoto…

 
WTM London – tisdag den 4 nov 2014 – kl 12:33
England – Kampanj på spårvagnskort i Manchester

Fram till och med den 31 december kan du resa billigt med manchesters spårvagnar under ett helgbesök. Metrolinks Adult Weekend Travelcard och Family Weekend Travelcard gäller för fria resor från klockan 18 på fredagar och fram till och med söndags kvällar. Kostnaden för kortet för en vuxen (Adult Weekend) är 5,80 pund och en familj (Family Weekend) får betala 8 pund:
www.visitmanchester.com/articles/christmas/offers/metrolink-travelcard-christmas-offer
www.metrolink.co.uk/using-the-network/Pages/default.aspx

 
WTM London – tisdag den 4 nov 2014 – kl 12:45
Kina – Jättebro skall förkorta restiden mellan Hong Kong och Macau

I Kina håller man för fullt på med ett bygge på en av världens längsta broar, nämligen Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge. Den 55 km långa bron kommer att förkorta restiden mellan Hong kong och Macau betänkligt, från tre timmar i dag ned till endast en timmar restid när bron är öppnad och klar:
mtt.macautourism.gov.mo/201411/en/index.html#post-27

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 12:57
Japan – Stort 400-års jubileum i mysiga Osaka

I staden Osaka (Japan) firar man i åroch nästa år 400-årsjubileum av striderna för att ena landet till vad det är i dag. Det bjuds på en mängd jubileumsarrangemang, till exempel ett Samurai Museum som visar upp samurailivstilen på 1600-talet. Det bjuds ävcen på en mängd arrangemang i Osaka castle. Det är nio våningar högt och under de senaste 400 åren har slottet ödelagts, byggts upp, brunnit och blivit rest igen.

Planera ett besök i mysiga Osaka (som förövrigt är min favoritstad i Japan) med hjälp av följande sajt:
www.osaka-info.jp/en

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 13:07
USA – Guidad snäckvandring varje vecka i Florida

Vid strandområdena Fort Myers och Sanibel i sydvästra Florida hålls varje tisdag klockan tio en guidad strandpromenad ooch vandringen leds av en marinbiolog från Bailey-Matthews National Shell Museum. Eftersom det är ett snäckmuseum, så vankas det expertutlåtande om snckor man finner under vandringsturen på stranden. Kostnaden att följa med är tio dollar och då är du dessutom berättigad till halva priset om du går in på museet efteråt:
www.shellmuseum.org

Planera ett besök i Fort Myers och Sanibel:
www.FortMyers-Sanibel.com

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 13:43
USA – One World Observatory öppnar snart i New York

Under våren 2015 kommer en ny och hög attraktion att öppnas i New York. Nämligen på våningarna 100, 101 och 102 i One World Trade Center (och med hissen upp tar det ca en minut). One World Observatory – cirka 375 meter upp – kommer att bjuda på panoramautsikt över New York. Biljett kommer att kosta 32 dollar för besökare mellan 13 och 64 år, 30 dollar för pensionärer och barn (6-12 år) får betala 26 dollar:
www.oneworldobservatory.com/faq

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 14:03
750 000 pingviner på Falklandsöarna

Falklandsöarna är här på mässan och de berättar att den bästa tiden på året för att göra ett besök där är mellan oktober och april, för att uppleva djurlivet. Och exempelvis går det att uppleva världens nordligaste koloni av kungspingviner. De finns vid Volunteer Point (just norr om huvudstaden Stanley). Allt som allt finns ungefär 750 000 pingviner på Falklandsöarna och n&auml,r det gäller arter är det förutom kungspingviner, även magelannic-, gentoo-, rockhopper- och macaronipingviner.

Mer fakta om pingviner på Falklandsöarna finner du på följande sida:
www.falklandsconservation.com

Planera ett besök på Falklandsöarna: www.falklandislands.com

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 14:21
Malta – Gozo bjuder på nya vandrings- och segwayleder

På Maltaön Gozo går det bland annat att njuta av gamla barockkyrkor och så klart njuta av medelhavsklimatet på denna lilla ö. Och det bjuds på flera möjligheter att ge sig ut på vandringsturer längs någon av de nio nya vandringslederna Gozo Coastal Walks. Dessa har introducerats iunder året och ger en möjlighet att upptäcka öns kultur och arkitektur.

Och för den som inte har lust att slita skosula under promenader, men ändå vill upptäcka ön på ett fritt sätt, då finns sex specialanpassade rutter för att ta sig fram med Segway.

Planera besöket på Gozo: www.islandofgozo.org/what-to-do/walkersparadise

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 14:55
Hoppsan – ett klart missvisande namn på en utställare!

wtm-golvet-utstallare-skal

Tog en sväng på mässgolvet och hittade – som jag trodde – den perfekta utställaren vid namn SKÅL. Men till min stora besvikelse fick jag inget glas med dryck av dem och vad ännu värre var, jag fick inte ens skåla med dem. Gick besviket muttrande vidare…

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 15:20
Australien – Så vill man rädda Stora Barriärrevet

WWF och AMCS (Australian Marine Conservation Society) har tagit fram ett tio punkters program för att rädda Stora barriärrevet utanför Australiens östkust.

“Australiens mest respekterade korallrevs experter slår fast att Stora Barriärrevet mår dåligt och att det är stor risk att revet skall sakta dö ut om inte kraftiga åtgärder sätts in” säger Dermot O’Gorman, från WWF Australia.

Och enligt WWF är inte Queenslands delstatsregerings långsiktiga plan för korallrevet tillräckliga. Nedan är några av punkterna ur räddningsplanen från WWF och AMCS för att Stora Barriärrevet skall klara sig mot miljö- och klimatförändringar i framtiden:

1. Skydda de mest riskutsatta delarna av revet från byggen och dylikt. Områden de vill helt skydda är kring Cape York, Greater Fitzroy Delta och Caley Valley.

2. Stärka lagarna mot utsläpp och rena floder, våtmarker och landområden, så att djur och fisk mår bättre i dessa områden.

3. Stoppa utvecklingen att antalet sköldpaddor minskar i området och ge ursprungsfolk i området en större roll att skydda och vårda där de bor och lever.

4. Minska antalet skepp som tar sig in i revområdet och minska utsläpp och dylikt från de skepp som passerar korallrevsområdet.

5. Bland annat satsa på ett mer ekovänligt fiske av fiskarna i området. Plus att få de som bor och lever i området att vara mer gröna och miljövänliga.

Mer om Stora Barriärrevet hittar du på följande sajt:
www.gbrmpa.gov.au/about-the-reef/facts-about-the-great-barrier-reef

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 15:30
Kenya – Njut av safaridjur runt knuten i storstaden Nairobi

Den som besöker kenyas huvudstad Nairobi behöver inte åka långt för att vara med om en safariupplevelse i världsklass. För ”precis runt hörnet” av staden (söderut) finns Nairobi National Park, som etablerades redan 1946 och därmed är landets äldsta nationalpark. Här kan du kika på ett rikt djurliv och samtidigt ha stadens byggnader i bakgrunden.

En annan tung sevärdhet i närheten av Nairobi är Daphne Sheldrick’s elephant orphanage, där föräldralösa elefantungar tas om hand tills de är stora nog att klara sig på egna ben ute i det vilda (vanligtvis släpps de ut bland andra elkeafthjordar i området tsavo) Tsavo.

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 15:58
Grotta öppnas in i glaciär på Island

Ice Cave kommer att öppna på Island i maj 2015. Denna istunnel kommer vara 500 meter lång och skapas 30 meter under ytan av Langjökull glacier och man kommer att kunna ta sig in och se blåisen som är glaciärens hjärta. Man kommer att kunna göra ett besök där årligen mellan mars och oktober: icecave.is

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 16:30
Kina – Gratis the-museum i Macau

Om du under ett besök i Macau (Kina) vill lära dig det mesta om drycken the, gör då ett besök på Tea Culture House. Det är öppet klockan 9-19 alla dagar utom måndagar och har helt gratis inträde. Dessutom kan du gratis provsmaka the på helger mellan klockan 15 och 16:
www.iacm.gov.mo/teamuseum/enginfo.html

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 16:43
Kenya – appen som följer djuren i Maasai Mara

Appen Herdtracker spårar djurens rörelse när det gäller great wildebeest migration i Maasai Mara i Kenya. Kika på appen på följande sida:
www.discoverafrica.com/herdtracker

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 17:03
Malta – Besök den snart 300-åriga teaterbyggnaden

På Malta är man i staden Valetta stolta över sin gamla historiska teaterbyggnad Teatru Manoel, som byggdes redan 1731 och man spelar fortfarande tater där. Nu har CNN utnämt teatern till en av världens 15 mest spektakulära teaterbyggnader.

Kika på en webbvideo om teatern här:

Besök Teatru Manoels hemsida här:
www.teatrumanoel.com.mt

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 17:13
Nationalpark i Rwanda skall åter bli ett djurparadis

I Rwanada håller man från myndighetshåll på med ett projekt att återge Akagera National Park sin forna glans. Arbetet sker i samarbete med organisationen African parks och man planerar att återintroducera lejon och svarta noshörningar i parken under 2015. Mer om nationalparken finner du på:
www.african-parks.org/Park_2_Akagera+National+Park,+Rwanda.html

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 17:25
Tunisien – Dougga är en av de bäst bevarade romerska städerna i Nordafrika

En gång i tiden levde 30 000 människor i Dougga i nordvästra Tunisien. I dag är det en av de bäst bevarade romerska städerna i Nordafrika med tempel, teatrar och byggnadern som är förvånansvärt välbevarade och kompletta. Dougga grundades av berber, men ockuperades av romarna omkring 200 f. Kr. Staden har varit på UNESCO:s världsarvslista sedan 1997.

Planera besöket i Tunisien: www.cometotunisia.co.uk   www.tunisia.nu

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 17:38
Ny Vad app i Schweiz

Lake Geneva Region Tourist Office (Schweiz) har lanserat en ny app som de kallar Vaud:Guide. När du använder den får du svara på ett antal frågor och sedan anpassas innehållet efter dina svar. Läs mer på följande sida om appen och där hittar du även länkar för att ladda hem den:
www.lake-geneva-region.ch/en/vaudguide

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 17:49
Georgien – Lokalbefolkningen guidar besökare gratis i Tbilisi

I staden Tbilisi i Georgien har landets turistmyndighet startat ett projekt att anlita volontärer ur lokalbefolkningen som skall expertguida till sina smultronställen i staden. De kallas ”Mobile Guides2 och kommer att guida besökare helt gratis.

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:10
Brasilien – Topp 5 Rio

Om turistbyrån i staden Rio får bestämma, så är följande ställen ett måste att besöka för den som kommer till Rio de Janeiro i Brasilien…

1. Corcovado Mountain – Christ the Redeemer Monument
Berget Corcovado är 710 meter högt och bjuder på hissnande utsikt över stad, strand och hav. Här finns dessutom den berömda kristusstatyn, som buggdes 1930 av ingenjören Heitor da Silva Costa och statyn är 30 meter hög. Öppet klockan 8:30-19 dagligen.

2. Pão de Açúcar (Sugar Loaf)
Ytterligare en utsiktsplats finns uppe på den 396 meter höga Morro da Urca. Öppet dagligen klockan 8-19:50:

3. JardimBotânico (Botanical Garden)
Denna botaniska trädgård finner du vid foten av berget Corcovado och bland annat kan du kika på tusentals tropiska plantor och 900 varianter på palmer. Plus att det även flyger omkring 140 fågelarter där. Öppet måndagar klockan 12-15 och övriga dagar i veckan klockan 8-17:

4. Estádio Jornalista Mario Filho
Alla fotbollsälskare bör enligt Rios turistbyrå vallfärda till Maracanastadion (Jornalista Mario Filho stadium) som ursprungligt byggdes till VM 1950. Det går att kika in i omklädningsrum, gå ned till planen och ta sig högt upp till pressavdelningen, Plus besöka fotbollsstadions museum. Guidade rundturer dagligen klockan 9-17:

5. Sítio Roberto Burle Marx (Roberto Burle Marx nature site)
Här bodde landskapsarkitekten Roberto Burle Marx och i trädgården finns ungefär 3 500 tropiska plantor. Och det gamla huset från 1800-talet går inte heller av för hackor. Man har öppet klockan 9:30-13.30 alla dagar utom måndsgar

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:22
Topp 5 vidunderlig utsikt i Rwanda

När Rwanda Tourism skall göra en topplista över landets fem bästa utsiktsplatser, då ser listan ut som följer:

1. Sjöutsikt från bergstoppar i Akagera National Park
2. Utsikten från Karisimbe Volcanoe National park
3. Utsikten mot städerna Rubavu och Goma från Mount Rubavu
4. Canopy walk i Nyungwe forest
5. Utsikten mot kärret Kamiranzovu (i närheten av Nyungwe forest)

Planera ett besök i Rwanda: rwandatourism.com

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:31
Nytt privat Maasaimuseum i Kenya

I Kenya öppnades i år ett privat museum om Maasaifolket och dess kultur. Enashipai Maa Museum är belägen inom området av Enashipai Resort & Spa. det är utställning av Maasaiföremål och man får dessutom veta allt om hur Maasaierna lever. Varje besök inkluderar en guidad tur genom museet:
www.enashipai.com/enashipai-maa-museum

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:40
Belgien – ”Chokladby” har öppnat i Bryssel

I september öppnades ”Chocolate Village” i Bryssel och det är ett av de sgtörsta museerna i Europa om choklad. Museet är inrymt i en gammal choklad- och kakfabrik och bland sevärdheterna märks ett tropisk växthus där det växer chokladträd. Man har öppet alla dagar utom måndagar och inträdet ligger på åtta euro för vuxna, sju för pensionärer och fem för barn:
www.belgianchocolatevillage.be/en

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:48
Se hur Wales gamla monument såg ut i sina glans dagar

I Wales tar organisationen Cadw hand om historiska byggnader och monument runt om i landet. Och vissa av de historiska byggnaderna är inte som de var när de byggdes för länge sedan. Men nu har man gjort en del animerade filmer som visar upp några av monumenten i sin fullka glans och som de såg ut när de byggdes. Till exempel kan du titta på följande webbvideo:

Mer om Cadw finner du på: cadw.wales.gov.uk/?skip=1&lang=en

 
WTM London – Tisdag den 4 nov 2014 – kl 18:51
tack för i dag!

Slut för i dag nu… Och nu skall jag ge mig ut på Londons gator och leta ett billigt hotell. Hade bara rum för en natt i går och har ryggan här på mässan. Så dags att ge sig av. Vi syns här i bloggen i morgon igen!

 
Läs gärna tidgare dagars blogg: Måndagsbloggen   Onsdagsbloggen   Torsdagsbloggen  

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *