Liveblogg – World Travel Market 2014 – mån 3 nov

WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 11:44
Jag är på plats på World Travel market

Startade vid pass tjugo över tre i natt och har nu äntligen anlänt till resmässan World Travel Market i London. Jäsikens vad jag (Robert ”jorden runt” Karlsson) är laddad och nu kör jag igång och bloggar om restips och nyheter jag snappar upp här bland de 5 000 utställarna från hela vårt underbara klot. Håll i hatten, för nu åker vi…

…och jag räknar med att blogga fram till cirka sextiden (och sedan samma visa tisdag, onsdag och torsdag)!

Läs gärna tidgare dagars blogg: Tisdagsbloggen   Onsdagsbloggen   Torsdagsbloggen  

 

 
Australien – Stor festival med gratisevenemang i Sydney

I januari smäller det till igen i Sydney (Australien) då Sydney Festival brakar loss och bjuder på en mängd kulturaktiviteter, dans och musik. Sammanlagt är det 495 programpunkter under festivalen som pågår den 8-26 januari 2015. Och du behöver inte bli utfattig för att kunna ta del av festivalen, då det bjuds på en mängd gratisevenemang under festivaldagarna:
www.sydneyfestival.org.au/2015/free

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 11:58
Tunisien – Gör ett antikt besök i Kartago

I Tunisien finns många spännande historiska platser att besöka och ett exempel är Kartago, som bara ligger 15 kilometer från staden Tunis. Kartago är en av världens mest kända antika städer, som grundades av fenicierna omkring 800 f. Kr. och var ärkefiende till romarna som förstörde staden och återuppbyggde den år 146 f. Kr. De byggde storslagna villor, teatrar och bad ovanpå de feniciska ruinerna. Kartago är med på Unescos lista över världsarv och det finns mycket spännande att utforska, från berget Byrsa till de antoininska termiska baden. På sommaren används den romerska teatern för konserter och teaterföreställningar under den internationella festivalen i Kartago.

Planera besöket i Tunisien: www.cometotunisia.co.uk   www.tunisia.nu

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 12:12
Konstvandringsfredag i Florida

I Fort Myers (Florida, USA) hålls en konstvandring den första fredagen varje månad mellan klockan 18 och 22. Det är dock ingen guide som är med, utan man vandrar mellan konstgallerier på egen hand och det finns en karta att hämta, så att man hittar fram. Det finns även en form av gratis buss som kör runt mellan gallerierna (för dig som inte oorkar att gå) och den är gratis att följa med:
www.fortmyersartwalk.com

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 12:34
Australien – NSW-delstatsregeringen försöker få bort illegala hostel

I delstaten New South Wales (NSW) i Australien försöker delstatsregeringen får bort illegala hostels (vandrarhem). Detta för att de illegala boendena ofta bryter mot hälso- och säkerhetsregler. Bland annat brukar sovsalarna ha för många sängar och det föreligger brandrisker. Enligt en ny lag får nu myndigheterna stänga av el, gas och vatten för illegala hostels. På så sätt hoppas man sanera marknaden.

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 12:52
England – Ny språvagnslinje från Manchesters flygplats

I dag hade Metrolinks nya spårvagnslinje från Manchester Airport och in mot staden premiär. Och denna nya spårvagnslinje har blivit klar hela ett år tidigare än beräknat. Den 14,5 kilometer långa färden från flygplatsen och in mot staden tar ungefär 45 minuter.

Om du vill kika på en filmsnutt tagen från förarsätet under färden längs den nya sträckningen, kan du göra det i följande film. Den är dock inte 45 minuter lång, utan man hat snabbat upp filmhaqstigheten så att det hela bara tar en bit över två minter…

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 13:03
Inga glada miner när jag flyger inte…

wtm-2014-jag-flygplan

Denna bild är inte tagen här på mässan, utan det är från flyget hit till london i dag (planet lyfte klockan 06:47 i morse). Jag gillar ju inte riktigt att flyga (flygrädd) och ser kanske inte helt glad ut på denna ”selfie”. Trots det måste jag säga att flygningen gick ovanligt bra ändock, troligen en av de bättre flyg jag haft på flera år. Det var tamme tusan nästan så att jag kunde blunda och slappna av till och från också. Sedan kom dock inflygningen som var klart guppig och ned och upp i molnen igen (då var jag inte så glad och därav jag-inte-glad-bilden)…

…Normalt brukar jag skaka mer än själva planet när jag flyger. Gjorde ju en film om flygrädsla förra året och det känns som min egen flygrädsla blev mildare av att göra filmen. Om någon vill se min flygrädslefilm, finns den här:
www.jordenrunt.nu/resa/flygradd

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 13:16
Vietnam – Historisk hotell som varit kulturcenter, Vietnamkrigspresscenter, biograf och danshak

I Ho Chi Minh City i Vietnam hittar du det klassiska Rex Hotel, som haft flera olika inriktningar de senaste 80 åren. Från början byggdes det som ett franskt garage, men 1959 byggde man ut och 1960 fanns där det amerikanska kulturcentret (då bland annat Abraham Lincoln Library låg på bottenvåningen). Under Vietnamkriget var det bland annat presscenter för de amerikanska styrkorna. Därefter – 1973 – fanns flera olika verksamheter i det sex våningar höga hus, exemmpelvis fanns där tre biografer, kafeteria och danshak. Och från 1975 har Rex Hotel varit just ett hotell…
www.rexhotelvietnam.com/en/About-us-history-12.html

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 13:42
Upptäck ett drömskt Madagaskar

Madagascar National Tourism Board är här på mässan och säger att uppe i norra delen av landet (ön) så är det ”en värld av vackra och drömska landskap, spektakulära korallrev och en unik flora och fauna”…

Om du vill få en försmak av Madagaskar, kan du exempelvis surfa vidare till landets turistsajt och ta reda på vad Madagascar National Tourism Board är så lyriska över: www.madagascar-tourisme.com

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 14:12
Letar hotell i London

Sorry, haft ett litet bloggstopp. Online-letar boende/hotell här i London, då jag inte fixat boende ännu. Tror dock jag hittat något nu… ett singelrum för 27 pund. Tror jag skall boka det (Caswell Hotel).

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 14:16
Australien – Ny evenemangskalender för Queensland

I delstaten Queensland (Australien) har en ny sajt som tipsar om event i delstaten landserats av Tourism and Events Queensland. Sajten Live! In Queensland tipsar om vilka evenemang som är på gång inom sport, konst och kultur. Så surfa vidare dit och kika på de just nu över 120 evenemangstipsen som finns på:
www.queensland.com/events

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 14:59
Gör en världsarvsresa genom Grekland

I Grekland finns 17 platser och monument som är med på Unescos världsarvslista och det första (1986) som skrevs in på listan var Temple of Apollo Epicurius. Om du skulle vilja ge dig ut på en världsarvsresa i Grekland, finns dessa i landet att besöka:

Temple of Apollo Epicurius at Bassae (1986)
Acropolis archaeological site, Athens (1987)
Archaeological site of Delphi (1987)
Sanctuary of Asklepios, Epidaurus (1988)
Mount Athos (1988)
Medieval city of Rhodes (1988)
Meteora (1988)
Paleochristian and Byzantine monuments of Thessaloniki (1988)
Archaeological site of Mystras (1989)
Archaeological site of Olympia (1989)
Archaeological site of Delos (1990)
Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios (1990)
Archaeological site of Heraion of Samos (1992)
Archaeological site of Aigai (Vergina) (1996)
Archaeological sites of Mycenae and Tiryns (1999)
Historic centre (Chora), Monastery of Saint John Theologos and the cave of the Apocalypse in Patmos (1999)
Old Town of Corfu (2007)

Planera världsarsvresan genom Grekland på följande sajter:
www.visitgreece.gr/en/culture/world_heritage_sites
odysseus.culture.gr/h/2/eh21.html

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 15:55
Bokat singelrum till halva priset!

Har just bokat boende här i London och jag är ganska nyfiken på om det blir fågel eller fisk. Låter ganska bra vill jag lova. Fick ett sista minuten pris för en natt – 27 pund (bör väl vara cirka 325 kr) för ett singelrum. Normalpris annars vardagar verkar vara ca 58 pund och på lördagar 121 pund för samma rum. Så borde vara ganska trevligt rum. Hotellet heter Caswell Hotel och ligger i krokarna av Victoriastationen i london.

Hittade först hotellet på en bokningssajt och där tog de 30 pund för rummet.

Sökte lite på nätet och hittade hotellets officiella sajt. Där gick att onlineboka och priset var där 27 pund:
www.hotellondon.co.uk

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 16:05
Kina – Snabbare färjeacces i Macau

I Macau (Kina) håller man på att förbättra färjeterminalen ”Outer Harbour Ferry Terminal” för att passagerare snabbare skall kunna ta sig in och ut. Bland annat många nya biljettluckor och självservicemaskiner:
mtt.macautourism.gov.mo/201411/en/index.html#post-43

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 16:10
Träffade RES-Nils

Här i pressrummet på mässan sprang jag på Nils Norberg (VD på tidningen RES)…

…han hastade just vidare ut mot mässgolvet!

Alltid lika trevligt att träffa honom.

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 16:27
England – Besök nationellt fotbollsmuseum i Manchester

I staden Manchester i England finner du National Football Museum som alltid har gratis inträde och bjuder på historiska tillbakablickar över engelsk och internationell fotboll. Man har öppet måndag till lördag klockan 10-17 och söndagar klockan 11-17. På följande sajt finns mer fakta om utställningarna på museet och även förklaring över hur du hittar dit: www.nationalfootballmuseum.com/visit/at-the-museum

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 17:27
En sväng på mässgolvet!

Tog en runda nere på mässgolvet…

wtm-2014-mandag-massgolv1

wtm-2014-mandag-massgolv2

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 17:33
USA – Hitta de hetaste restaurangerna i Frisco

I San Francisco (USA) finns en otrolig mängd rstauranger som täcker in alla olika smakriktningar och matkulturer. Men för en besökare kan det kanske vara lite knepigt att veta vilken som passar bäst för just den personen. En hjälp på vägen för att hitta rätt restauranger och för att få reda på vilka som är heta och trendiga, kan vara att besöka San Francisco Eater Heatmap. Där listas bland annat de hetaste restaurangerna i staden för tillfället och man tipsar också exempelvis om nyöppnade:
sf.eater.com/maps/the-bay-area-heatmap-where-to-eat-now-22

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 17:45
Appa dig fram på Samoa

Ett sätt att enklare ta sig fram på Samoaöarna i Söderhavet är att ladda hem Samoa Smart Guide app. Där finner du fakta om boende, sevärdheter och var du hittar den bästa maten. Finns för de flesta sorters mobiler:
play.google.com/store/apps/details?id=com.samoa_polynesian_xplorer.guide
itunes.apple.com/se/app/samoa-smart-guide/id860781337?mt=8

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 18:24
Följ i Jesus fotspår genom Egypten

I Egypten har man tagit fram en biblisk rundtur genom landet, eftersom enligt Bibeln spenderade Jesu familj 42 månader i Egypten, på flykt från kung Herodes som ville döda Jesus Under den tiden hann Jesus med familj besöka 20 olika platser i Egypten.
   Vilket alltså har inspirerat Egyptens turistministerium till att lansera ett program som följer i familjens fotspår. Och påven Tawadros II har gett tillåtelse för turistgrupper att besöka religiösa byggnader som tidigare varit stängda. Dessa byggnader ska även göras mer turistvänliga. Flera av de kyrkor och kloster som Jesus, Jungfru Maria och Josef besökte, öppnas nu upp för allmänheten. Till exempel i Maadi, Wadi El Natrun och Al-Minya. Och i staden Sacha utanför Kairo, tror man Jesus fotspår finnas i en sten.
   – Präster i kyrkor och kloster har förberetts inför de nya besökarna, eftersom det är viktigt att de kan kommunicera kulturarvet som Egypten har, och som den heliga familjens flykt till Egypten är en stor del av, säger den egyptiske turistministern Hisham Zaazou.

Planera besöket i Egypten: www.egypt.travel

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 18:32
USA – Lär dig om spritens historia i Florida

I staden St. Augustine i Florida (USA) öppnades i mars tidigare i år St. Augustine Distillery. Det är beläget i en gammal byggnad från 1917 och där får man veta det mesta om sprittillverkning i Florida genom historien. Det vankas gratis rundturen och även provsnmakning och man har öppet dagligen klockan 11-16:
www.staugustinedistillery.com

 
WTM London – Måndag den 3 nov 2014 – kl 18:41
slut för i dag – tack för i dag!

Nu är jag helt totalt slut. Varit uppe sedan kvart i tre i natt (började resan hit till London då) och nu måste jag bara till mitt hotell och sova ut. Återkommer med nya friska krafter i morgon och jag börjar bloggga från mässan kring elvatiden ungefär. Då hittar du bloggsidan här:
www.jordenrunt.nu/resa/wtm/2014/11/04/tisdagsbloggen-world-travel-market-2014

Läs gärna tidgare dagars blogg: Tisdagsbloggen   Onsdagsbloggen   Torsdagsbloggen  

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *