Stopp i Mongoliet

Om du planerar ett stopp i Mongoliet, ta med i beräkningarna att…
 
…vägarna som finns är ofta av dålig kvalitet och om du kommer ungefär 25-30 mil från huvudstaden Ulan Batur så försvinner vägarna i mångt och mycket. Oftast kör jeeparna bara rakt ut på stäppen och jag lovar att det skumpar något otroligt (speciellt för de som sitter i baksätet av jeepen). Så efter en 5-6 timmar i jeepen ute på landsbygden är man ordentligt omskakad och trött.
 
…Om du bara tänker stanna en vecka i Mongoliet, så planera inga längre resor med jeep. Håll dig i stället i området nära huvudstaden (ta dig inte längre än ca 20-30 mil bort). Detta då det tar ett par dagar att fixa ihop hyra av jeep och chaufför och man behöver någon dag i Ulan Batur innan man hoppar på tåget igen. På fyra dagar med jeep hinner man visserligen ta sig en 60-70 mil ut på landsbygden, men det blir mycket skakande i jeepen och är klart jobbigt.
 
…För den som vill komma lite längre bort (mer än 40-50 mil) från Ulan Batur se till att du har minst 10 dagar i Mongoliet och hyr jeepen på kanske 6-7 dagar. Räkna med att i snitt kanske ni kan köra i 60-70 kilometer i timmen och efter en fyra till fem timmars studsande i jeepen ute på stäppen är man glad åt att slippa åka mer den dagen.
 
…När ni hyr jeep, försök att få en chaufför som pratar engelska (vilket inte är det lättaste). Vår pratade knappt ett ord engelska och vid vissa tillfällen blev det lite knepigt, speciellt de gånger vi ville ändra resrutt. Vi planerade resrutten innan avfärd med killen på vårt guest house som vi hyrde jeepen av. Men det uppkommer alltid situationer då man kan vilja ändra resrutt, stanna längre på någon plats eller åka därifrån tidigare. Vid tillfällen när man vill ändra något, blir det så mycket lättare om chauffören pratar engelska.
 
…När ni är ute med jeepen, är det alltid bra att ha hela tiden ha ett lager med mat, dryck och snacks med sig. Vid vissa tillfällen kanske ni tältar eller bor i en gir (mongolsk tälthydda) och då kan det vara bra att ha proviant ifall det finns dåligt med affärer i närheten. Bra att ha är snabbnudlar, potatis, lök, paprika, pasta, tomat, bröd, kex, läsk, vatten, chips…
 
…Slutligen bara, är det alltså enligt min erfarenhet skönt att ha gott om tid i Mongoliet: en vecka är lagom för att snabbt klara av Ulan Batur och sedan ge sig ut med jeep i närområdet max 20-30 mil bort (exempelvis ge sig ut med dagsturer med jeep eller buss). För den som vill se mer av landet, räkna med minst 10 dagar, så slipper du jäkta och bara studsa runt i en jeep hela dagarna…
 
Det går att läsa delar av min dagbok från jeepfärden jag gjorde i Mongoliet:
Med jeep ut på landsbygden
Nattfiske med spjut vid vita sjön

Restips om samma ämne:

 1. Grundfakta Transsibiriska Järnvägen (10 sep 2011)
 2. Biljetter & priser 2012 - Transsibiriska Järnvägen (10 sep 2011)
 3. Starta Transsibiriska resan med Finlandsfärjan (10 sep 2011)
 4. Kliv på Transsibiriska tåget österut (10 sep 2011)
 5. Visumregler vid resa längs Transsibiriska (10 sep 2011)
 6. Stopp i Mongoliet (05 sep 2011)
 7. Mat och restaurangvagn på Transsibiriska tåget (02 sep 2011)
 8. Klimat och temperaturer längs Transsibiriska Järnvägen (29 jun 2011)
 9. Transsibiriska Järnvägen - Startplats Helsingfors (28 okt 2009)
 10. Högsäsong längs Transsibiriska Järnvägen (29 jun 2009)
 11. Biljetter med flera stopp längs Transibiriska (29 jun 2009)
 12. Visumregler vid resa längs Transsibiriska (29 jun 2009)
 13. Startplats Helsingfors (29 jun 2009)
 14. Startplats Baltikum för Transsibiriska (29 jun 2009)
 15. Läsartips - Kostnader för mat längs Transsibiriska (30 maj 2009)
 16. Läsartips - heta tips från Transsibiriska (30 jan 2009)
 17. Läsartips - Startplats Helsingfors - Transsibiriska Järnvägen (25 nov 2008)
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *