Transsibiriska Järnvägen – Startplats Helsingfors

För de allra flesta startar Transsibiriska resan med färja från Stockholm till Helsingfors.
Färjorna anländer till Helsingfors på morgonen och tåget till Moskva går på kvällen.
 
Denna sida är uppdaterad och faktakollad (på plats i Helsingfors): november 2008
 
Minkarta över Helsingfors…
 

 
Nr 1 = Tågstationen
Nr 2 = Senatstorget med Domkyrkan + Turistbyrå
Nr 3 = Uspenskijkatedralen
Nr 4 = Saluhallen
Nr 5 = Område med hipp shopping och restauranger
Nr 6 = Hållplats för spårvagn Nr 3T + 4T
 
Spårvagn (2 euro) till tågstationen från båtarna:
 
Från Silja Line (Olympiaterminalen) ta spårvagn 3T mot centrum (stannar i närheten av tågstationen, hållplats Glaspalatset).
 
Från Viking Line (Skatuddens terminal) ta spårvagn 4T mot centrum (hållplats Glaspalatset).
 
Dagskort (spårvagn, buss & metro) kostar 6 euro.
 
Mer utförlig karta, plus en massa tips på vad som finns att se och göra i Helsingfors här
 
Fakta om Helsingfors tågstation
 

 
På Helsingfors tågstation finns växlingskontor (Forex), uttagsautomater (automaterna heter Otto och tar Visa och Master Card), förvaringsboxar (för ryggsäck och väskor), kiosker, restauranger och serveringar. I anslutning till stationsbyggnaden (en trappa ned) finns fler restauranger, livsmedelsbutiker och uttagsautomater (Visa/Master Card).
 

 
Förvaringsboxar:
Boxarna på tågstation finns en trappa ned. En normalstor box kostar tre euro och fyra euro för en lite större (avgiften gäller för upp till 24 timmar). Billigare förvaringsboxar (två euro) finns vid färjeterminalerna för Viking Line och Silja.
 
Toaletter:
På tågstationen finns det toalett som kostar en euro per besök. Det finns även gratis toalett i två stora varuhus alldeles i närheten av tågstationen: Stockmans (bland annat på våning 2 vid de runda trapporna) och Sokos (på vån 4 och 5 bredvid hissarna).
 
Internet:
I stationsbyggnaden finns Internetkafe som kostar två euro per timma. Du betalar med mynt i en automat och får en lapp med inloggningskod. Du behöver inte sitta hela timman i ett sträck, utan tiden räknas ned och du kan gå tillbaka och surfa flera gånger så länge du har tid kvar. Det finns även gratis internet i det stora posthuset som ligger bara en liten bit från tågstationen (men räkna med att du kan få vänta här då det är fler som vill surfa gratis).
 
Butiker och mat på stationen:
Det finns flera kiosker, serveringar och restaurang i stationen. Plus att det en trappa ned finns flera butiker, snabbmatrestauranger (bland annat MC Donalds) och en bra livsmedelsbutik – K Market, som även säljer färdiga stora smörgåsar för runt fyra euro, bitar pizza för tre euro och en del varma maträtter. K Market ligger en bit till höger nedanför trapporna (bredvid rulltrapporna ned till Metron).
 
Tåget till Moskva
 
Nattåget till Moskva (Tolstoi 31) avgår klockan 18.23 varje kväll från plattform åtta och ankommer Moskva (Leningradstationen / Leningradski) nästa morgon klockan 08.25. Tågbiljett genom Finska Järnvägen kostar strax över 100 euro i fyrbädds kupi:
www.vr.fi/swe/ulkomaat/venaja/liput/index.shtml
 
Skriv ut och ta med denna sida (endast text + karta, men INGA bilder).
 
Ät dig proppmätt billigt på restaurang
 
Det finns ett antal olika bufferestauranger i Helsingfors, där du betalar 7-8 euro och kan äta så mycket du orkar. Framförallt handlar det om asiatisk mat eller pizza och pasta. Om du har haft buffefrukost på båten, så står du dig nog en bra bit in på dagen och kan sedan slå till med en eftermiddagsbuffe innan tåget avgår. Tips på några bufferestauranger som ligger nära tågstationen:
 
Inomhus vid tunnelbanestationen (Metro) Kaisaniemi finns flera bufferestauranger, bland annat en kinesisk (7,50 euro, ungefär 5-6 olika rätter och öppet till klockan sex) och en thai (7,90 euro, 5-6 maträtter, plus ris, nudlar, vårrulle, grönsaker, något friterat, the, dricksvatten, öppet till åtta på vardagar och sju på helger).
   Hitta hit genom att gå ut från stationen till Järnvägtorget (stort torg med bland annat busstation), gå rakt över det mot en av Helsingfors vackraste byggnader (det står Fennia längst upp på byggnaden). Gå in genom en ingång i högra delen av byggnaden (se röd markering på bild nedan) och sedan kommer du fram till restaurangerna efter en liten stund.
 

 
Golden Rax Pizzabuffi har restauranger på flera platser i Helsingfors. Priset är 8,99 euro och det är bara att äta så mycket man vill av: pizza, chicken wings, lasagne, gräddpotatis, lökringar, köttbullar, salladsbord (med 23 olika alternativ), dagens soppa, pizzabröd och nachos. Dryck ingår också: läsk, mjölk och vatten, kaffe, te, choklad, cappuccino och espresso. Vill du bara äta av deras salladsbuffe kostar det 6,99 euro. Det finns två Golden Rax restauranger nära station, till exempel en bit snett över gatan (Brunnsgatan) utanför stationen (gå över gatan och bortåt vänster till så ser du den snart). Mer fakta på: www.rax.fi/Default.aspx?id=513683
 
Fler tips på billiga bufferestauranger i Helsingfors finns på denna sida.
 
Upptäck Helsingfors
 
Du då har nästan en hel dag i Helsingfors innan tåget avgår, varför inte ge dig ut på en stadsvandring om vädret tillåter. En bra startplats är Senatstorget och där hittar du just nu även Helsingfors turistbyrå och de har gratis stadskartor och broschyrer.
   Den som vill få ut riktigt mycket av vandringen kan köpa broschyren Helsingfors till fots (kostar 2 euro) och den har tips om sju olika promenader genom staden.
   Just nu (nov 2008) ligger turistbyråns kontor på Aleksandersgatan 20 (vid Senatstorget), då det renoveras i deras ordinarie lokal (som ligger i närheten på Södra Esplanaden nummer 19). Det finns även en turistinfo inne på tågstationen.
 
På denna sida flera glödheta tips (med bilder) på vad som finns att se och göra i Helsingfors, plus en del om shopping.
 
             
 
Mycket fakta för den som besöker staden finns även på: www.visithelsinki.fi

Restips om samma ämne:

 1. Grundfakta Transsibiriska Järnvägen (10 sep 2011)
 2. Biljetter & priser 2012 - Transsibiriska Järnvägen (10 sep 2011)
 3. Starta Transsibiriska resan med Finlandsfärjan (10 sep 2011)
 4. Kliv på Transsibiriska tåget österut (10 sep 2011)
 5. Visumregler vid resa längs Transsibiriska (10 sep 2011)
 6. Stopp i Mongoliet (05 sep 2011)
 7. Mat och restaurangvagn på Transsibiriska tåget (02 sep 2011)
 8. Klimat och temperaturer längs Transsibiriska Järnvägen (29 jun 2011)
 9. Transsibiriska Järnvägen - Startplats Helsingfors (28 okt 2009)
 10. Högsäsong längs Transsibiriska Järnvägen (29 jun 2009)
 11. Biljetter med flera stopp längs Transibiriska (29 jun 2009)
 12. Visumregler vid resa längs Transsibiriska (29 jun 2009)
 13. Startplats Helsingfors (29 jun 2009)
 14. Startplats Baltikum för Transsibiriska (29 jun 2009)
 15. Läsartips - Kostnader för mat längs Transsibiriska (30 maj 2009)
 16. Läsartips - heta tips från Transsibiriska (30 jan 2009)
 17. Läsartips - Startplats Helsingfors - Transsibiriska Järnvägen (25 nov 2008)
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email