Tips på boende i London

London har flera stora hotellområden och säkert tusentals hotell. Men jag skulle vilja säga att oavsett priskategori, är det dyrt och jämfört med de flesta andra städer i Europa får man sämre valuta för pengarna.

Och jag har besökt London årligen de senaste tio åren och sammanlagt bott på ett 40-tal hotell.

Nedan är mina bästa tips och råd, plus fakta om hotellområden i staden.

Billigaste rummen för 30-40 pund
I centrala London kan det gå att få singelrum för 30-35 pund (ca ca 360-420 kr) natten och dubbelrum runt 40 pund (ca 480 kr). Dock svåra att få tag på, då de bokas upp blixtsnabbt
   Då handlar det dock om allra enklaste standard, endast säng, kanske något skåp och eventuellt en gammal och pytteliten platt TV (och gemensam toa och dusch i anslutning till korridoren). Och ingen frukost. Ha inga höga (eller inga alls) krav på renlighet på dessa hotell (dock kan du räkna med rena sängkläder).
   Vill du ha det renare och trevligare på alla sätt och vis, plus en ordentligt hotellfrukost. Då får du lägga på minst 20-30 pund (ca 240-360 kronor) per natt (oavsett om det är singel eller dubbel). Rum i denna priskategori är lättare att få tag på, även om du inte bokar i förväg utan bara vandrar in på hotellet (dock kan fredagar och lördagar vara lite knepigare vid bokning på plats).

Eller sovsal för en tia
För dig som kan tänka dig att bo i sovsal (på budgethotell eller vandrarhem / hostel) går det att komma riktigt billigt undan. Från ungefär tio pund natten och uppåt. Oftast ingår buffefrukost i priset (så mycket toast och marmelad och kaffe och the du kan få i dig) och man kan vanligen använda köket för att laga egen lunch eller middag. Billigast (runt tio pund) brukar vara en säng i en sovsal med 16 bäddar och sedan stiger priset desto färre sängar i sovsalen (uppåt 20-25 pund för sovsal med 3-4 bäddar). Det finns boenden med sovsal i de flesta stora hotellområden i London.

Jordenrunt.nu samarbetar med bookhostels: hitta billig säng i sovsal eller budgetrum i London här

Så hittar du boendet i London
Normalt brukar jag alltid ordna boendet på plats vart jag än är i världen (så att jag kan se vad jag får för pengarna). Men i London har det blivit svårare och svårare de senaste 5-6 åren om man bara vandrar in på hotellen. Till och med sängar i sovsalar brukar bokas upp (via nätet) långt i förväg.
   Det finns dock en mängd hotellbokningssajter att leta lediga rum via. Googla exempelvis på ”London hotel” och du får upp en mängd hotellbokningssajter. Ett tips är att om du på någon av dessa sajter hittar ett boende som verkar intressant, googla då även på hotellnamnet. Då kan du dels hitta hotellets officiella sajt och direkt genom dem kan det ibland gå att komma billigare undan än genom hotellbokningssajterna (jag sparade till exempel 36 kronor per natt vid två olika bokningstillfällen vid senaste Londonbesöket i november 2014).

Jordenrunt.nu samarbetar med Reseguiden: Och du kan även söka Londonhotell genom dem

 
Fakta om hotellområden i London
Dyraste området att bo i är Bloomsbury, då det ligger mest centralt och ju längre ut från centrala London (typ Paddington, Bayswater eller Earls Court) desto bättre valuta för pengarna får du normalt.

Hitta på kartan: röd pin (British Museum) – lila pin (Bloomsbury / Russel Square) – svart pin (Kings Cross) – ljusgrön pin (Oxford circus / oxford street) – ljusblå pin (Picadilly Circus) – rosa pin (Victoria station) –
mörkgrön pin (Earls Court) – mörkblå pin (Bayswater / Queensway) – orange pin (Paddington station)

[google-map-sc zoom=”13″]

 
Bloomsbury – (centrala London) – Russel Square eller Tottenham Court Road (tunnelbana)

Charmigt och centralt och här hittar du British Museum och kan exempelvis promenera till Oxford street, Covent Garden och Piccadilly Circus. På gatorna Bloomsbury Street och Montague street, på var sida om British Museum, finns flera mellan- och övre mellanklasshotell och läget är enligt min menig absolut perfekt.

Något lite norrut (förbi Russel Square station) kring gatorna Tavistock Place och mysiga Cartwright Gardens finns ytterligare mellanklasshotell. Något väster om detta område (ca 5 minuters promenad) på gatan Upper Woburn Place ligger County hotel, som är ett stort mellanklasshotell (52 pund för singelrum och 66 pund för dubbel). Har bott där ett par gånger, fast de har renoverat rummen sedan jag bodde där, så jag kan inte uttala mig om kvaliten. Dock brukar de ha en stor och bra buffefrukost (ingår) och priset känns ganska okej.

För att hitta hotellens officiella sajter, googla gatunamn, exempelvis ”Montague street hotels London” eller ”Cartwright Gardens hotels London”.

I Bloomsbury har jag bland annat genom åren bott på Gresham Hotel (Bloomsbury Street – slitet, ingen wifi och ingen frukost, ca 50 pund singelrum), St Athans Hotel (Tavistock Place – 48 pund singel – rent, ingen TV på rummet, ingen frukost) och County hotel.

 
Kings Cross – (nordöstra London) – Kings cross (tunnelbana)

Ligger ca fem minuters promenad nordost om Tavistock Place och Cartwright Gardens (i Bloomsbury). Kings Cross kanske inte är världens charmigaste område, men här finns allt: restauranger, butiker, uttagsautomater, internetcafeer och bra transportmöjligheter (tunnelbana, tåg och eurostar till Paris och Bryssel).

Närliggande gatorna Argyle square, Argyle street, Crestfield Street, Birkenhead Street och St Chads Street har mycket boende i flera prisklasser, mest i mellanklass: www.kxldn.co.uk/hotels.html

Argyle street har även tv&aring ;riktiga budgetställen (Florence Hotel och Kings Hotel) med dubbelrum för runt 40 pund (ca 480 kr), singelrum för 29-35 pund (ca ca 360-420 kr) och ännu billigare sovsal. Svårt att få rum hos dem (sovsal enklare) och halvknepigt att boka i förväg (telefon). Bor du hos där, förbered dig mentalt på att bli besviken vad gäller kvalitet och renlighet (så slipper du att bli besviken, om du förstår vad jag menar).
   Vad som ingår i ett sådant budgetrum: säng (med rena lakan), något skåp, kanske en stol, ibland ett gammalt kylskåp, ofta handfat och tämligen ofta en pytteliten gammal tjock-TV (från typ 70- eller 80-talet som mest liknar myrornas krig när man sätter på den). Dusch och toa är vanligen gemensam ute vid korridoren och räkna inte med att det är särskilt rent någonstans.
   En liten bit bort (österut) finns ett likvärdigt budgethotell (Budget Guest house) på Nr 23 Swinton Street.

I Kings Cross har jag bland annat bott på Florence Hotel ett par gånger (endast för läget och det billiga priset).

 
Bayswater / Queensway – (nord-västra London) – Bayswater eller Queensway (tunnelbana)

Många boendealternativ i flera prisklasser (allt från sovsalar upp till singel- och dubbelrum). Det finns butiker, uttagsautomater, växlingskontor och restauranger. Gator i Bayswater med flera hotell är bland annat Inverness Terrace, Leinster Gardens och Porchester Gardens och googlar du gatunamn får du upp hotell på den gatan (googla tex ”Leinster Gardens hotels London”).

Har bott ett par gånger i detta område, kommer dock ej ihåg hotellnamnen. Området i sig har ju allt man kan önska sig, men ligger lite ”off” centrala London.

 
Paddington – (nord-västra London) – Paddington (tunnelbana)

Paddington området bjuder på restauranger, pubar, växlingskontor och nära till tunnelbana och tågstation. Mycket mellanklasshotell kring gatan Norfolk Square. Dessutom nära till Bayswater / Queensway området. Jag bodde vid senaste besöket i London på Cardiff Hotell (Norfolk Square) och det var väldigt bra kvalite på rummet (betalade 45 pund natten – men det var ett sista minuten pris och ungefär halva normalpriset).

 
Victoria – (västra London) – Victoria station (tunnelbana)

Ganska utspritt område med lite hotell här och där kring Victoria station. Inget riktigt favoritomåde för mig. på senaste Londonbesöket (nov 2014) bodde jag på Caswell Hotel i detta område. Fick ett sista minuten rum hos dem för 27 pund (normalpris annars det dubbla). Helt okej rum med säng, TV och handfat (liten toa och dusch ute vid korridoren) och bra ”continental frukost”.

För att hitta hotell i detta område, googla exempelvis på ”London victoria station hotels”.

 
Earls Court – (något längre västerut än Victoriaområdet) – Earls Court (tunnelbana)

Området Earls Court är delvis lite av ett backpackerområde med många hostel och hotell som erbjuder säng i sovsal. Det finns även en hel del hotell med singel- och dubbelrum. Området bjuder dessutom på pubar, butiker, uttagsautomater, växlingskontor och restauranger.

Hotellgator i Earls Court är till exempel Cromwell Road, Earls Court Gardens och Barkston Gardens.

Jag har bott ett flertal gånger i detta område i allt från sovsal upp till eget rum.

 
Fler tips för boende i London

Ett antal olika tips om allt från frukost, till toa, wifi och att hyra rum hos privatpersoner.

Lågprishotellkedja med budgetrum
En hotellkedja i London som kan ha billiga rum om man bokar tidigt är Easyhotel. Denna kedja drivs av samma bolag som har lågprisflygbolaget Easy Jet och hotellen har samma princip som ett lågprisflygbolag. Ju tidigare du bokar, desto billigare är det. Rummen har säng och egen toa och dusch, ”thats it”. Vill du ha wifi eller TV på rummet, då får du betala tillägsavgift. Jag har inte bott hos dem ännu, men skall testa nästa gång i London. Hotellen finns på flera platser i staden: www.easyhotel.com

Dusch och toalett
Det finns flera varianter för hur det ligger till med dusch och toa. För de billigaste rummen handlar det ofta om gemensam dusch och toalett, som ligger i anslutning till korridoren och som du delar med andra gäster. Om du har egen dusch och toalett på rummet brukar det ofta bemämnas med ”on suite” eller ”en suite”.

Frukost som ingår i rumspriset
Det brukar ingå någon form av frukost i rumspriset. Vanligen har hotellen en frukostmatsal nere i källaren, med fasta frukosttider mellan ungefär halv åtta och halv tio eller tio.

”continental breakfast”: vanligen kaffe eller the, bröd, smör och eventuellt marmelad. Antingen får du detta serverat till dig eller så är det ”buffe” och du kan äta så mycket du vill (på vandrarhem brukar det ofta handla om denna variant och buffe).

”cocked breakfast”: brukar vara buffe-karaktär (ät så mycket du vill) och består till exempel av flingor, musli, mjölk, bröd, ägg (flera olika varianter), ost, skinka, stekt korv, stekt bacon, bönor och frukt. En bastant frukost som ger en bra start på dagen och som man står sig på till middagen (om man äter ett lätt mellanmål).

Wifi
De flesta hotell har gratis wifi och det kan variera om wifi fungerar även i ditt rum eller bara i hotellets gemensamma delar (typ frukostmatsal och lobby). Budgethotell tenderar att bara ha det senare alternativet och mellanklasshotell brukar wifin fungera i rummen.

Check-in och Check-ut tider
Man brukar kunna checka in på rummen ungefär från klockan 12-14 och sedan måste du vanligen lämna rummet senast klockan 10-12 på avresedagen. De flesta mellanklasshotell brukar ha ett rum att förvara bagage om man exempelvis har ett sent flyg hem och inte vill släpa runt på sitt bagage hela dagen.

Hotellen verifierar ditt konto vid bokning på deras sajter
Om du bokar ditt rum direkt via hotellets egen sajt / hemsida har de ofta en funktion att du måste använda ditt betalkort / bankkort och då verifierar de bara att det finns pengar på ditt konto som täcker rumskostnaden, sedan får du betala på riktigt när du checkar in på hotellet (då kan du antingen betala med kortet eller med kontanter).
   Detta skedde två gånger under senaste Londonresan (nov 2014) när jag bokade boende på dels cardiff Hotell (Paddington) och dels Caswell Hotel (Victoria). Trodde att jag betalt rummen redan vid bokning, men så var alltså inte fallet, utan de kollade bara att jag hade medel som täckte rumspriset (så kallad verefiering).
   Även vissa hotellbokningssajter kan ha ett liknande system med verifiering och att du sedan betalar direkt på hotellet. Vissa hottelbokningssajter kan även ta ut en egen liten avgift (så att de tjänar pengar) och sedan betalar du hela rumspriset på hotellet när du checkar in.

Boka rum hos privatpersoner
Det finns ett flertal sajter som förmedlar rum hos privatpersoner och ibland handlar det om en lägenhet där personen bor, men har ett rum i lägenheten som hyrs ut. Eller så handlar det om hela lägenheter eller hus som hyrs ut rumsvis. Kan vara bra om du själv vill kunna laga mat, då man brukar kunna använda köket (ett sätt att komma undan dyra restaurangnotor).
   Dock brukar det ofta handla om rum i lägenheter eller hus som ligger en bit utanför centrala London. I bästa fall i zon 2, men ännu vanligare i zon 3 eller 4. Priset att hyra ett rum hos en privatperson brukar ofta vara klart billigare än vanliga hotell och desto längre ut det handlar om, desto billigare brukar priset bli.
   Kan lätt gå att komma ned till cirka 15 pund natten för ett singelrum eller 20-25 pund för ett dubbel. Men räkna då med att du får sitta och kuska tunnelbana eller tåg i 30-50 minuter för att komma in till centrala London (kostar dessutom kanske 5-6 pund extra i transportkostnaderna.
   När du tittar på någon förmedlingssajt (flat-club.com, 9flats.com, budgetplaces.com, travelstay.com och dylika), tänk på att de som hyr ut i många fall tar ut ett antal extraavgifter i form av städningskostnad. Plus även i många fall en depositionsavgift (50-200 pund), som du visserligen får tillbaka om allt i rummet är helt när du lämnar, men då står du där med kanske 200 pund i kontanter när du skall hem (och måste växla tillbaka till svenska kronor).

Jag har gjort detta en gång och blev inte så lyckat. Betalade för en vecka i förväg och så visade det sig att mitt rum var beläget cirka sju meter från en av de största motorvägarna in i London. Var ett j-vla liv p&aring, natten och trots öronproppar och kuddar mot öronen var det svårt att sova. Om du hyr genom privatperson, kolla upp gatuadressen på en karta och undvik det om en stor väg ligger bredvid (motorvägar brukar vara gulmarkerade på exempelvis Google maps.

 
Testade tre nya hotell under senaste Londonbesöket (november 2014)

Jag var i London häromveckan och min vana trogen testade jag olika hotell. Allt för att någon gång finna ett mysigt och trevlig budgethotell, som dessutom är rent och har hyfsat billiga singelrum. Har genom åren säkert bott på minst ett 30-tal budgethotell, men aldrig hittat något trevligt.

De har varit billiga (med london mått mätt), men städningen har aldrig varit övertygande och renligheten på toaletter och duschar har varit allt annat än bra. Plus att inredning ger en känsla av 70-tal, vilket betyder att möblering och en eventuell liten platt-TV ser ut att ha hängt med sedan detta årtiondet. Och själva madrassen i sängen brukar heller inte vara särskilt behaglig och jag har mången gång lagt filtar och kläder och dylikt under lakanet för att få det mjukare.

Normalt brukar jag alltid ordna boendet på plats vart jag än är i världen (så att jag kan se vad jag får för pengarna). Men i London har det blivit svårare och svårare (då allt billigt tar slut tidigt). Testade två gånger vid detta besök i London att boka boendet på nätet.

Hotell nr 1 – Caswell Hotel – Victoriaområdet (västra London) – Victoria station (tunnelbana)

Hittade Caswell Hotel på en hotell-boknings-sajt och fick ett sista minuten pris om 30 pund för ett singelrum (letade på nätet samma dag som jag behövde rummet). Googlade dock hotellnamnet (Caswell Hotel) och hittade hotellets sajt och kunde boka samma rum tre pund (ca 36 kronor) billigare:
www.hotellondon.co.uk

Hotellet låg 7-8 minuters promenad från Victoria-stationen (tunnelbana och tåg) och det kändes lite avigt till (inte riktigt så centralt jag gärna bor i London). Eftersom detta var ett sista-minuten pris bara för den natten, fick jag rummet till ungefär halva normalpriset

Var ett litet rum längst upp under taknocken och det fanns handfat och en liten platt-TV. Toa och dusch var gemensam ute i korridoren (inrymda i varsin skrubb stor som en garderob ungefär). Dock rent och snyggt överallt. Tyckte jag fram tills jag tappade en skruvkork från en läsk på golvet under sängen och böjde mig ned och letade med handen och fick fram en gammal strumpa (i stället för korken…).
   Wifi fungerade inte på rummet, men däremot fanns wifi om man satt nere på bottenvåningen inne på hotellkontoret. Trots avsaknad av wifi på rummet och gamla strumpor under sängen, var det för det priset – 27 pund (ca 317 kr) – sensationellt bra. Och lyckas ni hitta ett rum hos dem till ett lågt sista minuten pris, då är det bra valuta för pengarna (och en helt okej frukost ingår, bestående av bröd, smör, marmelad, juice, kaffe, the, flingor och dylikt).

Lustigt förövrigt hur golv kan slutta i hotellrum i London. Här på Caswell Hote var golvet i mitt rum klart skevt. I och för sig ingen fara och jag har helt klart haft mycket värre sluttande rum.

Det värst sluttande hotellrum jag bott på fanns förövrigt i södra Egypten. Hotellet hade stora cementblock fästa på ena sidan och lutade värre än tornet i Pisa. Frågade i receptionen om det var någon fara, men de sa att ”än har det inte rasat, så det är inga problem…”. Jag höll på att trilla framåt ur trappan på väg upp till rummet och låg med läskig slagsida i sängen den natten (bytte hotell nästa dag).

Hotell nr 2 – St Athans Hotel – Bloomsbury (centrala London) – Russel Square (tunnelbana)

Andra dagens kväll var jag på jakt till fots efter hotellrum i området Bloomsbury, som är min favorit då det ligger nära det mesta som exempelvis British Museum, Oxford Street, Covent Garden och Piccadilly Circus. letade hotellrum till ett pris under 40 pund, men det såg inte bra ut.
   Dessutom var det sent (hade varit hela dagen på resmässan WTM i östra London), var trött, hungrig och det regnade. Slog således till på första bästa (till hyfsat pris) lediga singelrum på St Athans Hotel på gatan Tavistock Place och fick betala 48 pund (ca 564 kr):
www.stathanshotel.com/rooms-prices

Var ett rent och okej rum, men tyvärr ingick inte frukost och wifi (plus en gratis internetdator) nere i TV-rummet på bottenvåningen. Inredning i rummet bestod av säng, ett gammalt klädskåp och en byrå. Plus ett handfat. Toalett och dusch fanns var belägen två våningar ned. När jag kom ut från den, samma kväll, mötte jag en dam som också bodde på hotellet. Hon var lite upprörd och sa: ”finns det bara en toa/dusch på hela hotellet???” ”här kan man ju inte bo!”. Jag är osäker om hon bytte hotell på ”studs” eller om hon väntade till nästa dag. Själv stannade jag två nätter, framförallt på grund av läget.

Appropå att det fanns handfat på rummet, vilket ofta är fallet på Londonhotell. Dock brukar (har jag noterat) de här handfaten ha ett problem. Kranarna. Brukar finnas en (is)kall kran på ena sidan och en (kok)het vattenkran på andra sidan av handfatet. Bara att välja om man vill ha händerna skållade eller nedkylda. Eller ha vänster hand under den kalla kranen och höger hand under den kokheta och rent statistiskt ha ganska lagom värme…

På ett hotellrum i London för ett antal år sedan hade jag faktiskt ett badkar. Och det hade samma koncept med två kranar (men ingen dusch). Fungerade ju att tappa upp ett bad… men att skölja av sig efter tvåltvätt var inte trevligt (fick även där välja mellan att bli skållad eller nedfryst).

Hotell nr 3 – Cardiff Hotell – Paddingtonområdet (nordvästra London) – Paddington (tunnelbana)

Fjärde dagen bokade jag rum via nätet igen och fick en kanondeal. Återigen ett sista minuten pris (dock nu för två nätter) på en hotell-boknings-sajt. Min vana trogen googlade jag namnet (Cardiff Hotell) och hittade deras sajt och fick ett bättre pris (sparade återigen tre pund natten):
www.cardiff-hotel.com

Betalade således 45 pund (ca 529 kr) natten (normalpris annars minst det dubbla) för ett rum på Cardiff Hotell i Paddington området (som har nära till tunnelbana och tåg, restauranger och dylikt). Inte så centralt jag egentligen vill bo, men priset lät verkligen bra för vad som ingick. Egen toa och dusch på rummet, TV på rummet och frukostbuffe. Visade sig vara ett väldans trevligt rum. Faktiskt första gången jag haft ett riktigt trevligt, rent, mysigt och härligt rum med fins utsikt i London (kors i taket).

Okej, om jag skall vara petig var det svårt att få en bra temperatur i duschen och jag fick stå utanför duschkabinen ett par minuter och vänta på lagom temperatur. Vet inte, kanske finns någon sorts lag på detta, för alla Londonduschar jag använt har varit knepiga med temperaturen.

En annan sak jag irriterade mig något över var att fläkten i badrummet som gick igång när jag tände badrumslampan. Dock inget ovanligt (alla hotell jag bott på har haft detta koncept). Fläkten förde (som vanligt) ett j-vla liv och tog en halv evighet att sluta efter att badrumslampan var släkt. Hörde även grannens fläkt när de duschade. Man kan i och för sig duscha i mörker för att slippa höra fläkten… men frågan är om man får rumsgrannarna att göra samma sak.

Trots dessa små irritationsmoment, gav hotellet otroligt bra valuta för pengarna och samma gata – Norfolk Square – har en mängd liknande hotell…

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *