Visumregler i Asien + Australien och Nya Zeeland

Om du skall besöka en eller flera länder i Asien eller om du skall besöka Australien och Nya zeeland, kan du behöva ett visum för att ta dig in i landet. I vissa lägen måste visumet sökas innan avresa på landets ambassad och i andra fall går det att ordna visumet vid ankomst på flygplats eller landgräns.

Och i allra bästa fall behövs inget visum alls.

Just nu kan jag exempelvis tipsa om att Mongoliet precis har tagit bort sitt visumtvång och under 2014 och 2015 kan resenärer besöka landet helt utan visum (till exempel under en resa med Transsibiriska järnvägen).

I Indonesien finns något som heter Visa on Arrival och det betyder att ett 30 dagars visum går att köpa på flygplatser och gränsposter. Och den som är sugen på ett besök i Vietnam kan göra det utan ett visum (du får stanna i maximalt 15 dagar utan visum).

Ett land som har flera olika visumregler är Kina, där det normalt gäller att söka ett visum innan avresa. Men den som bara skall besöka Hong Kong eller Macau, behöver inget visum (dessa platser är visumfria).

Vill du göra ett besök i Thailand, då kan du stanna där i 30 dagar utan visum om du anländer med flyg till landet och kommer du landvägen från ett grannland kan du stanna i 15 dagar utan visum.

För Australien och Nya Zeeland finns olika regler beroende på om du är en vanlig besökande turist eller om du är en backpacker som vill jobba en del för att fylla upp reskassan (working holiday).

Nedan har jag samlat och uppdaterat fakta om visumregler för länder i Asien, plus Australien och Nya Zeeland. Klicka på länkarna nedan för utförlig visuminformation:

Visumregler för länder i Asien:

Visumregler för Australien och Nya Zeeland:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *