Brev 10 – 9 maj 2014

Inehåll: Gratis flygmuseum i USA; Kopia av egyptisk gravkammare; Volontär i Kambodja; Flyg med Swiss och få betalt; Tävla om resa till Ecuador; Star Wars resa i Tunisien; Topp 11 Berlin; Bo i ananas i Skottland, Elcykla i Köpenhamn; Topp 10 bufferestauranger i London.

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också…

 
  Nedan kan du provläsa dagens nyhetsbrev från Jordenrunt.nu       ( Provläs fler nyhetsbrev här )
 
 
Brev 10 – Fredag den 9 maj 2014
Över 5 000 resenärer, journalister och branschfolk prenumererar på brevet.
Skickas: 2-3 gånger per månad.
PRENUMERERA DU OCKSÅ!
Redaktör: Robert Karlsson
Kontakt: res@jordenrunt.nu
Annons: jordenrunt.nu/resa/annons
4 000 Restips: www.jordenrunt.nu/resa
 

Jorden Runts Mycket Stolta Partners:

       

      

 

Innehåll Brev Nr 10 – Fredag den 9 maj 2014
1. Blandade Nyheter och Tips (7 stycken)
2. De 12 senaste restipsen på Jordenrunt.nu
3. Tema – Star Wars filmplatser i Tunisien
4. Nyheter och Tips Europa (5 stycken)

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

Tack Till Jorden Runts Partners – ni hjälper Jorden Runt att överleva!

Iventus  AllResor  Singelresor  Reseguiden  Hostel  Gouda försäkring  MediService Vaccination

 
Det är fredag och hög dit för ett rykandet hett nyhetsbrev från jordenrunt.nu

Det handlar exempelvis om: Gratis flygmuseum i USA; Kopia av egyptisk gravkammare; Volontär i Kambodja; Flyg med Swiss och få betalt; Tävla om resa till Ecuador; Star Wars resa i Tunisien; Topp 11 Berlin; Bo i ananas i Skottland, Elcykla i Köpenhamn; Topp 10 bufferestauranger i London.

Om ni vill tipsa era vänner och bekanta om nyhetsbrevet från jordenrunt.nu – blir jag såklart glad och stolt. Till exempel kan ni mejla dem länken till dagens brev som även ligger upplagt online här:
www.jordenrunt.nu/resa/nyhetsbrev/2014/05/09/brev-10-9-maj-2014

Eller avdelning på sajten med de senaste nyhetsbreven: www.jordenrunt.nu/resa/kategori/nyhetsbrev

Hitta fler restips = Besök jordenrunt.nu – resesajten som vanligen bjuder på två nya restips dagligen!

Jordenrunt.nu finns även på Facebook – så kom även dit…

robert-icon-nyhetsbrev
Robert Karlsson (resenär, redaktör, resejournalist, skribent och filmare)
Älskar att resa och brinner för att inspirera andra resenärer om resor, resmål och ekoturism.

Min film om flygrädsa – www.jordenrunt.nu/resa/flygradd – tipsa gärna vänner och arbetskamrater!


—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket kostar 1 800:-

Bli partner med Ert Reseföretag – pris från endast 1 800 kr för 12 månader – bland annat ingår:

* Er länkade logga + länkat företagsnamn i alla nyhetsbrev under ett år (ca 35 stycken).
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla sidor på www.jordenrunt.nu/resa.
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
* Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
* Ni får en hel sida om ert Reseföretag på flera resedomäner – se exempel hur det kan se ut här.
Läs om allt som ingår på: www.jordenrunt.nu/resa/annons

Denna avdelning av nyhetsbrevet bjuder på sju blandade restips…

1. USA – Gratis flygmuseum på friscos flygplats

På San Franciscos flygplats finns ett gratis museum om flygets historia (Louis A. Turpen Aviation Museum). Det har öppet söndag till fredag klockan 10-16:30 och det är gratis att kika in. Du hittar museet i den internationella terminalen vid avgångshallen, dock innan säkerhetskontrollen, så även den som inte skall ut och flyga kan besöka museet:
www.flysfo.com/museum/aviation-museum-library/hours-directions

2. Egypten – Exakt kopia av Tutankhamus grav

I Luxor (Egypten) har man gjort en exakt kopia av den tre tusen år gamla Tutankhamus grav i Konungarnas dal. Denna gravkammare har varit stängd för restaurering sedan 2011 och nu öppnas alltså en kopia för besökare. Ytterligare gravar som är stängda för besökare, skall göras kopior av och öppnas för besökare. Det är med hjälp av avancerad 3-D-teknik man gör de exakta kopiorna
en.egypt.travel/news/id/409

3. Nya Zeeland – Återöppnad cykel- och vandringsled

I Kahurangi National Park (Nya Zeeland) har man nyligen återöppnat den 78 km långa Heaphy Track. Man har nu rensat leden, efter en storm den 17 april som bland annat vällte träd. Du kan cykla eller vandra längs Heaphy Track:
www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/nelson-tasman/golden-bay/heaphy-track

4. Res för Swiss Air lines och få betalt

Flygbolaget Swiss International Air Lines söker just nu en person som under sex månader kan tänka sig att resa till deras flygdestinationer och blogga om sina upplevelser. Jobbtiteln för den som får jobbet blir “SWISS Explorer” och med start till hösten blir det sex månaders anställning hos Swiss och du är stora delar av perioden på resande fot. För att kunna söka måste du vara väldigt duktig på att prata och skriva på engelska. Ansökan skall vara inne senast den 28 maj 2014:
www.theswissexplorer.com/#!/en/faq

5. Kambodja – Volontärlärare i engelska i Phnom Phen

Organisationen Conversations With Foreigners, som finns i Phnom Phen (Kambodja) har alltid behov av volontärer som kan lära ut engelska till lokalbefolkningen. Dock för att kunna bli violontär hos dem måste din engelska vara perfekt. Innan du blir antagen måste du lämna bevis på dina engelskakunskaper, antingen via betyg eller att du gör ett test. Om du blir antagen gäller det att du måste stanna i tre månader. Du betalar själv för boende och mat under din volontärperiod och det finns ett volontärhus du kan bo i, vilket kostar 850 dollar (ca 5 545 kr) för hela perioden och då ingår förutom boende tre måltider per dag). Läs mer om volontärjobbet som engelskalärare:
www.volunteerincambodia.org/faq

6. Sydafrika – Ännu fler lejon i Marakele

I Marakele National Park (Sydafrika) har man släppt ut ett antal nya djur under den senaste tiden. Bland annat fyra nya lejon, vilket gör att nationalparken numera hyser sammanlagt 23 stycken lejon. Man har även fyllt på med fler bufflar och sammanlagt finns det numera 38 stycken. Mer fakta om Marakele National Park (planera ett besök på denna sida):
www.sanparks.org/parks/marakele

7. Tävla om resa till Ecuador

Jag ”halkade in” på den officiella turistsajten för Ecuador och en bit ned på startsidan (under rubriken: Choose your favorite tour!), hade de en tävling. Man skulle klicka på ett område i landet och så kunde man vinna en resa dit. Hittade dock inget om hur länge tävlingen pågår eller så, men jag anmälde mig (man skulle skriva i sitt namn, land och e-post) i alla fall och hoppas på vinst. Är du sugen på Ecuador, varför inte delta du också (kanske blir det du som vinner, i stället för mig…):
ecuador.travel/en

 1. Nya Zeeland – Bo i flygplan i Plane Motel
 2. New York – Gratis varje fredag på konstmuseum
 3. USA – Gratis museum i Atlanta

 1. Singapore – Gratis stadsrundturer om du bor hos Betel Box
 2. Gratis en gång i månaden hos Italiens senat
 3. Centralamerika – Panama Canal Railway

 1. Frankrike – Upplev Paris på en cykel
 2. Kina – Utsikt 474 meter över Shanghai
 3. öppett hus i historiska byggnader i Holland

 1. Sydafrika – Utsikt och hopp från Sowetotorn
 2. CityCycle i Brisbane
 3. Ge fattiga barn i Argentina en hjälpande handSödra Tunisiens ökenlandskap och grottliknande berberhus för tankarna till andra planeter och det var där som Star Wars filmerna delvis spelades in. Och ett flertal av inspelningsplatserna i södra Tunisien är öppna för besökare.

Byn Mos Espa
Cirka 40 kilometer utanför Tozeur, mitt ute i ökenregionen Ong Jmel, ligger inspelningsplatsen för Mos Espa, en rymdflygplats och Anakin Skywalkers hem. Det enklaste sättet att ta sig dit är med fyrhjulsdriven bil. Lokala arrangörer anordnar turer. Inspelningsplatsen består av 15-20 byggnader, varav några bara är fasader. De karakteristiska antennerna från filmerna finns också kvar. Om du har tur och kommer dit tidigt på morgonen kan du få ha hela platsen alldeles för dig själv. Eftersom det ofta kommer sandstormar finns det risk att platsen begravs i ökensanden. Men nyligen har turistmyndigheterna börjat forsla bort sanden för att bevara platsen.

Sov en natt i Luke Skywalkers hem
I Matmata kan du övernatta i Luke Skywalkers eget hus. Inomhusscenerna från familjens hem filmades i hotellet Sidi Driss, ett hundratals år gammalt traditionellt berberhus med fem grottliknande rum. I hotellet finns massor av Star Wars-prylar, ett litet museum och en restaurang med en Star Wars-inspirerad meny. Rummen är enkla och det är inte dyrt att övernatta där, bara ca 12 dollar (ca 78 kr) per natt.

Det verkliga Tatooine
Tataouine är en stad i Tunisien med cirka 130 000 invånare. Namnet på staden inspirerade George Lucas när han gav Star Wars-planeten namnet Tatooine och dess unika sammanbyggda berberhus, som kallas ksar, inspirerade honom till slavbostäderna i Episod I.

Länktips – om att göra Star Wars resor i Tunisien:
www.starwarslocations.com/swarchive/GeographicStarWars2/default.htm

Karta med Star Wars platser:
maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=203488998624929794830.0004dcec48cb5a0fcdffa&dg=feature


Här hittar du spännande tips från Europa…

1. Tyskland – Topp elva Berlin

Berlins turistbyrå gjorde upp en topplista på sevärdheter för Berlin. Och de tog fram topplistan på ett litet annorlunda sätt. Då de ansåg att alla Berlins sevärdheter är bäst, satte de helt enkelt upp en karta på väggen och kastade pil (elva gånger) och varje sevärdhet närmast pilen kom med på topplistan…

1: Old St. Matthäus Churchyard (Schöneberg)
2: Prinzenbad (Friedrichshain-Kreuzberg)
3: Schöneberger Südgelände (Schöneberg)
4: Jewish Museum Berlin (Friedrichshain-Kreuzberg)
5: Karl-Marx-Allee (Friedrichshain-Kreuzberg)
6: Tiergarten (Mitte)
7: Berlin Central Station (Mitte)
8: Fehrbelliner Platz (Charlottenburg – Wilmersdorf)
9: Holsteiner Ufer (Mitte)
10: Wilmersdorfer Straße (Charlottenburg-Wilmersdorf)
11: Zeiss-Großplanetarium (Pankow)

Läs mer om dessa elva sevärheter på:
blog.visitberlin.de/en/135-top-11-attractions-in-berlin.html

2. Ny busslinje mellan Munchen och Zagreb

En ny busslinje mellan Munchen (Tyskland) och Zagreb (Kroatien) har lanserats av IC Bus och det är tre dagliga avgångar per dag (resan tar cirka 7,5 timmar). Kostnaden är från 25 euro (ca 227 kr) och det finns wifi på bussen, luftkonditionering och toalett. Plus gratis snacks och varm och kall dryck.
www.panturist.hr/en/icbus

3. Bo i ananas i Skottland

Den som vill bo i en ananas, bör boka ett rum på The Pineapple, beläget i Dunmore (centrala Skottland). Huset byggdes i slutet på 1700-talet och har utsende av en ananas. Kostnaden att bo där är 217 pund (ca 2 400 kr) för fyra nätter (det finns ett sovrum med en dubbelsäng och ett sovrum med två sängar, kök och samlingsrum):
www.landmarktrust.org.uk/search-and-book/properties/pineapple-10726#tabs=1

4. Danmark – Lånesystem med elcyklar i Köpenhamn

I Köpenhamn (Danmark) har man ett nytt system av lånecyklar som heter Bycyklen och dessa cyklar är elcyklar. Kostnaden för ett lån är 25 danska kroner (ca 31 kr) per timma och cyklarna är uppställda i 19 cykelstationer runt i staden:
byogpendlercyklen.dk/da/priser

5. England – Topp tio bufferestauranger i London

Ett av de billigaste sätten att bli mätt vid ett besök i London är att besöka en kinesisk bufferestaurang. Vilket betyder att man betalar ett fast pris och sedan kan man äta så mycket man vill och orkar. De billigaste kostar från 6-7 pund (ca 66-77 kr). Följande sida har tio tips på bufferestauranger i London:
blog.visitlondon.com/2014/05/top-10-chinese-buffet-restaurants-in-london/?ref=home

Jorden Runts stolta partners:
Iventus  AllResor  Singelresor  Reseguiden  Hostel  Gouda försäkring  MediService Vaccination


Restips om samma ämne:

 1. Brev 10 - 9 maj 2014 (09 maj 2014)
 2. Brev 9 - 1 maj 2014 (01 maj 2014)
 3. Brev 8 - 18 apr 2014 (18 apr 2014)
 4. Brev 7 - 10 apr 2014 (10 apr 2014)
 5. Brev 6 - 28 mar 2014 (28 mar 2014)
 6. Brev 5 - 21 mar 2014 (21 mar 2014)
 7. Brev 4 - Fredag den 14 mars 2014 (14 mar 2014)
 8. Brev nr 3 - tisdag den 4 mars 2014 (04 mar 2014)
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *