Brev nr 3 – tisdag den 4 mars 2014

Dagens nyhetsbrev bjuder bland annat på tips om Ny gerillatrekk i Nepal, Glampin Nya Zeeland, Tre nationalparker i Afrika är en, Nizhni Novgorod Kremlin, Kampanj Berlin, Barnsligt Paris, Kroatien med hund, Tema Ayutthaya…

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också (du kan provläsa dagens brev nedan)…

Nyhetsbrevets stolta partners:
Kinalotsen  Twin-Flag  Sempre Verde  County Travel  AllResor

 
Jorden Runt i samarbete med Hostelworld   Jorden Runt i samarbete med Gouda Resefösäkring

        Vill ert Reseföretag synas i Nyhetsbrevet och på jordenrunt.nu?
        Kostar endast 3 800 kr för tolv månader!


Antal läsare: över 5 000 nyfikna resenärer, resejournalister och branschfolk.
 Utkommer: 3-4 gånger per månad (ca 36-40 ggr per år).
Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
 Kostnad att prenumerera: GRATIS
Läs alla resenyheter och restips online: www.jordenrunt.nu

Redaktör, ansvarig utgivare & skribent: Robert Karlsson
 Kontakt: res@jordenrunt.nu
Info om annonsering i nyhetsbrevet: www.jordenrunt.nu/annons

 Brev 3 – Tisdag den 4 mars 2014


1. Blandade Nyheter och Tips (6 stycken)

3. Nyheter och Tips Europa (6 stycken)

4. Tema Ayutthaya – Thailands okända huvudstad

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

Här kommer en laddning restips och resenyheter från Jorden Runt och det handlar om 12 stycken, plus ett thai-tema.

Det är jag (bilden) som sliter med att vaska fram nyheter och tips till dig…

   

Stolta Jorden Runt partners:
Kinalotsen  Twin-Flag  Sempre Verde  County Travel  AllResor


1. Blandade Nyheter och Tips—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket!

Ert Reseföretag kan bli partner = 4 000 kr för 12 månader!

 • Ni får er logga i alla nyhetsbrev och två valfria textannonser här.
 • Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla jordenrunt.nu sidor.
 • Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
 • Bloggmöjlighet om era resor och erbjudanden på blogg.reseforetag.se.
 • Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
 • Plus lite till förmäner – läs mer på: www.jordenrunt.nu/resa/annons

  Ny gerillatrekking i Nepal

  I oktober förra året lanserades i Nepal en ny trekkingrutt och den heter The Guerrilla Trek. Det finns tre olika etapper att välja, på mellan två och fyra veckors vandring. Rutterna går genom centrala och västra Nepal. Bästa tid på året att vandra där är oktober till november eller mars och en bit in i april. Högsta höjder som passeras under rutten är Halgune Pass (3 915 meter över havet), Myagdi’s Jaljala Pass (3 414 m.ö.h) och Rolpa’s Jaljala Pass (3 090 m.ö.h). Mer fakta på följande sajter:
  www.guerrillatrek.org/quick-facts-and-highlights
  www.welcomenepal.com/promotional/guerrilla-tourist-trail-launched

  Amazonas är längre än man tidigare trott

  Efter en undersökning nyligen, hävdar forskare från University of California, att floden Amazonas startar med Mantaro River i Peru. Genom historien har olika teorier lagts fram var startpunkten för Amazonas är och om det senaste som framkommit stämmer betyder det att Amazonas är cirka 75 kilometer längre än man tidigare trott (maxlängden var tidigare satt till 6 437 kilometer). Läs mer i följande artikel:
  news.nationalgeographic.com/news/2014/02/140213-amazon-river-length-source-maps-science

  Upptäck nationalparken som finns i tre länder Afrika

  Ett spännande och gränsöverskridande nationalparkssamarbete i södra Afrika är Great Limpopo Transfrontier Park med en yta av 35 000 kvadratkilometer (lika stort som Holland ungefär). Detta är egentligen tre stora nationalparker som sedan ett antal år samverkar. De tre är Kruger National Park (Sydafrika), Limpopo National Park (Mozambique) och Gonarezhou National Park (Zimbabwe). Tanken är att man skall kunna ta sig mellan parkerna via bland annat olika leder (dels en äventyrsled och även en fyrhjulsled mellan de tre).

  Om du blev nyfiken och vill veta mer, börja då till exempel genom att kika på den övergripande sajten för Great Limpopo Transfrontier Park:
  www.sanparks.org/conservation/transfrontier/great_limpopo

  Ladda hem och titta på en karta:
  www.sanparks.org/assets/docs/conservation/transfrontier/gltp-map.pdf

  Finns även onlinekartor här:
  www.peaceparks.org/story.php?pid=1005&mid=1048
  www.sanparks.org/images/conservation/transfrontier/gltp/map.jpg

  Sedan har de tra nationalparkerna även sina separata webbsidor:
  www.sanparks.org/parks/kruger
  www.limpopopn.gov.mz/
  www.zimparks.org/index.php/parks-overview/national/gonarezhou

  Topp 52 resmål enlig NY Times

  Om du har svårt att bestämma vart du skall åka i år, då kan du besöka New York Times för lite inspiration. På sin sajt har de nämligen en sida just nu där de tipsar om 52 platser de anser vara värda ett besök just i år (sedan kanske du inte hinner med alla 52, men ett eller annat av dessa resmål hinner du säkert med). På topp tio platserna åtefinns bland annat Namibia, Kapstaden, Albaniens kust och Ecuador:
  www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html

  Lyxigt med glamping på Nya Zeeland

  På Nya Zeeland är det stort att ge sig ut och njuta av naturen och att campa med tält och sovsäck är vanligt. Det går även att ”glampa”, vilket betyder lyxigare camping och där man inte behöver ha med någon utrustning själv (allt är klart och uppställt på glampingplatserna). Gå till följande sida för att få tips om glampingmöjligheter på Nya Zeeland:
  www.newzealand.com/travel/media/features/naturesustainable-tourism/nature_tourism-glamping-around-nz.cfm


  2. Nyheter och Tips Europa  Kika på Nizhni Novgorods Kremlin

  Om du skall ge dig ut på en tur med Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och är sugen på ett stopp längs vägen, då finns i följande artikel lite tips på vad man kan göra i staden Nizhni Novgorod. Till exempel att sent på eftermiddagen stå på en utsiktsplattform på Chkalov Square (bredvid Nizhny Novgorod Kremlin) och se ut över staden.
  travel.rbth.ru/travel/2013/05/30/a_weekend_in_nizhni_novgorod_discover_russian_detroit_26569

  Olympiskt parkområde i London återöppnas

  Från och med den 5 april 2014 kan man utforska mer av Queen Elizabeth Olympic Park i London (England), då den södra delen av parken återöppnar för första gången sedan OS i London 2012. Bland annat kommer det gå att njuta av fontäner, vattenvägar, sportcenters och lekavdelningar för barn:
  www.queenelizabetholympicpark.co.uk/open-now

  Kampanj – Bo 4 nätter i Berlin, men betala för 3

  I Berlin (Tyskland) finns en kampanj där man kan bo fyra nätter på hotell, men bara betala för tre nätter. Gäller för två personer i dubbelrum under resten av året. Dessutom får man två Berlin WelcomeCard (5 days, zones AB):
  www.visitberlin.de/en/packageoffers/offer-stay-4-pay-3

  Ha barnsligt roligt i Paris med dina barn

  För den som reser mad sina barn till Paris (Frankrike), finns på följande sida en del tips på hur även barnen fär det ”barnsligt roligt” under besöket i Paris:
  en.visitparisregion.com/guides-paris/enjoy/the-city-with-your-kids-67096.html

  Planera en hundsemester i Kroatien

  Den som planerar att ta med sig sin hund på exempelvis en bilsemester i Kroatien, kan planera färden med hjälp av följande sajt. Där hittar du bland annat tips på hundvänliga ställen:
  www.doggycheckin.com/index.php/en

  Nya cykjelrutter för cykelturister i Danmark

  I regionen Mön och Sydsjälland i Danmark cyklas det som aldrig förr av besökande turister och för att möta efterfrågan på vackra och välfungerande cykelsträckor, har man utvecklat så kallade Panorama-rutter som är ett EU-understött projekt. Fyra nya cykelrutter finns nu längs den danska sträckningen av den internationella cykelrutten Köpenhamn-Berlin. De fyra nya cykelrutterna är:
  1. Äventyrlig idyll (Præstø-Stavreby Hamn)
  2. Den fina turen (Stege-Keldby-Udby)
  3. På upptäcksfärd med familjen (Stege-Udby-Nyord-Ulvshale)
  4. På toppen av världen (Höga Mön)
  Mer fakta om Panorama cykelrutter i Danmark finner du på:
  www.visiteastdenmark.dk/cykelruter-panorama

  Ät så mycket kakor och bakverk du orkar i Köpenhamn

  Hotell Nimb i Köpenhamn (Danmark) har till och från arrangerat tårt-och kakdagar på helgerna. Vilket har blivit så populärt att man nu kommer att erbjuda ett stort tårt- och kakbord varje helg året om. Från klockan 13:30 varje lördag och söndag dukas det således upp ett bord med tårtor, pajer, bullar, scones och kakor på Nimbs Terrasse. Det finns så klart kaffe, te eller varm choklad och du kan alltså äta hur mycket bakverk du vill och orkar. Kostnad för detta kalas är 250 danska kronor.
  terrasse.nimb.dk/da/aktuelt/#Kagedage


  3. Tema – Thailands okända huvudstad

  Tips från Thailands Turistbyrå…

  Många turister som besöker Thailand upptäcker landet på egen hand. Med den sprudlande metropolen Bangkok som utgångspunkt finns många spännande sevärdheter som är perfekta för en dagsutflykt. En av de sevärdheterna är tempelstaden Ayutthaya, som under 400 år var Thailands huvudstad.
     Efter några timmars båttur på floden Chao Phraya har man seglat tillbaka 250 år i tiden – från en huvudstad till en annan. Ayutthaya, som ligger 8 mil norr om Bangkok, var Thailands huvudstad från år 1350 till 1767. Den var då en av världens största städer med omkring en miljon invånare. När den burmesiska armén invaderade Ayutthaya 1767 förstördes dock stora delar av staden och bara några år senare utsågs Bangkok till ny huvudstad.
     Idag är Ayutthaya utsedd till världsarv av UNESCO och erbjuder många spännande sevärdheter från sin storhetstid. Den 37 meter långa vilande Buddhan och stadens många berömda tempel är bara några exempel.
     Det bästa sättet att ta sig runt Ayutthaya är med hjälp av cykel. Avstånden är korta och vägarna är i bra skick så en tur, som tar omkring fyra timmar, passar även den ovane cyklisten. Guidade turer anordnas av lokala researrangörer men det går också bra att hyra cykel och uppleva staden på egen hand.

  Fyra guldkorn som inte bör missas i Ayutthaya

  Vilande Buddha (Reclining Buddha)
  Den 37 meter långa och åtta meter höga Buddhan är en av höjdpunkterna i staden. Sättet Buddha är avbildad på är tidstypisk för perioden då Ayutthaya var huvudstad. Kroppen är ofta insvept i ljust färgat tyg och bredvid Buddhan finns ett altare där besökare kan lämna gåvor.

  Bang Pa In Sommarpalats (Summer Palace)
  Längst med floden Chao Phraya ligger sommarpalatset som användes av kungarna då Ayutthaya var huvudstad. De utsmyckade byggnaderna används än idag för officiella tillställningar men är allt som oftast öppet för besökare som vill få en inblick i hur kungligheter semestrade förr i tiden.

  Wat Phra Sisanphet
  Ett av de största och mest betydelsefulla tempelområdena i staden. Wat Phra Sisanphet fungerade som palats för kungligheter och de tre tornen är idag något av ett landmärke för Ayutthaya. I dessa har även aska från kungar förvarats.

  Wat Mahathat
  Wat Mahathat är ett av de äldsta områdena i staden och var invånarnas religiösa mittpunkt. Under burmesernas invasion brändes stora delar av Wat Mahathat ner men de kvarvarande ruinerna vittnar om ett storlaget tempelområde. Här finns bland annat en berömd Buddhafigur som är inlindad i ett träd.

  Så tar du dig till Ayutthaya

  I Bangkok erbjuds guidade dagsturer där hela resan brukar ingå, men det går lika bra att resa till Ayutthaya på egen hand.

  Tåg: Regelbundna turer från Hualamphong Train Station i Bangkok till Ayutthaya. Resan tar runt två timmar och kostar från 15 baht och uppåt beroende på klass.

  Buss: Bussar avgår tre gånger i timmen från Bangkok Northern Bus Terminal (Mochit) och kostar omkring 50 baht. Resan tar ungefär två timmar.

  Minibuss: Ett något snabbare och mer bekvämt sätt än vanlig buss. Från Victory Monument i Bangkok avgår minibussar flera gånger per dag. En resa kostar ungefär 60 bath och tar en och en halv timma.

  Båt: Ett fridfullt sätt att ta sig till Ayutthaya är med hjälp av båt. Det går inga schemalagda turer från Bangkok men lokala researrangörer erbjuder turer på daglig basis. Ett bra färdmedel för dig som vill få en inblick i hur lokalbefolkningen längst med floden Chao Phraya lever.

  Ta sig runt Ayutthaya

  För den mer bekväma resenären finns det andra möjligheter att ta sig runt Ayutthaya än att cykla. Privata tuk-tuk-chaufförer eller cykeltaxis går att anlita för en dagstur eller kortare turer. Eftersom citykärnan i Ayutthaya är en ö finns det också möjlighet att upptäcka staden från båt. Från pirerna vid Chanthara Kasem National Museum, Pom Phet och Wat Phananchoeng kan man hoppa på en longtail-båt som tar dig med på en rofylld resa runt staden.

  Mer fakta och tips när det gäller Ayutthaya:
  www.tat-la.com/destinations/ayutthaya
  www.tourismthailand.org/ayutthaya

       


  Redaktör & ansvarig utgivare: Robert Karlsson.
   Läs alla resenyheter och restips online: www.jordenrunt.nu
  Starta eller avsluta prenumeration: www.jordenrunt.nu/nyhetsbrev
   Info om annonsering i nyhetsbrevet: www.jordenrunt.nu/annons
  Kontakt: res@jordenrunt.nu

     

     

  Nyhetsbrevets stolta partners:
  Kinalotsen  Twin-Flag  Sempre Verde  County Travel  AllResor  Hostelworld
  MediService Resevaccinering  Gouda reseförsäkring

           

     

  Restips om samma ämne:

  1. Brev 10 - 9 maj 2014 (09 maj 2014)
  2. Brev 9 - 1 maj 2014 (01 maj 2014)
  3. Brev 8 - 18 apr 2014 (18 apr 2014)
  4. Brev 7 - 10 apr 2014 (10 apr 2014)
  5. Brev 6 - 28 mar 2014 (28 mar 2014)
  6. Brev 5 - 21 mar 2014 (21 mar 2014)
  7. Brev 4 - Fredag den 14 mars 2014 (14 mar 2014)
  8. Brev nr 3 - tisdag den 4 mars 2014 (04 mar 2014)
  Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
  Share on Facebook
  Facebook
  Pin on Pinterest
  Pinterest
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on LinkedIn
  Linkedin
  Email this to someone
  email

  Skicka kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *