Brev 7 – 10 apr 2014

Handlar bland annat om Sju underverk i Oregon; Världens mest ekovänliga naturpark; Bo på flod i Amazonas; Tävla om romantisk volontärresa till Thailand; Världens största akvarium i Kina; Hitta till maten i Auckland; Gratis på Man U museum; Kulinarisk guide till Limnos; Appa dig genom Lettland…

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också…

 
  Nedan kan du provläsa dagens nyhetsbrev från Jordenrunt.nu     ( Provläs fler nyhetsbrev här )
 


 
 
Brev 7 – Torsdag den 10 april 2014
Över 5 000 resenärer, journalister och branschfolk prenumererar på brevet.
Skickas: 2-3 gånger per månad.
PRENUMERERA DU OCKSÅ!
Redaktör: Robert Karlsson
Kontakt: res@jordenrunt.nu
Annons: jordenrunt.nu/resa/annons
4 000 Restips: www.jordenrunt.nu/resa
 Jorden Runts Mycket Stolta Partners:

       

       

 

Innehåll Brev Nr 7 – Torsdag den 10 april 2014
1. Nyheter och Tips Nord- och Latinamerika (5 stycken)
2. De 12 senaste på Jordenrunt.nu
3. Nyheter och Tips Asien och Oceanien (5 stycken)
4. Nyheter och Tips Europa (5 stycken)

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

 
Har haft lite att stå i senaste veckan och gjort hemsida åt MediService Läkarmottagning (för att överleva behöver jag exempelvis göra hemsidor åt företag då och då). Men nu alltså dags igen för ett nyhetsbrev och det är alltid lika roligt att skicka ut ett brev (och ännu roligare när prenumeranter hör av sig och är glada för tips de får inför nästkommande resa).

Om ni vill tipsa era vänner och bekanta om nyhetsbrevet från jordenrunt.nu – blir jag såklart glad och stolt. Till exempel kan ni mejla dem länken till dagens brev som även ligger upplagt online här:
www.jordenrunt.nu/resa/nyhetsbrev/2014/04/10/brev-7-10-apr-2014

Eller så kan ni tipsa om följande avdelning på sajten, där man hittar de senaste nyhetsbreven:
www.jordenrunt.nu/resa/kategori/nyhetsbrev

Och om ni sett min film om flygrädsla och gillat den, blir jag såklart jublande glad om ni tipsar vänner och arbetskamrater om den också: www.jordenrunt.nu/resa/flygradd

Dagens brev handlar bland annat om

Sju underverk i Oregon; Världens mest ekovänliga naturpark; Bo på flod i Amazonas; Tävla om romantisk volontärresa till Thailand; Världens största akvarium i Kina; Hitta till maten i Auckland; Gratis på Man U museum; Kulinarisk guide till Limnos; Appa dig genom Lettland.

Trevlig Läsning!

robert-icon-nyhetsbrev
Robert Karlsson (resenär, redaktör, resejournalist, skribent och filmare)
Älskar att resa och brinner för att inspirera andra resenärer om resor, resmål och ekoturism.—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket kostar 1 800:-

Bli partner med Ert Reseföretag – pris från endast 1 800 kr för 12 månader – bland annat ingår:

* Er länkade logga + länkat företagsnamn i alla nyhetsbrev under ett år (ca 35 stycken).
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla sidor på www.jordenrunt.nu/resa.
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
* Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
* Ni får en hel sida om ert Reseföretag på flera resedomäner – se exempel hur det kan se ut här.
Läs om allt som ingår på: www.jordenrunt.nu/resa/annons

Denna avdelning av nyhetsbrevet bjuder på restips från Nord- och Latinamerika…

1. USA – Kändisar tipsar om San Diego

Om du skall till San Diego på USAs västkust och vill ha lite tips på vad man kan se och göra. Kika då på följande sida, där du hittar lokala kändisar som bjuder på sina bästa tips (exempelvis är det surfare som tipsar, golfspelare, ölälskare…):
www.sandiego.org/campaigns/good-stuff.aspx

2. USA – Sju underverk i Oregon

I delstaten Oregon i USA finns en hel del att göra och den lokala turistorganisationen anser att man har sju stycken naturliga underverk. De sju är Mt. Hood, Columbia River Gorge, Oregon Coast, Painted Hills, Smith Rock’s towers of volcanic ash, Wallowas alpine peaks och Crater Lake (den senare är förövrigt den djupaste sjön i USA). Vill du ha mer fakta om dessa sju och se bilder, surfa då vidare till:
www.traveloregon.com/7wonders

3. Världens mest ekovänliga naturpark finns i Costa Rica

I januari i år utsåg International Ecotourism Society vad de anser vara världens bästa park ur ett ekoturistiskt perspektiv. Vinnaren för dem är Rainforest Adventures parks i Costa Rica. De har en hållbar turism i sina två regnskogsparker, där de värnar om naturen och djuren och involverar lokalbefolkningen i verksamheten. De har en sorts linbana genom regnskogen och den uppfördes utan att hugga ned ett enda träd. Man sopsorterar, återvinner och begränsar användandet av vatten. Och 95 procent av mat och dryck är lokalproducerat i närområdet. Läs mer om Rainforest Adventures på:
www.ecotourism.org/news/worlds-most-sustainable-theme-parks

4. Ekoturism – Bo på flod i Amazonas i Brasilien

Om du vill ha en spännande upplevelse i Amazonas regnskog i Brasilien och samtidigt vill göra gott för lokalbefolkningen, då kan Uacari Floating Lodge vara ett bra alternativ. Verksamheten drivs av de som bor i området, i samarbete med Mamirauá Sustainable Development Institute. Inkomsterna går dels till underhåll av anläggningen, men även till sociala projekt för lokalbefolkningen i området.

När du bor på denna lodge, kan du ge dig ut i Mamirauá Sustainable Development Reserve och upptäcka natur och djurliv, plus ta del av det dagliga livet för de som bor i närområdet. Sammanlagt finns 20 rum i Uacari Floating Lodge och som namnet antyder flyter boendet på en flod.
www.pousadauacari.com.br

5. Ekoturistboende i the Americas

Om du söker ekoturistiskt boende i Nordamerika, Centralamerika, Sydamerika och Karibien, då kan du kika igenom följande sajts lista med boende:
www.ecotourisminamerica.com/lodgings

 1. Gratis – 72-timmars guidebok för Thailand
 2. USA – ånglok mellan Durango och Silverton
 3. åk tåg i Portugal

 1. USA – Gratis museum om tävlingsbilar i LA
 2. Allt gratis på Christchurchmuseum
 3. Kanada – Världsarvet Rideau Canal

 1. 5 Tips hur du reser Schyst
 2. Böcker, video och musik på Schiphols bibliotek
 3. Namena Barrier Reef – Fiji – Söderhavet

 1. Billigt hyrbil från några kronor per dag
 2. Upplev Big 7 i Sydafrika
 3. Ekoturism i Namibia gynnar lokalbefolkning

Här hittar du sex stycken spännande tips från Asien och Oceanien…

1. Thailand – Tävla om romantisk volontärresa

Fram till och med den 10 maj 2014 kan du och din partner (om ni vill) delta i en tävling där vinsten är en romantisk volontärresa till Thailand (flyg, sex nätter på lyxigt boende och volontäraktiviteter). Tävlingen kallas ”Honeyteering” och på följande sida finns fakta hur det går till att delta:
www.honeyteeringthailand.com

2. Kina – Begränsningar i öppettiderna för Förbjudna staden

I Peking (Kina) har man börjat begränsa antalet besöker till den förbjudna staden (Forbidden City). Detta då man skall renovera delar av den och bland annat har man stängt på måndagar resten av året (förutom under juli och augusti). Ytterligare begränsningar är att vänta:
www.cnto.org/forbidden-city-to-regulate-visitor-numbers

3. Världens största akvarium öppnat i Kina

I provinsen Guangdong i Kina öppnades fötrra månaden det som är världens största akvarium och man har dessutom världens största akvariumfönster att kika in genom. Akvariet är en del av Chimelong Hengqin Bay Hotel:
www.cnto.org/worlds-largest-aquarium-opens-in-china

4. Nya Zeeland – Tio hösttips för Auckland

Det är höst på gång i Auckland (Nya Zeeland) och om du är där (eller på väg dit) och vill ha tio tips på vad man kan göra just nu, kika på följande sida. Där tipsar de bland annat om pick-nick på stranden (med fish and chips), äggjakt i påskatider och att hoppa på en färja…
www.aucklandnz.com/love/top-10-things-to-do-in-auckland-this-autumn

5. Nya Zeeland – Hitta till maten i Auckland

Och den som har blivit riktigt hungrig och vill få matrelaterade tips för Auckland, kan med fördel kika lite närmare på denna artikel. Där finns fakta om tre matdistrikt i Auckland för den som vill satsa på en riktigt bra restaurangupplevelse:
www.newzealand.com/travel/media/features/food-&-wine/food&wine_auckland-progressive-dining.cfm

Här hittar du spännande tips från Europa…

1. England – Gratis på Manchester Uniteds museum i april

Den som besöker Manchester (England) och gillar fotboll, kan besöka Manchester Uniteds museum på arenan Old Trafford gratis nu under april 2014. Man har öppet alla dagar klockan 9:30-17 (men stänger klockan 15 på vardagar om det är en matchdag och på helger har man helt stäng matchdagar):
www.manutd.com/en/Visit-Old-Trafford/Museum-And-Stadium-Tour/Museum.aspx

2. Manchester – Gratis på galleri med tusentals objekt

Manchester City Galleries har alltid gratis inträde och öppet dagligen klockan 10-17. Det finns 21 rum i galleriet och i runda slängar 25 000 föremål (dock osäker om alla visas upp samtidigt). De har exempelvis tavlor, konst och klädedräkter som samlats in under ett par hundra år. Det första objektet man köpte (år 18279 till sin samling var en tavla av James Northcote som heter A Moor. Du hittar galleriet på Mosley Steet i Manchester (England):
www.manchestergalleries.org

3. Kroatien – Gratis guidade turer i Zagreb i april

Om du befinner dig i Zagreb (Kroatien) den 23 april 2014, så hålls gratis guidad tur i staden denna dag. Rundturen heter ”Pretty George is in Zagreb” och lär visa upp stadens stayer om ”St Göran och draken”. Rundturerna startar klockan 11 och 13:
www.honeyteeringthailand.com

4. Grekland – Kulinarisk guide till Limnos

På ön Limnos i Grekland kan du njuta av vackra stränder, sanddyner och vulkaniskt landskap, men det går också att njuta av dessa matkultur. Till exempel kan du sätta tänderna i klikia (ostpaj), katmeria (pankakor) eller den lokala pastan som heter flomaria. För fler kulinariska tips på ön Limnos, kika på följande sida:
www.visitgreece.gr/en/gastronomy/traditional_products/culinary_voyage_to_limnos_island

5. Appa dig fram genom Lettland

Om du planerar att ta en rundtur i Lettland eller kanske en weekend i huivudstaden Riga, då kan du ta hjälp av lite olika appar till mobilen. Bland annat har statliga Latvian Tourism Development Agency tagit fram en gratis reseapp. Mer fakta om denna app och ett par till på:
www.greetingsfromlatvia.lv/?lang=en&cat=375&date=2014-04&id=816

Jorden Runts stolta partners:
Singelresor  Reseguiden  Boka Hostel  Gouda Reseförsäkring  MediService VaccinationRestips om samma ämne:

 1. Brev 10 - 9 maj 2014 (09 maj 2014)
 2. Brev 9 - 1 maj 2014 (01 maj 2014)
 3. Brev 8 - 18 apr 2014 (18 apr 2014)
 4. Brev 7 - 10 apr 2014 (10 apr 2014)
 5. Brev 6 - 28 mar 2014 (28 mar 2014)
 6. Brev 5 - 21 mar 2014 (21 mar 2014)
 7. Brev 4 - Fredag den 14 mars 2014 (14 mar 2014)
 8. Brev nr 3 - tisdag den 4 mars 2014 (04 mar 2014)
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *