Hemlängtan – hur botar du den…Lågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Om du är ute på en längre resa, så kommer du troligen förr eller senare drabbas av en släng hemlängtan. Ett sätt att bota sin hemlängtan (förutom att ringa hem eller rent av åka hem) kan vara att tugga på något svenskt (typ en svensk kanelbulle), läsa en prasslande svensk dagstidning eller en svensk bok.

Fika & kanelbulle eller svenska köttbullar på Ikea
Ikea varuhus i världen brukar ha svenska maträtter i restaurangen och fik med kanelbullar. Ibland även lite svenska varor såsom Ahlgrens bilar och dylikt. I Europa finns en mängd Ikea-varuhus och utanför Europa hittar du varuhus bland annat i USA, Kanada, Australien, Kina, Thailand och Singapore.

Svenska klubbar utomlands
Ibland finns en Svensk eller Skandinavisk klubb, där de antingen har egna träfflokaler eller att man har olika samkväm då och då (barkvällar och dylikt). Normalt är det svenskar som bor och arbetar utomlands som startat en klubb och de brukar välkomna andra svenskar på orten (även om man bara är besökare). Googla på ditt resmål och använd exempelvis ”Svenska Klubben” som sökord. Många städer i Europa har Svenska Klubbar, liksom bland annat även i USA och Australien. Kolla även på sajten för Sveriges ambassad i landet du besöker, då de ibland listar svenska klubbar i landet på sin sajt. Du hittar svenska ambassaders sajter här:
www.swedenabroad.com/sv-SE

Svensk butik (eller rent av guest house) i främmande land
Jag har ibland sprungit på en butik utomlands som säljer svenska varor. Till exempel gick jag häromåret av en slump förbi en liten svensk butik i Paris. De sålde svenska matvaror bland annat. Finns svenska butiker lite här och där i världen. Googla på Swdish store eller Svenska butiken + platsen du är på och se om du får några träffar.

Helt osannolikt hittade jag ett svenskt guest house i en liten stad i Centralamerika för ett antal år sedan. Kommer inte ihåg exakt om det var i Honduras eller Nicaragua. Jag var väldigt förvånad vill jag lova och tog självklart in där för natten (och det var trevligt och kul att få prata lite svenska).

Fika, kanelbulle, våfflor och svensk dagstidning på svenska kyrkan
I flera länder runt om i världen finns en Svensk kyrka. Dessa brukar vara bra ställen att bota en släng av hemlängtan på, då det bland annat brukar gå att köpa fika och kanelbulle (eller våffla med sylt) och läsa en svensk dagstidning.
   Ibland har de även en liten butik, som säljer exempelvis Ahlgrens bilar, Kalles kaviar, Wasa knäckebröd och lingonsylt. Och har du tur kanske de även har ett litet bibliotek. På följande sida hittar du alla svenska kyrkor utomlands:
www.svenskakyrkan.se/kyrkaochsamhalle/hitta-kyrkan-i-andra-lander

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Restips om samma ämne:

  1. Träffa svenskar i Shanghai (22 Aug 2016)
  2. Hemlängtan - hur botar du den... (15 Jan 2014)
  3. Svenska klubbar i Australien (16 Maj 2012)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *