Alishan Forest Railway i Taiwan

Det gamla bergståget klättrar åter uppför berget genom Alishan National Scenic Area i Taiwan. Denna klassiska bergsbana blev till stora delar förstörd i tyfonen Morakot i augusti 2009 och sedan har man arbetat med att bygga upp allt igen. Och sedan i slutet av januari 2014 är Alishan Forest Railway delvis åter i trafik. Nu körs sträckan Chiayi (30 meter över havet) upp till Fenchihu (1 403 meter över havet). Dagliga avgångar med start kl 09.00 och man är framme i Fenchihu klockan 11:20. Sedan tillbaka klockan 14:00.

taiwan-alishan-railway-map

Resterande sträckning, Fenchihu till slutstationen Alishan, beräknas vara klar för trafik kring oktober 2014.

Fakta om Bergståget Alishan Forest Railway

taiwan-alishan-railway1

Den ursprungliga tågsträckning för Alishan Forest Railway hade premiär 1911 och på den tiden fraktade man timmer med tåget. Nuförtidens passagerartåg har sin start i Chiayi (30 meter över havet) och klättrar sedan upp till slutstationen Alishan, som är beläget 2 274 meter över havsytan. Denna sträcka är 71,4 kilometer lång och under vägen upp passeras 77 tunnlar och 49 broar. I slutet zick zackar tåget uppför de brantaste sektionerna. Mer om Alishan National Scenic Area och Alishan Forest Railway:
eng.coa.gov.tw/content_view.php?catid=9599&hot_new=8860
trail.forest.gov.tw/RA_En_JP/0500001/RA_En-03.htm
www.ali-nsa.net/user/Article.aspx?Lang=2&SNo=03002479
www.taiwan.gov.tw/ct.asp?xItem=72192&CtNode=3024&mp=10003

[google-map-sc zoom=”7″]

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *