Läsartips – Saker att göra i Sharjah

Jag fick just ett antal tips från Sharjahs turistråd om vad man kan se och göra i Sharjah. Detta emirat (Sharjah) är förövrigt ett av de sju som ingår i Förenade Arabemiraten / United Arab Emirate (övriga är bland annat Dubai och Abu Dhabi). Men nu skulle det handla om Sharjah och här är tips på vad man kan roa sig med där:
 

Jeepsafari i öknen
Innan solnedgången kör man ut i Sharjahs öken för att beskåda när solen går ned bakom sanddynorna och för att uppleva ett hisnande berg- och dalbaneäventyr när den fyrhjulsdrivna bilen glider upp och ner för sandbergen.
 
Museum of Islamic Civilization
Stort och nybyggt museum med en imponerande samling kulturskatter där man kan lära sig mer om Islam och dess historia. Här finns även ett mysigt café och en butik med souvenirer.
www.islamicmuseum.ae
 
Al Qasba
Ett område där det finns många trevliga internationella restauranger och flera barnvänliga aktiviteter. I Al Qasba ligger även Eye of the Emirates, ett pariserhjul som påminner om London Eye med gondoler där man ser Sharjah från ovan.
www.qaq.ae/en.aspx
 
Blue Souk / Gould Souk
Inomhusmarknad i pampig byggnad med vacker arkitektur och den mest kända av alla souks. Här kan man köpa sjalar, smycken och andra saker som är typiska för arabvärlden.
 
Sharjah Maritime Museum
Museet visar det mesta som har anknytning till dykning och fiske och syftar till att bevara Förenade Arabemiratens marina arv. Här kan man titta på modeller och fotografier av olika fartyg och segelbåtar, hur båtarna tillverkas samt fiske- och dykningsutrustning, skeppsbyggnad och fotografier.
www.sharjahtourism.ae/en/about-sharjah/culture-heritage/
heritage-museums/maritime-museum.html

 
Heritage Area
Här ligger det gamla kulturarvsområdet där man bland annat kan se hur Sharjah såg ut förr i tiden. I området ligger bland annat den gamla fästningen Al Hisn.
 
Fisk- och grönsaksmarknaden
Här kan man titta på och köpa nyfångade, exotiska fiskar som man sällan ser i Europa. På frukt- och grönsaksmarknaden kan man till exempel köpa färska dadlar.
 
University City
Ett område utanför Sharjah City som är stort som en hel stadsdel och som har haft stor betydelse för utbildning i hela arabvärlden. Här finns flera universitet med utbildning inom allt från polishögskola till medicin och teknik. I området finns både arabiska och internationella universitet som till exempel American University of Sharjah, Sharjah Medical School och Australian International School. Hela området präglas av imponerande byggnader i vacker arkitektur.
 
Aktiviteter speciellt för barn:
 
* I Sharjah Desert Park finns ett flertal aktiviteter för både barn och vuxna, som Arabia’s Wildlife Centre, Sharjah Natural History and Botanical Museum och Children’s Farm.
 
* Arabia’s Wildlife Centre – här kan man på nära håll studera alla de djur som lever här, som till exempel skorpioner, ödlor, skaldjur, ormar, flamingos, fladdermöss, sandkatter, hyenor, panter, chita (utrotningshotad arabisk leopard) och många fler spännande djur. över 100 djurarter finns att beskåda.
 
* Sharjah Natural History and Botanical Museum – ett gigantiskt museum som liknar Naturhistoriska museet i Stockholm. Här kan man titta på modeller av dinosaurier och dromedarer samt lära sig hur djur och annat såg ut förr i tiden.
 
* Children’s Farm – liten djurpark där man bland annat kan klappa kameler.
www.breedingcentresharjah.com/childrens_farm.html
 
* Sharjah Aquarium – ett ett år gammalt akvarium med över 250 olika marina arter. Här finns allt från småfiskar till och sjöhästar till hajar och korallrev.
www.sharjahaquarium.ae

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Tags:

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *