Köp inte souvenirer från utrotningshotade arter

Detta är en pressrelease från Världsnaturfonden WWF


Foto © Martin Harvey / WWF-Canon

Vietnam, Thailand och Kamerun är värstingländer när det gäller illegal handel med noshörningshorn, elfenben och tigerdelar. Det visar en färsk rapport från Världsnaturfonden WWF som kartlagt den illegala handeln i 20-talet länder i Afrika och Asien.

I början av året dödades till exempel hundratals elefanter i en enda offensiv i en av Kameruns nationalparker och generellt är tjuvskyttet av elefanter högt i Centralafrika. Regionalt samarbete behövs för att motverka flödet av olagligt elfenben och vapen över gränserna.
   – Trots en viss ljusning och skärpt lagstiftning på vissa håll är läget ytterst allvarligt. Både regeringar och turister måste ta ansvar. Köp inte souvenirer från utrotningshotade arter under semesterresan, uppmanar Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
   Varningarna förs fram i WWFs rapport Wildlife Crime Scorecard inför ett FN-möte i Génève den här veckan om handeln med utrotningshotade arter. De 23 granskade länderna i Afrika och Asien får rött, gult eller grönt ljus beroende på vilka lagskärpningar de gjort mellan 2010-2012 för att minska olaglig handel med bland annat tigerdelar, elfenben och noshörningshorn.


Foto © Brent Stirton / WWF-UK

Vietnam importerar olagliga noshörningshorn och tigerdelar
Vietnam, Mozambique och Laos tillhör värstingligan. Vietnam spelar en nyckelroll när det gäller import av olagliga noshörningshorn och tigerdelar.
   Efterfrågan bidrog till att 448 noshörningar dödades i Sydafrika under 2011 vilket är rekord. Många vietnamesiska medborgare inklusive diplomater har arresterats i Sydafrika för inblandning i illegal handel med noshörningshorn.
   – Vietnam måste skärpa straffen och få en ökad kontroll av noshörningshorn som säljs på marknaden och på internet, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF, med mångårig erfarenhet från Afrika och Asien.
   Laos, Centralafrikanska republiken, Mozambique, och Demokratiska republiken Kongo får också rött ljus på flera punkter.

Dålig kontroll av handel med elfenben i Kina
Kina får gult ljus (tänk efter) när det gäller dålig kontroll av handeln med elfenben.
   Stora volymer av illegalt elfenben flödar över gränserna till Kina och mycket tyder på att lagliga och olagliga volymer blandas.
   Också kineser bosatta i Afrika behöver få tydligare information om vilka lagar som gäller.

Hotell i Thailand säljer sniderier av elfenben
Tiotusentals afrikanska elefanter dödas varje år för sina betars skull. Kina och Thailand är populära destinationer för olagligt afrikanskt elfenben.
   Thailand får rött ljus för en lucka i lagen som gör det enkelt för hotell och återförsäljare att sälja sniderier av elfenben.
   – WWF uppmanar svenska Thailandsresenärer att tänka sig för och inte köpa elfenbenssouvenirer under sin turistresa, säger Allan Carlson.

Grönt ljus och positiva nyheter från Gabon, Indien och Nepal
En positiv nyhet är att Gabon nyligen brände hela sitt elfenbenslager för att hindra att tjuvskjutet elfenben blandas samman med det lagliga. Andra ljuspunkter är att både Indien och Nepal får grönt ljus för skyddet av sina hotade arter. år 2011 firade Nepal ett år utan tjuvjakt på noshörning efter att ha satsat på hårdare lagstiftning och förebyggande insatser.

Läs mer och utförligare (på engelska):
www.wwf.se/source.php/1486861/
Key%20Findings%20and%20Recommendations.pdf

Ladda hem och läs rapporten Wildlife Crime Scorecard:
www.wwf.se/source.php/1486859/WWF%20Wildlife%20
Crime%20Scorecard%20Report[1].pdf

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *