Åka buss i ThailandLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

I Thailand finns det bussar som kan ta dig till strängt taget alla platser i landet och man kan lite snabbt säga att det finns fyra sorters bussar:
 
Bussar utan luftkonditionering (non AC / non Aircon) är det billigaste transportsättet för den breda massan i Thailand. Avgår vanligen från stadens busstation och det brukar vara täta avgångar (ofta när bussen är full). Räkna med billiga biljetter, men det kan vara väldigt mycket folk (kan bli ståplats ibland).
 
Det finns även bussar med luftkonditionering (AC / Aircon), som även dessa vanligen avgår från stadens busstation. Ofta brukar det dock vara numrerade säten på dessa bussar och inte alls lika mycket folk (alla passagerare brukar få säte). Dessa bussar är något dyrare än de utan AC, men går ofta lite snabbare och är mer bekväma.
 
Finns också speciella bussar (AC / Aircon) som utgår från turistområden och vanligen mest har turister ombord. Det kan ofta gå att få en biljett till riktigt bra pris med dessa bussar…
 
Från turistområden brukar det även utgå minibussar (oftast med AC), som kör mellan turistplatser.
 
Många långfärdsbussar – till exempel från Bangkok och ned till södra Thailand eller upp till norr – kör över natten (avgång på kvällen och ankomst tidig morgon). Jag gillar personligen inte riktigt dessa nattbussar, dels för att jag har svårt att sitta och sova, men en stor anledning är även att chaufförerna ofta kör ”som galningar” (snabbt och med många skrämmande omkörningar)…
 
Ungefärlig restid upp till Chiang Mai i norr med aircon-buss är 10-12 timmar. Söderut från Bangkok ungefär 14 timmar till Phuket och Krabi, 10 timmar till Surat Thani varifrån färjan till Koh Sa Mui eller Ko Panggan utgår från.

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)