Tågluffarguide Europa – Planering

Att tågluffa i Europa är alldeles underbart och en höjdare är friheten att bara kliva på ett tåg, njuta av landskapet som passeras och sedan kliva av i en spännande stad. Planera din tåglugff med hjälp av tipsen på denna sida…

Planera tågluff        

 
1. Interrailkortet gäller i 29 länder

Interrail kortet (tågluffarkortet) gäller för tågresor med de statliga tågbolagen i 29 länder:

Belgien, Bosnia-Herzegovina, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

 
2. Kolla tågtider online

Onlinetidtabeller Europa:
www.interrail.eu/plan-your-trip/interrail-timetable
reiseauskunft.bahn.de

 
3. Tågkarta för Europa

 
Ladda hem Europakarta med tågtider mellan olika destinationer:
www.interrail.eu/sites/interrail.eu/files/documents/interrail_2018-lr.pdf

 
4. Suverän tågtidtabell för hela Europa
 

europe-rail-timetable

Om du skall tågluffa är det skönt att veta vilka tågsträckor som finns för de rutter du planerar och en suverän guide är European Rail Timetable. Inte så fasligt dyr att köpa och i storlek är den ungefär som en guidebok. Jag klarar mig inte utan denna tidtabell. Kostar cirka 250 kronor i bokform eller cirka 150 kronor digitalt till mobilen.

www.europeanrailtimetable.eu

 
5. Rabatter med tågluffarkortet

Det finns en hel del bra rabatter i de olika länderna som är kopplat till kortet. Det kan handla om boende, utfärder och transporter med exempelvis buss och färjor.

Tågluffarkortet gäller inte på Eurostar tåget i tunneln under Engelska kanalen, men de har vissa platser på varje tåg med billigare pris för tågluffare.

Du hittar alla officiella rabatter här: www.interrail.eu/interrail-passes/pass-benefits

Ta för vana att alltid fråga om du får rabatt med kortet och ibland kan man till och med få rabatt där det egentligen inte skall vara det. Jag fick till exempel en gång rabatt på färjan från Dover (England) till Calais (Frankrike) och denna rabatt var inte listad någonstans som oficiell rabatt. men tack vare att jag visade upp tågluffarkortet blev färjebiljetten med P & O Ferries åtta pund (ca 85 kr) billigare.

 
6. Anslutningsresor i Sverige

Oavsett vilken sorts tågluffarkort (interrail kort) du köper, gäller kortet inte för resor i ditt hemland.
Du kan alltså inte resa på kortet i Sverige (om du är från Sverige).

SJ går ut med att man får halva priset på anslutningsresa (till och från gräns). Vilket låter bättre än vad det egentligen är i praktiken. Reglerna för att kunna utnyttja halva priset rabatten är snåriga.
   Det skall vara en ombokningsbar (dyyyyyr) biljett (som kostar hästlängder mer än de flesta andra biljetter som säljs) och den går dessutom inte att köpa online. Utan måste köpas i SJs biljettkassa och då tillkommer (så klart!) en extra avgift (köpa över disk-avgift).
   Det lönar sig sällan att utnyttja halva priset rabatten genom SJ på anslutningsresor.

Så det är bara att exempelvis köpa en vanlig tågbiljett med SJ eller snälltåget till deras vanliga priser (boka långt i förväg och anslutningsresan blir billigast).

 
7. Vissa tåg måste du boka plats på…

Den stora grejen med att tågluffa är friheten att kunna kliva på ett tåg när man får lust och njuta av färden och kliva av när man känner för det. Vanligen finns flera alternativ där ej bokning krävs (lokala tåg, långsammare tåg, tåg med byten…) så använd dem och ”var fri som en fågel” på din tågluff.

I vissa länder och på visa tåg måste du dock boka platsbiljett (vilket kostar en slant, ofta ca 40-50 kronor). Följande sida har fakta om vilka tåg och länder du måste boka platsbiljett för och vad det kostar:
www.interrail.eu/plan-your-trip/guide-interrail-train-reservations

 
8. Ofta extrakostnad för tåg över landsgränser

Om du skall ta dig över en gräns mellan två länder med direkttåg krävs ofta platsbiljett. Det går dock vanligen att ta sig ungefär samma sträcka med andra tåg, men då blir det vanligen till att ta sig fram med lokala tåg och byta flera gånger (kan ta flera timmar längre).

Ett exempel på många tågbyten var när jag en gång åkte mellan Köln (Tyskland) och Lille (Frankrike):
1. Köln (kl 11:15) till Aachen (precis vid gränsen till Belgien) och restid strax över en timma.
2. Aachen (kl 12:34) till Liege (Belgien).
3. Liege (kl 14:03) till Gent (Belgien) och framme kl 15:45
4. Gent (kl 16:03) till Kortrijk (Belgien) och framme kl 16:24.
5. Kortrijk (kl 16:25, blixtsnabbt tågbyte) till Lille (Frankrike) och framme kl 17:00.
Med direkttåg hade de cirka 35 milen tagit ett par timmar, men kostar 25-30 euro extra.
Nu tog det längre (ca sex timmar) men kostade inget extra.

 
9. Glöm inte att skriva i ditt tågluffarprotokoll

I ditt tågluffarkort skall du i ett protokoll skriva (lista) alla tågresor du gör. Det är sällan någon konduktör kollar detta, men rent tekniskt kan de ge böter om det inte är ifyllt.

Själv har jag varit med om att en konduktör kollat detta (på en resa i Belgien) och just då hade jag glömt lista den tågresan. Han gav mig onda ögat och började treva efter böteslapparna (men jag klarade mig undan när jag snabbt som blixten började skriva).

 
10. Glöm inte att skriva datum på flexibiljetterna

Om du har ett kort (Global pass Flexi) där det ingår ett visst antal resedagar (5 resdagar under en tio dagars period eller 10 resdagar under en period av 22 dagar) är det viktigt att du varje resdag skriver in den dagens datum på biljetten (annars är inte biljetten giltig för den dagen och du kan få böter).

Detta måste göras innan första resan den dagen (gör det innan du kliver på tåget).

 
11. Valutakalkylator
 
Jag tycker det är enklast att ta ut pengar med bankkort i de länder jag besöker, men för att hålla koll på hur mycket de olika valutorna är värda, använd följande valutakalkylator:

Valutaomvandlare från OANDA

 
12. Hitta billigt boende
 
De billigaste alternativen för boende är vanligen vandrarhem (hostel) och sovsal. Jorden Runt samarbetar med Hostelworld och de erbjuder vanligen det billigaste boendet (förutom hostel har de även budhethotell och guest house).

Om du vill boka något boende i förväg kan du göra det nedan (och då får Jorden runt en slant på köpet – men boendet blir inte dyrare för dig). Vid bokningen betalar du en bokningsavgift på två dollar (cirka 15 kr) och 10 procent av hela kostnaden. På plats betalar du sedan resterande del (de återstående 90 procenten av totalkostnaden).
Du kan även söka på städer och bara titta på prisnivåerna för boende och kanske på plats fixa boendet i stället.


Snabblänkar till de billigaste boendet i länder eller städer:
LiverpoolLondonAmsterdamBarcelonaParisBerlinRomLissabonAmsterdam

 
13. Sydeuropeer har ofta semester i augusti
 
Många länder i södra Europa har augusti som den stora semestermånaden och följaktligen är det mer folk på resande fot där då…

 
14. Turistinfo i städer
 
Ofta finns en turistinformation på tågstationen i större städer och jag brukar alltid ta reda på info om eventuella beondealternativ. I vissa fall har turistinfon utförlig fakta över hotell och vandrarhem med priser och kan ibland även hjälpa till med bokning helt gratis (i andra fall kostar bokningshjälp en slant och i vissa fall finns ingen hotellinfo alls). Dock, det skadar inte att alltid fråg på första bästa turistinfo och de brukar dessutom ofta ha en liten gratis stadskarta som alltid är nyttig att ha.

 
15. Inte alltid billigast med tågluffarkort i västra Europa

Det är inte alltid det är billigast med tågluffarkort för tågresor genom Europa. Det kan i många fall bli billigare att via de europeiska ländernas tågsajter köpa online-biljetter och pussla ihop en egen tågluff. Ett minus med att köpa onlinebiljetter är att du inte har samma frihet som med ett tågluffarkort (att bara kunna hoppa på ett tåg), utan köper du biljetter en och en har de fasta datum.

 
16. Billigare med vanliga biljetter i Östeuropa än tågluffarkort

Skall du tågluffa endast i östra Europa (vilket är helt underbart), tjänar du inte på att köpa tågluffarkort. I länderna i östra Europa är tågresor vanligen riktigt billigt och där behöver du inte ens köpa biljetter online (otroligt billigt att även köpa biljetter i biljettkassorna på stationerna precis innan avgång). Jag har tågluffat i Österupa flera gånger och alltid köpt biljetter efterhand på stationerna.

 
Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.
 

Text och research: Robert Karlsson

Mer Fakta >>>        

Kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *