Grundfakta och länktips Resesäkerhet

Det finns en del sätt att minimera riskerna att råka illa ut på resan och nedan är en hel del tips för att du skall få en säkrare färd ut i världen.
 
Se upp för ficktjuven
 
Oavsett vart du är i världen, är alltid stora sevärdheter populära tillhåll för ficktjuvar. även tåg- och busstationer, plus stadsbussar och tunnelbanetåg i rusningstrafik lockar till sig tjuvar och bedragare. En grundregel på dessa platser är att inte skylta med sina värdesaker allt för mycket och allra helst lämna dyra klockor, guld och glitter hemma.
 
Ju mindre värdesaker som gör ficktjuven nyfiken, desto bättre är det.
 
En eller flera ficktjuvar samarbetar ofta och de väljer noga ut sina rånoffer. Först och främst tittar de efter turister med lättåtkomliga värdesaker. De riktar även in sig på de som är helt uppslukade av sevärdheten och som knappt märker omgivningen.
   Sedan skrider de till verket:
En av dem råkar stöta till turisten, samtidigt som den andre ficktjuven går till verket (tömmer turistens fickor, handväska, väskor och tar armbandsklockor). Allt går väldigt snabbt och de är oftast otroligt fingerfärdiga.
   Eller så ”råkar” en av dem spilla något på turisten och hjälper till att torka bort från kläderna. Samtidigt som den andra råkar gå in i turisten och snabbt lägger vantarna på värdesakerna.
 
Så lurar DU ficktjuven:
 
1. Se INTE ut som ett vandrande bankfack (lämna guld och glitter hemma). Tänk på att även falska Rolexklockor och billigt glitter drar till sig tjuvens blickar (de ser inte på avstånd vad som är äkta eller falskt). Helst skall ficktjuven inte ens inte lägga märke till dig, men gör han det skall, första tanken vara att hos dig finns inget värdefullt att stjäla…
 
2. Var hela tiden vaksam på omgivningen och skylta så lite som möjligt med dina värdesaker (kamera till exempel). Bär aldrig kameran eller andra värdesaker i handväska eller en liten ryggsäck, då det är lätt för en ficktjuv att tömma dessa.
 
3. De värdesaker du har med dig, bör du alltid ha järnkoll på oavsett vad som händer. Om till exempel någon kolliderar med dig, måste du ändå ha fullständig kontroll på exempelvis kamera och plånbok.
 
4. I plånboken eller börsen bör du bara ha pengar du behöver över dagen och som du kan stå ut med att bli av med om tjuven ändå skulle vara framme.
 
5. Pass, bankkort, flygbiljetter och stora sedlar bör antingen förvaras i hotellets värdeförvaring eller i ett penningbälte under byxorna (det finns speciella penningbälten att köpa och de är en bra investering).
 
Gå inte i bedragarens fälla
 
Årligen råkar tusentals turister i världen ut för bedragare.
   Många gånger handlar det om att turisten tror eller blir övertygad om att det går att köpa varor (exempelvis guld, silver, juveler, ädelstenar, persiska mattor) jättebilligt och som sedan kan säljas hemma med stor förtjänst.
   Men i stället slutar det nästan alltid med att turisten förlorar pengar på falska varor eller att de är av sämre kvalitet än vad man betalat för.
   I Asien är svindlerier med ädelstenar och juveler väldigt vanligt och Thailands turistbyrå får till exempel varje år in fler än tusen klagomål från besökare som blivit lurade vid köp. De allra flesta har trott att de skall tjäna stora slantar vid försäljning hemma.
 
Enda anledningen att köpa ädelstenar, juveler, guld och smycken på resan (oavsett var det är i världen) är om det är för eget bruk. Men gör inga impulsköp. Finner du något du tycker om, fundera ett slag och jämför gärna priset med flera butiker. Försök att ta reda på vad det ungefär kostar hemma. Känner du sedan att det är värt ett köp, slå till.
   I Kina (Peking och Shanghai) är även the-bluffen vanlig och det som brukar hända är att någon/några lokala kineser börjar prata med turister och gärna vill träna sin engelska. Sedan erbjuder de sig att ta med turisten på en the ceremoni, där man får en förevisning om att dricka the i Kina. Visserligen kan det vara intressant, men när notan kommer är den väldigt saltad…
 
Några grundtips för att inte bli lurad på pengar:
 
1. Var extra vaksam de första dagarna på resan, då de som lurar turister ofta väljer ut sina offer bland de som är nyanlända. Väldigt många bedrägerier mot turister sker just den första dagen. Detta då de ofta är lite trötta, vilsna och kanske har jetlag efter resan.
 
2. De som lurar turister är vältaliga och vana att manipulera folk. Om någon kommer fram och erbjuder dig en fantastisk affär som kan ge mycket pengar: ta då för givet att du är på väg att bli lurad. En affär på ett turistmål, som låter för bra för att vara sann, är aldrig sann.
 
3. I Thailand erbjuder aldrig respektabla juvelerarbutiker specialpriser och de skickar inte heller ut försäljare på staden för att locka köpare till sin butik. Om en person erbjuder sig att ta med dig till en butik där de har utförsäljning (som bara gäller just den dagen), är det 100 procent säkert att de är ute efter att lura dig.
 
Kolla gärna in Jorden Runts avdelning vanliga ”luringar” utomlands (så kallade scams).
 
Bok- och sajttips säkerhet
 
Svenske Bob Arno (numera boende i USA) kan allt om ficktjuvars beteende och håller föredrag för poliser i världen om hur man avslöjar en ficktjuv och hur de går tillväga. Bob är ofta ute på resa och låter sig bli bestulen på (tomma) plånböcker för att lära sig den senaste tekniken bland ficktjuvarna. Han har skrivit en bok i detta ämne (på engelska) och på hans sajt finns en hel del tips för hur man undviker påhälsning av ficktjuvar:
www.bobarno.com/bata.htm
 
Denna sajt varnar för vanliga bedrägerier runt om i världen:
www.scamspotters.com
 
Fakta från UD om vad de kan hjälpa till med:
www.regeringen.se/sb/d/9366;jsessionid=aAFUUfaSqxQ9
 
Ladda hem broschyr ”7 smarta genvägar” från UD:
www.regeringen.se/sb/d/6546/a/68522
 
Ladda hem foldern ”Resklar” från UD:
www.regeringen.se/sb/d/5357/a/41167
 
Fakta om bedrägerier i Thailand:
www.khaosanroad.com/scamwatch.htm
www.2bangkok.com/2bangkok/Scams/Sapphire.shtml
www.amazing-thailand.com/Goldgj.html
 
Om något ändå händer, kontakta turistpolisen i Thailand:
www.amazing-thailand.com/Police.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email