Passet – din viktigaste resehandling

grundtips-a-o-pass

Passet är en av de viktigaste resehandlingarna du har med dig på resan och det är en del att tänka på innan du sticker ut i världen.

Passet skall vara giltigt sex månader…
Kontrollera – i god tid innan avresa – att passet inte är för gammal eller snart skall gå ut.

pass-i-min-hand2

Vissa länder kräver till exempel att passet skall vara giltigt sex månader framåt (från den dag du anländer) Så om passet snart skall gå ut, är det dags att förnya det.
   Kolla också så att du har tillräckligt med tomma sidor för eventuella in- och utresestämplar. Och om du skall besöka länder som kräver visum, kan vissa visum ta upp en hel sida i passet.

Vid behov – ordna nytt pass i god tid!
Om ditt pass är utgånget eller på väg att gå ut, gäller det att ordna ett nytt i god tid innan avresa. Det går nämligen sällan att få ett pass snabbt och man ansöker om nytt pass på polisens passenhet på orten där man bor.
   Minsta tid det tar är fem arbetsdagars hanteringstid innan passet är klart för uthämtning och därtill får du ibland räkna med det tid det tar innan du kan ansöka om passet. I Stockholm är det bara tidsbokade passansökningar som gäller och trycket ä stort på tiderna (i bästa falls någon/några dagars väntetid).
   Kostnaden för ett nttt pass är 350 kronor och om det är EU-leg du är ute efter kostar det 400 kronor (och du ansöker om det på samma plats).

Mer fakta om att söka pass: www.polisen.se/Service/Pass-och-id-kort

Förvara passet säkert under resan
Den säkraste platsen att förvara passet är i ett penningbälte eller penningpåse under kläderna. Jag har enjgvkljvcblöplb chk speciell penningpåse som sitter i midjan under mina byxor (i den förvarar jag framförallt pass och bankkort).

Lär dig passnumret utantill och ta kopior
Det är bra att lära sig passnumret utantill, då du ofta skall skriva in det när du checkar in på hotel och guest house. Om du kan det utantill, slipper du krångla upp passet varje gång du skall checka in.
   Även bra att ha en fotostatkopia av faktasidan om dig i passet och använda vid exempelvis incheckning. Fotostatkopior av passet kan även vara bra att ha om du skulle bli av med passet under resan (att visa på svenska ambassaden).
   Det kan även vara bra att ta kopior av eventuella visum och inresestämplar i passet (om du blir av med passet, kan det vara bra att kunna visa upp dem).

pass-i-min-hand3

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *