RestaurangbesökLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Att gå ut och äta på restauranger (eller från gatustånd) kan vara en av resans absoluta höjdpunkter. Låt helt enkelt smaklökarna gå på upptäcksfärd bland exotiska maträtter och bli förförd av dess dofter.

Men vågar man njuta av maten då?
Ett råd från Lars Rombo (expert på resemedecin och professor på Karolinska institutet): ”Man kan äta allt som ser gott ut, luktar gott och smakar gott.”
   Ett annat bra knep är att se till så maten är rykande het när den kommer in på tallriken. Då vet du att den är välstekt/kokt och de flesta bakterier har tagits död på.

Om man inte förstår matsedeln
Det svåra kan ibland vara språket och hur man beställer maträtter från en matsedel man inte förstår ett ord av. Om du köper en ordbok för landets språk, brukar där oftast finnas en större avdelning som handlar om mat, vilken du kan ha till din hjälp på restauranger.
   Ytterligare ett gott råd är att innan du reser, studera vilken sorts mat som är karaktäristisk för landet. På länders officiella turistsajter brukar det ofta finnas tips och fakta om de vanligaste maträtterna.

Ett annat knep (min favorit) om du har svårt att förstå restaurangmenyer, som jag framförallt brukar använda mig av i Kina, är att helt sonika gå ut i köket och peka på de ingredienser jag vill att de skall koka ihop. Det är bara att peka på det som ser gott ut: grönsaker och/eller kött, nudlar, ris eller potatis och sedan på stekpanna eller kastrull beroende på om du vill ha stekt eller kokt. Det går alltid hem och är dessutom roligt…

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *