Covid-19 pandemin – när är det säkert att resa igen?

 
eu-svart-lista-flyg-fram

Covid-19 pandemin har förändrat turistindustrin i världens länder och många undrar om det går att boka en resa till sommaren eller hösten. Men osäkerheten om den närmaste framtiden är stor och här listar jag vad som kan vara viktiga att tänka på innan du bokar en resa.

Till att börja med är det väldigt osäkert vilka regler för inresa som kommer att gälla för olika länder under sommaren och till hösten. Är gränsen stängd eller öppen? Krävs karantän eller inte vid inresa?
Storbritannien har ju till exempel talat om att införa 14 dagars självkarantän för den som anländer dit med flyg och hur kul är det om så skulle vara fallet på en semester, att bli tvingad att sitta instängd på hotellrummet under hela vistelsen. Och det finns fler länder som redan har karantänsregler för den som anländer.

Och de regler som gäller just i dag, kan mycket väl vara historia i morgon. Och hur det ser ut om en månad är nästintill helt omöjligt att säga. Ytterligare en anledning att inte boka några resor under det närmaste halvåret.

 
Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.
 

Om UD avråder från resor – då gäller inte reseförsäkringen

Ytterligare en faktor att ta i beräkning är att Utrikesdepartementets avrådan från utlandsresor. Gäller i nuläget fram till och med den 15 juli. Om avrådan då kommer att tas bort eller förlängas, inte ens UD själva kan svara på den frågan i nuläget.

En följdverkan på att UD avråder från resor till ett land, är att din reseförsäkring kan bli ogiltig (till exempel din hemförsäkrings resedel). De allra flesta försäkringsbolag har nämligen en regel som säger att om du redan är utomlands när UD gör en avrådan, då gäller reseförsäkringen. Men om du reser ut efter att UD kommit med en avrådan, då gäller INTE reseförsäkringen. Det kan även bli problem om du av någon anledning inte kan resa hem när det är tänkt (tveksamt om reseförsäkringen täcker det, så länge UD avråder från resor).

Om du planerar att resa till ett land utanför Europa, är en reseförsäkring en av de viktigaste ingredienserna för en säker resa.

När har sjukvården full kapacitet på resmålet?

Kommer sjukvården fungera som vanligt i det land du besöker? Det är ytterligare en fråga som jag tycker kan vara viktig att tänka på vid funderar om att resa utomlands det närmaste halvåret.

Troligen blir du inte sjuk på din kommande resa, men om så skulle bli fallet, finns risk för att sjukvården i världens länder inte fungerar helt normalt under det närmaste halvåret. Självklart varierar detta från land till land, men generellt känns detta som en stor osäkerhetsfaktor.

Av egen erfarenhet vet jag att det är extra jobbigt och tufft att bli sjuk utomlands, även under normala förhållanden. Och att bli sjuk (eller råka ut för olycka) utomlands under eller strax efter Covid-19 pandemin, känns ännu värre.
Då ingen i skrivande stund vet hur Covid-19 pandemin kommer att utvecklas sig det närmaste halvåret, går det heller inte i nuläget att säga hur ett lands sjukvård kommer att fungera. Förhoppningsvis klingar Covid-19 pandemin av och allt återgår till normaltillstånd, men om pandemin tar fart igen exempelvis i höst, då kan sjukvården få problem igen och börja gå på knäna.

Alltså ytterligare en anledning att avvakta med att boka sommar- eller höstresa.

Kommer ditt hotell finnas kvar i sommar eller till hösten?

En av de största ekonomiska förlorarna i spåren av Covid-19 pandemin är turistindustrin. Hur många resebyråer, hotell, hostel och guest house runt om i världen har gått omkull ekonomiskt redan nu? Hur många kommer att överleva det närmaste halvåret? Hur många kommer att gå omkull i sommar eller i höst?

Ett hotell kanske finns kvar just nu och tar emot bokningar. Men kommer det att överleva sommaren? Finns det kvar till hösten? Kan du få tillbaka några pengar om du bokar nu?

Väldigt många frågetecken och personligen skulle jag inte boka exempelvis något hotellrum i nuläget.

Nästan samma sak med flyg. Även om det kanske går att boka en flygbiljett just nu, så kanske inte flygbolaget kan flyga till ett land i sommar eller till hösten om pandemin tar ny fart.
Du kanske kan få tillbaka pengar både vad gäller hotellrum och flygbiljett, men helt säkert bökigt och krångligt.

Är alla restauranger, butiker och sevärdheter öppna?

En av höjdpunkterna med en resa är att njuta och ha det bra. Äta gott på restauranger, shoppa loss i spännande butiker och besöka fantastiska sevärdheter. Men hur ser det ut på den fronten just nu. Är det öppet eller stängt? Hur kommer det se ut i sommar? Vad gäller i höst?

En av de saker jag lärt mig av denna pandemi, är att saker kan hända väldigt snabbt. Gränser stängs! Restriktioner börjar gälla över en natt! Restriktioner hävs med kort varsel! Restauranger kanske inte får ha öppet längre.
Inte så roligt att vara på en plats där allt är stängt om så skulle bli fallet.

Slutsats – så tänker jag om mitt eget resande!

Jag personligen kommer inte att resa någonstans i sommar. Jag får roa mig på hemmaplan i stället och till exempel här i Stockholm där jag bor, finns ju den alldeles underbart fantastiska skärgården att upptäcka. Kan varmt rekommendera ett båtluffarkort.

Jag kommer förövrigt lansera en liten stockholmsblogg (stockholmsvandring.se) inom kort, där jag kommer att blogga om stadsvandringar i Stockholm och skärgårdsresor. Jag älskar att stadsvandra med kameran i Stockholm och ge mig ut på båtresor i skärgården. Så jag kommer lägga upp bilder och tips från dagliga strövtåg och upptäcktsfärder i Stockholmsregionen.

När det gäller hösten är jag extremt sugen på att ge mig ut på upptäcktsresa. Speciellt med tanke på att förra årets långresa blev totalt misslyckad. Våren 2019 var jag nämligen på Sri Lanka och Maldiverna. Blev som sagt inte alls bra. Började med att bombdåden inträffade strax efter att jag anlänt till Sri Lanka och en följd av detta var utegångsförbud delar av dygnet i ungefär en vecka. Sedan fick jag infektion i båda öronens hörselgångar och öroninflammation i ena örat. Låg däckat av detta i en vecka och flög sedan till Maldiverna. Blev sjuk igen där och fick dessutom en inflammationssjukdom i flertalet leder i kroppen (som fortfarande inte är bra).

Hade tänkt åka tillbaka till Sri Lanka och Maldiverna nu under våren (för att uppleva allt jag inte kunde uppleva 2019). Men så satte ju covid-19 pandemin stopp för en sådan resa.
Så jag är verkligen resesugen. Men blir det någon resa för mig i höst då?

Det enkla svaret är att jag inte vet. På grund av allt jag skrivit om i denna artikel, avvaktar jag och ser hur det hela utvecklar sig. Åker jag någonstans så bestämmer jag mig nära inpå avresa och hotellrum bokar jag i sådant fall på plats på resmålet (jag brukar i och för sig ofta bestämma resmål i sista minuten, så det blir egentligen ingen större skillnad för mig).

Förhoppningsvis klingar pandemin av så fort som möjligt och alla ni fortsätter att ha er hälsa.

Ha det nu så bra det går och ge er ut för att upptäcka ert eget närområde.

Ni får helt enkelt bli turist i er egen stad!

Text och research: Robert KarlssonLänktips – hitta fakta om Covid-19 reserestriktioner

www.cathaypacific.com/cx/en_US/travel-information/travel-preparation/travel-advisories/notice-regarding-travel-restrictions.html

www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/

en.m.wikipedia.org/wiki/Travel_restrictions_related_to_the_COVID-19_pandemic

www.trip.com/travel-restrictions-covid-19/

www.erv.se/privat/dolda/om-coronaviruset/

www.if.se/privat/kundservice/fragor-svar/coronaviruset

www.folksam.se/kundservice/nyheter/coronaviruset

www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/om-oss/om-corona/

www.trygghansa.se/forsakringar/reseforsakring/coronaviruset

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *