Airbus testade bränslecelldrift på planLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Airbus har nyligen genomfört ett test med ett bränslecellsystem under flygning med ett Airbus A320-plan. Det är första gången som denna typ av energikälla testas ombord på ett civilt flygplan och systemet användes för att driva planets reservhydraulik och elsystem. Bränslecellssystemet har utvecklats av Airbus och Michelin.
Under testet genererade det väte- och syrgasbaserade bränslecellssystemet upp till 20 kilowatt elenergi. Förutom att driva flygplanets elektriska motorpump och reservhydrauliken, drev systemet även planets skevroder.
Under testflygningen producerade bränslecellerna ca 10 liter vatten som enda restprodukt. I framtiden hoppas man kunna utveckla systemet ytterligare och av restprodukten vattnet, är tanken att man skall kunna använda det i planets vattensystem (bland annat till toaletter och liknande), vilket gör att man inte behöver ha med lika mycket vatten i planet vid start (vilket i sin tur gör planet lättare och att det använder mindre bränsle vid exempelvis start).

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)