På elefantsafari i södra Sri Lanka

sl-2017-u-walawe-np-elefant-trad-berg2

Jag satt helt enkelt nere på sydkusten av Sri Lanka och fick en starkt elefantlängtan. Och vad gör man då? Jo, bara att ta ett par bussar inåt landet och vips så är man i krokarna av Udawalawe National Park. Den ligger strax söder om Sri Lankas bergsregion med teplantager och hit tar du dig alltså framförallt för att kika på vilda elefanter.

Från exempelvis den lilla staden (med fantastiska stränder) Tangalle, tar man först en buss till Embilipitiya (ca 1,5 timma) och sedan ytterligare en halvtimma med ytterligare en buss till Udawalawe. Dock måste erkännas att det hela kändes lite osäkert. Nu (maj 2017) är lågsäsong och inte mycket turister i krokarna. Och vad som behövs i just Udawalawe National Park är turister att dela en jeep med.

Man får bara ta sig runt i nationalparken via jeep och att hyra en helt själv kostar dels cirka 3 000-4 000 rs (180-240 kronor) för själva jeepen med förare och sedan tillkommer alla upptänkliga kostnader (jeepavgift, administrationsavgift, skatt och min personliga inträdesbiljett) som Sri Lankas nationalparksmyndighet har uppfunnit, gör att man får lägga på cirka 4 000 rs (ca 240 kronor). Den totalsumman vill man ju inte betala helt själv, om man som jag gör en budgetresa i Sri Lanka (plus att inträden på ytterligare sevärdheter och monument runt om i landet också kostar skjortan).

Här gällde alltså att hitta några att dela själva jeepkostnaderna med. Men det svåra är att hotell, guest house och resorts ligger utspridda över en stor sträcka om ca en mil eller två efter vägen. Jag hittade dock till boendet Superson och ägarna var kanon. De gjorde allt de kunde för att hitta fler turister till min jeep-safari.

Vid halv elva på söndag förmiddag, när jag checkade in hos dem, såg det dock mörkt ut. Men det positiva, framförallt under lågsäsong, är att detta stället är nämnt i Lonely Planets guidebok om Sri Lanka. Vilket betyder att dit kommer många turister. Och mycket riktigt, vid pass halv fem på eftermiddagen var vi fem stycken i jeepen.

sl-2017-u-walawe-np-safarijeep

Nu var priset nere i strax under 4 000 rs per person (ca 240 kronor) och det kändes helt överkomligt.

Dagen efter uppe med tuppen, med kameran fulltankad (batteriet) och minneskortet tomt. På jeepens flak fanns sex säten och kvart i sex skumpade vi iväg.

sl-2017-u-walawe-np4

 

sl-2017-u-walawe-np1

 

sl-2017-u-walawe-np5

 

sl-2017-u-walawe-np6

De första 10-15 minuterna inne i nationalparken var bra och nästan direkt stötte vi på ett antal elefanter. Men sedan var det klart trögare på elefantfronten någon timma. Kändes nästan lite som om de första elefanterna var ”ditställda” för att göra safaribesökarna glada.

sl-2017-u-walawe-np-fagel

Vi såg visserligen en hel del vattenbufflar, en massa fåglar, en och annan apa, småkrokodiler och en varan. Men alltså dåligt med elefanter.

sl-2017-u-walawe-np12

 

sl-2017-u-walawe-np7-efter-selfie

Fast sedan lossnade det även på den fronten och de sista två timmarna och lite till stötte vi på elefanter mest överallt. Man spejade från sitt jeepsäte, pekade och utropade ”elephant”…

sl-2017-u-walawe-np10

 

sl-2017-u-walawe-np9

 

sl-2017-u-walawe-np8

Många av elefanterna hade lera på sig. Och klafsa runt i lera och vifta upp lera med snabeln, det gillade de att göra (och man kan förstå dem, vem tycker inte det är kul att hoppa i lerpölar).

sl-2017-u-walawe-np-elefant-lera

 

sl-2017-u-walawe-np-elefant-lera2

 

sl-2017-u-walawe-np-elefant-lera3

Och förutom att ha roligt, kanske det är ett sätt för dem att även hålla sig svala och hålla småkryp stången.

sl-2017-u-walawe-np14

På väg tillbaka till parkingången (och utgången) stötte vi på fler och fler elefanter. Tappade räkningen på hur många vi såg under safarituren, men tror det sammanlagt var ungefär 20-25 stycken. Såg till och med en stor baddare vandra omkring utanför parkområdet. På det hela taget var det en väldigt lyckad förmiddag och väl värt kostnaden.

Text och bild: Robert Karlsson

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *