Sri Lanka – Sydkusten – stranden Mirissa

sl-2017-mirissa1a

Den fina lilla stranden Mirissa finner du på Sydkusten av Sri Lanka, ungefär en timma och lite till efter staden Galle. Kommer du hit uppifrån huvudstaden Colombo, är du bara att gratulera. Det bästa med Colombo är helt enkelt att åka därifrån (staden är stökig och rörig och fylld med bilar, bussar, tuk-tuks och avgaser).

Och gör du det med tåget söderut (kostar under 15 kronor i andra klass) har du en reseupplevelse framför dig. Stora delar av den första timmans tågresa går nämligen tåget längs med vattnet. Och då menar jag verkligen precis vid vattnet (ibland vill man bara kasta sig ut från tåget och i vattnet).

sl-2017-tag-bro-colombo-south

En helt fantastisk resa och du skall sitta (eller stå vid dörrarna) på höger sida av tåget.

Hoppa sedan av i Weligama (cirka tre timmar från Colombo och en timma efter Galle) och gå till vänster utanför stationen, sväng sedan höger och gå mot klocktornet. Ta vänster vid nästa gata och vänta in en buss där alla andra står. Tar cirka en kvart till Mirissa och kostar 20 rs (ca 1 krona och 20 öre).

Det finns massor med boendemöjligheter och kliver du av i början av Mirissa-området, ta någon av de små gatorna till höger (mot stranden till) och välj boende som passar din budget. Om du blir av avsläppt i slutet av Mirissa (strax efter Sri Lanka Coast Guard, på höger sida), gå tillbaka en bit till början och sväng in på småvägen till vänster.

Själv kom jag sent på kvällen i mörkret och hamnade på ”fel” sida om den stora vägen (fel i den meningen att man ju vill ha så nära som möligt till stranden).

sl-2017-mirissa01

I morse vid sextiden begav jag mig så ned mot vattnet för att kika på stranden och njuta av soluppgång. Dock inte världens bästa soluppgång (jag var dels lite sen och dels kommer solen upp lite halvt bakifrån stranden).

sl-2017-mirissa1

Men det var en helt okej soluppgång och rent allmänt fantastiska vyer.

sl-2017-mirissa2

Stranden ligger som i en kurva i en liten bukt och är vacker. Skulle tippa på att den är ungefär 600-700 meter lång och ganska smal, om man mäter från palmkantslinjen och till vattenlinjen (jag fick det till runt 17 steg).

sl-2017-mirissa5

Vi var inte många på stranden som njöt av att solen sakta klättrade uppåt. Men vi som var där (jämfört med sjusovarna som låg kvar i sängen) var glada. Riktigt glada på många håll.

sl-2017-mirissa4

Och vem blir inte upplivad och het av vyer som dessa, när vågorna leker i det solblänkande och blå-turkosa vattnet och kastar sig in mot stranden.

sl-2017-mirissa8

Själv blev jag så het att jag helt enkelt var tvungen att släppa allt och kyla av mig…

sl-2017-mirissa7

Jag var sedan hemma och vilade under dagens varmaste timmar, men tillbaka igen sen eftermiddag.

Väldigt mycket vågor då och högt vatten (stranden var klart smalare).

sl-2017-mirissa-eftermiddag

Snart började dagen närma sig sitt slut och den nedåtgående solen penslade himmel och hav i rött skimmer.

sl-2017-mirissa-solned1

 

sl-2017-mirissa-solned2

 
Text och bild: Robert Karlsson

Ps. när tåget lämnare staden Galle, kan det kännas lite förvirrande då det åker tillbaka samma väg en stund. Men var inte orolig, sitt bara kvar, det vill säga om du på Colombo Fort stationen klev på expresståget mot Matara.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *