Mozambique – Gorongosa NP återfår glansLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Gorongosa National Park i Mozambique håller på att återfå sin forna glans igen – efter att stora delar av djurliv och även natur blivit skövlat under flera årtionden av inbördeskrig.
   Återhämtningen beror mycket tack vare på ett samarbete mellan The Carr Foundation (en amerikansk icke-vinstdrivande organisation) och Mozambiques regering, som sedan 2006 arbetat med att skydda och “bygga upp” ekosystemet i parken.

Den 4 000 kvadratkilometer stora parken ligger i Mozambique i sydöstra Afrika. Närmare bestämt i den södra delen av the Great East African Rift Valley.
   Hela parkområdet består av dalgångar och även av delar av de omkringliggande platåerna. Flera floder i parken har sin start från det 1 862 meter höga berget Gorongosa.

Stora delar av djurlivet som en gång levde här försvann i och med det 30 år långa inbördeskriget i landet. En del av arbetet i parken går ut på att återinföra det ursprungliga djurlivet (bland annat zebror och buffel).
   Samtidigt som andra djurarter, till exempel ungefär 500 fågelarter som klarade sig kvar under inbördeskriget (plus flera andra djurarter), på egen hand börjat föröka sig sedan lugnet lagt sig i parken. Exempelvis fanns det ett 100-tal elefanter i parken 1994 och vid den senaste räkningen 2011 hittade man över 430 elefanter.

Förutom att få igång djurliv och infrastruktur, satsar man även på ekoturism inom parkområdet. Bland annat anställer man i första hand lokalbefolkning till jobb i parken och dessutom går delar av inktäkterna från turismen till sjukvård och skolor i byarna.

Mer fakta om Gorongosa National Park:
www.gorongosa.net/en/page/restoration/restoration-project
www.gorongosa.net/en/page/ecotourism/ecotourism

Nationalparksavgiften för besökande turister är 20 dollar per dag och sedan finns allt från camping (11 dollar per natt) upp till rum och bungalows. När det gäller aktiviteter finns allt från safariutflykter till vattenfallsvandring. Planera ett besök i parken:
www.gorongosa.net/en/page/tourism/tourism

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *