Oljefyndigheter hotar bergsgorillorna i VirungaLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Presidenten i Demokratiska republiken Kongo (Jospeh Kabila) har utfärdat tillstånd till två oljebolag att utforska oljefyndigheter i nationalparken Virunga. Denna nationalparken är med på UNESCOs världsarv och skyddar en artrikedom som saknar motstycke i Afrika. Parken är dessutom hem för en stor population av de starkt utrotningshotade bergsgorillorna.
   – Just när vi nu har noterat en ökning av gorillorna i området så kommer detta enorma bakslag, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Den planerade oljeprospekteringen strider inte bara mot Kongolesisk lag, den innebär också en verklig katastrof för bergsgorillorna och det övriga djurlivet i nationalparken.
 
Presidenten Jospeh Kabila har inte legal rätt att utfärda tillstånd gällande utvinning av fyndigheter i en nationalpark. Det strider mot naturskyddslagen i Demokratiska republiken Kongo. Miljödepartementet i Kongo har inte godkänt oljebolagens ansökan och de har instruerat personalen i Virunga Nationalpark att inte ge bolagen tillträde till parken.
 
Fakta om bergsgorillor och WWFs arbete för att rädda dem:
I Virungabergen lever just nu totalt 480 bergsgorillor i tre sammanhängande nationalparker som spänner över gränsen mellan tre länder: Parc National des Virunga i Kongo, Volcanoes National Park i Rwanda och Mgahinga Gorilla National Park i Uganda. För övrigt finns bergsgorillor endast på en annan plats i världen, i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda. Med de 302 bergsgorillor som inventerades 2006 i Bwindiparken i Uganda samt fyra föräldralösa bergsgorillor som har en fristad i Kongo, består det kända antalet bergsgorillor i världen nu av 786 individer.
 
Antalet bergsgorillor i Virungabergen i östra Afrika har ökat med drygt 26 procent de senaste sju åren. Totalt finns nu 786 bergsgorillor i världen som lever i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo. Trots flera års oroligheter och bakslag har stora framgångar nåtts när det gäller att skydda bergsgorillorna.
 
Läs mer i pressmedelandet från WWf här:
www.wwf.se/press/pressrum/pressmeddelanden/1335359-oljefyndigheter-
hotar-bergsgorillorna-i-virunga

 
Mer fakta om bergsgorillor här:
www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1124484-bergsgorilla

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *